Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE KAZNENO DJELO

Vanđelić otkrio: Iz Fonda DORH-u otišla prva prijava građana za prijevaru

Konferencija za medije Fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
09.04.2021.
u 21:06

Prijavljena je sumnja u zloupotrebu 1,5 mil. kuna, ravnatelj Vanđelić kaže da je riječ o hitnim intervencijama

Tri fokusa u tri mjeseca. Neće na tom Pitagorinu broju dovršenosti sve i stati jer misija Fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, pojasnio je ravnatelj Damir Vanđelić na današnjem predstavljanju rada u prvom kvartalu ove godine, i dalje će biti raspoloživost svih informacija, mjerenje efikasnosti rada te antikorupcijske mjere. Što je time mislio? Želi, kaže, da svi uključeni u procese obnove, a pogotovo građani koji su sufinancijeri rekonstrukcije potresom porušenih dijelova Hrvatske, u svakom trenutku budu obaviješteni o tome što se u Fondu odrađuje.

– Uspostavili smo i sustav metrike, što znači da ćemo pratiti efikasnost u provođenju obnove i nastojati da administrativni troškovi budu niski – rekao je Vanđelić.

Koncentrirali su se, kaže, i na niz antikorupcijskih mjera, a do kraja godine planiraju uvesti ISO 37001 standard. Najjednostavnije, to je sustav svojevrsnih formula koje opisuju kako bi nešto najbolje trebalo raditi. Kad se s njima usporedi, primjerice, kako se stvari odrađuju u određenoj instituciji, lako se primijete odstupanja, tj. greške. Spomenuti ISO 37001 Fond će, istaknuo je Vanđelić, imati prvi u Hrvatskoj, a njegova je posebnost da se koncentrira, prije svega, na suzbijanje mita.

>> VIDEO Damir Vanđelić o obnovi  Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije

Mail za prijavu nepravilnosti

– Uspostavili smo i Samostalnu službu za prevenciju prijevara – dodao je ravnatelj Fonda pa predstavio direktora službe, bivšeg krim-policajca i istražitelja korupcije Davora Iljkića.

On je pozvao građane da putem e-maila nepravilnosti@fzo.gov.hr prijave nepravilnosti na koje sumnjaju, bez ustezanja i straha da će nekog lažno optužiti. Jedna prijava, moguća zloupotreba 1,5 milijuna kuna, već je otišla prema DORH-u.

– Riječ je prijavi mogućeg kaznenog djela. Nismo mi prijavili nekog upravitelja, nego nama građani prijavljuju nepravilnosti i mi to prosljeđujemo u DORH – rekao je Damir Vanđelić, koji o prijavi detaljno nije htio, ali otkrio je da se radilo o hitnim intervencijama. Novac za njih od Fonda se, kazao je, trenutačno dobiva u roku od 2,8 dana.

– To je razdoblje od urudžbiranja do isplate. Na početku ono je bilo osam dana, a cilj koji smo si uspostavili jest da isplate budu u roku od pet dana – rekao je ravnatelj Fonda, čiji su ukupni troškovi u prva tri mjeseca 2021. iznosili 18,2 milijuna kuna, od čega je 95 posto ili 17,3 milijuna, “otišlo” za naknade šteta uzrokovanih potresom.

Devet privremenih odluka o obnovi oštećenih zgrada zaprimio je dosad Fond od Ministarstva graditeljstva, a Saša Miroslavić, direktor Službe za pripremu dokumentacije za javnu nabavu, istaknuo je da je u tijeku uspostavljanje “visoko transparentnog načina upravljanja nabavom, kao i dinamičkog sustava nabave i elektronske dražbe”. Ili, u prijevodu, za dodjele određenih ugovora koriste postupke e-dražbe, koje su automatski proces pa ni Fond, a ni oni koji nude usluge za određeni posao ne znaju tko je koliko ponudio i tko će dobiti ugovor.

Miroslavić bio pod lupom revizora

Kako je istaknuo Miroslavić, takve dražbe često rezultiraju i uštedama. Što se same operative u Fondu tiče, 20 je trenutačno ondje zaposlenih ljudi, a stigli su, pojasnio je Damir Vanđelić, raspoređivanjem iz različitih ministarstava. Da se želi baviti upravo obnovom, želju je izrazilo 422 ljudi, 306 ih je testirano u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), odabrano ih je 46, deset manje je predalo zahtjeve za premještaj, a stiglo ih je, u konačnici, zasad 20.

Svi oni, istaknuo je Vanđelić, s preporukama psihologa HZZ-a. I već spomenuti direktor Službe za pripremu dokumentacije za javnu nabavu Saša Miroslavić došao je s viših instanci, odnosno iz Ministarstva zdravstva, gdje je također vodio javnu nabavu. On je lani bio pod povećalom Državnog ureda za reviziju jer je s prijašnjim ministrom Milanom Kujundžićem sklopio Ugovor o stručnom usavršavanju, na temelju kojeg mu je za poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu dana “stipendija” od 41.850 kuna. Miroslavićevo doškolovanje zaintrigiralo je Državni ured za reviziju jer, po zakonu, troškove obrazovanja iznad 20 tisuća kuna trebao bi snositi sam zaposlenik.

U tijeku natječaji kojima se traže još tri direktora različitih sektora te savjetnik i zamjenik Vanđeliću.

Komentara 11

SE
senijor121
22:27 09.04.2021.

Biti će toga još, kao i svugdje gdje se vrti veliki novac, najbolje zna to drugarica sataraš koja je u Gunji bila predvodnica kriminala.

Avatar SileZla
SileZla
23:17 09.04.2021.

Primarni zadatak ovog Fonda je pronalaziti zloporabe. Imaju software i zaposlili su vrhunske stručnjake za borbu protiv prevara.

AN
Antonio1952
22:34 09.04.2021.

Cini mi se da su u Hrvatskoj ostali samo lopovi i cinkarosi. Nije moguce da vise nema nitko posten.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije