Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga za pomorcima:

Stigla nova nada, uočene rakete za poziv u pomoć? Predsjednica: I SAD uključen u potragu

Foto: bourbonoffshore.com
08.10.2019.
u 13:23

Regionalni operativni nadzorni i spasilački centar odmah je zatražio da tri trgovačka broda skrenu s kursa i odu na to područje, a očekuje se da bi mogli tamo pristići tijekom današnjeg dana

U noći s nedjelje na ponedjeljak uočena “moguća signalna raketa za poziv u pomoć” u blizini područja potrage za tegljačom Bourbon Rhode koji je potonuo na Atlantiku krajem rujna, priopćila je danas prefektura Martinique.

Dva promatrača s broda Alp Striker koji je krenuo u potragu za nestalim pomorcima vidjela su tijekom dvadeset sekundi bijeli, a zatim crveni pirotehnički signal koji su protumačili kao "moguću nevolju", prenosi Le Parisien.

“Područje odakle je upućen ovaj signal poklapa se s jednom od pretpostavki gdje bi se mogli nalaziti preživjeli brodoloma Bourbon Rhode”, stoji između ostalog u priopćenju. U nastavku se navodi da će danas kroz jutro iznad tog područja letjeti i zrakoplov američke obalne straže Hercules C-130.

Regionalni operativni nadzorni i spasilački centar odmah je zatražio da tri trgovačka broda skrenu s kursa i odu na to područje, a očekuje se da bi mogli tamo pristići tijekom današnjeg dana.

Trojica mornara koji su ranije spašeni, jučer su stigli na kopno nakon tjedan dana. Očekuje se da bi danas mogli dati službene izjave. Podsjetimo, od 14 članova posade, osim trojice spašenih, pronađeno je i četvero mrtvih. 

I dalje se traga za nestalim hrvatskim pomorskim kapetanom Dinom Miškićem, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, istaknuvši da je to zasluga i cijelog hrvatskog državnog vrha i svih hrvatskih državnih institucija koje su se aktivno uključile i izvršile velik diplomatski i politički pritisak.

Hrvatska služba vanjskih poslova, Ured premijera i hrvatsko veleposlanstvo u Parizu su od 26. rujna u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim i američkim vlastima, istaknuo je ministar u izjavi za novinare na Markovu trgu.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Bourbon Offshore

Najnovije informacije su, kazao je, da je noćas bila ispaljena raketa i da su u zoru u potragu poslani brod francuske brodarske kompanije "Bourbon Offshore" te zrakoplov opremljen specijalnim instrumentima za pretraživanje mora.

Ministar je naglasio da se u slučaj uključio cijeli hrvatski državni vrh i sve hrvatske državne institucije i da su i MVEP, i premijer i predsjednica izvršili velik diplomatski i politički pritisak da se nastavi tragati za nestalim pomorcima.

„MVEP i naše veleposlanstvo u Parizu su 24 sata, koordinirano s Uredom premijera, aktivno angažirani u onom opsegu u kojem politika i diplomacija mogu učiniti svoje”, kazao je Grlić Radman, napomenuvši da je razgovarao i sa kapetanovom suprugom, Marijanom Kedžo Miškić.

Na pitanje jesu li u potrazi angažirane dovoljne snage, ministar je kazao da u zadnjih 20 godina nije bilo tako opsežne potrage te da su potrage do sada obično završavale ranije. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju pisanim putem od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražila da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem, kazala je novinarima na Markovu trgu da u potragu nije uključena samo Francuska nego i neke druge države, uključujući SAD, te da se nestale traži i pomoću satelita i dronova.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tegljač "Bourbon Rhode" potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dinu Miškića koji nije pronađen.

Uz Miškića na brodu su bili ukrajinski, te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade.

Osim hrvatske predsjednice i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražio da ne odustane od potrage.

Ključne riječi

Komentara 24

MR
MrGrickle
11:20 08.10.2019.

Nadam se da su svi živi i zdravi i da će ih pronaći već danas.

DU
Deleted user
10:46 08.10.2019.

Daj,bože da ih nađu.

AN
ANTIkomunist55
11:13 08.10.2019.

dajte ljudi neki telefon da mozemo pozivom donirat za potragu i pomoc obitelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije