Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ronioci u akciji

Iz Drave izvukli rame za bicikle, bačve i gume

ronioci
Foto: Davor Javorović/VLM
1/3
03.10.2011.
u 09:21

U rijeci su pronađeni i bubnjevi iz perilica rublja koje ribiči zakače za čamac i u njima drže kedere, a kada otpadnu, samo stave drugi

Kontejner pun bačava, bubnjeva perilica za rublje, automobilskih guma, rama bicikala i drugoga glomaznog otpada izvukli su iz dijela Zimske luke ronioci osječkog Društva za podvodne aktivnosti i ronilačkog centra, ronioci specijalne policije te kolege im civili i policajci iz Zagreba i Rijeke, Slavonskog Broda i Vukovara.

Čuvajte našu rijeku

– Nemojte bacati smeće! Glavni je to cilj i poruka naše ekološke akcije. Zimska luka je biser našeg grada, želimo je zato očistiti i svojim primjerom pokazati da je treba održati čistom – kazao nam je tajnik DPA Osijek Robert Dorinka čijem je klubu ovo već treća akcija čišćenja Zimske luke. Lani su, naime, iz nje izvukli kamion i pol smeća.

Ukupno 40 članova klubova i 25 ronioca ove je godine nastavilo gdje su prošle godine stali s čišćenjem, a pretpostavka je da će im trebati barem još dvije-tri godine da bi očistili Zimsku luku.

Za razliku od prošle godine, ove ih je dočekala, zbog suše, niska razina vode od dva do tri metra, dok je temperatura vode bila slična prošlogodišnjoj – dvadesetak stupnjeva.

– Za neke mi je stvari jasno kako su dospjele u rijeke, no neke i mene iznenade – dodaje Robert objašnjavajući nam da se ribiči često koriste bubnjevima iz perilica za rublje te ih zakače za čamac i u njima drže kedere. Kad se bubanj otkači, ne zamaraju se njegovim vađenjem iz rijeke i jednostavno nabave novi.

– Taj je bubanj načinjen od inoksa pa može vječno stajati u vodi i onečišćavati – upozorava tajnik kluba.

Opasni otpad

Vrijednu i konkretnu ekološku akciju popratili su brojni oduševljeni građani, pa i gradonačelnik Krešimir Bubalo koji je pohvalio cijelu ideju. Kontejner je roniocima dovezao Unikom, a rijeka Drava ostala daleko je čišćom nego li je koji sat prije bila.

– Stvarno mi nisu jasni ljudi koji rijeku koriste za rješavanje smeća. Svaka čast ovim dečkima – komentirali su građani brinući se i da se ronioci ne ozlijede. Naime, dobar dio bačava i drugog otpada prilično je oštar i opasan, a ronioci pod vodom zapravo ne vide što hvataju. Prema opipu nagađaju što bi to moglo biti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije