Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetlosna rijeka sjećanja

Iz brodica vukovarskih brodara pušteno na stotine zapaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Mještani Vodica odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/31
18.11.2019.
u 21:09

"Stotine svijeća, stotine svjetlosti putuju Dunavom u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i naših sugrađana. Naša 'Svjetlosna rijeka sjećanja' utapa se u zajedničko svjetlo svih gradova koji su palili lampione duž ulica koje nose ime našega grada ili glavnim ulicama i svi smo ujedinjeni u mislima na Vukovar i odavanje počasti žrtvama"

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine u ponedjeljak navečer je niz Dunav, u sklopu projekta Željka Kovačića "Svjetlosna rijeka sjećanja", iz brodica vukovarskih brodara u ponedjeljak navečer pušteno na stotine zapaljenih crvenih i bijelih lampiona. Crveni lampioni u spomen su na nestale vukovarske branitelje i civile u Domovinskom ratu, kojih je na popisu zatočenih i nestalih još oko 380, a bijeli za poginule branitelje i civile Vukovara, njih 2.717. prema podacima koje je prikupio vukovarski Franjevački samostan.

"Stotine svijeća, stotine svjetlosti putuju Dunavom u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i naših sugrađana. Naša 'Svjetlosna rijeka sjećanja'  utapa se u zajedničko svjetlo svih gradova koji su palili lampione duž ulica koje nose ime našega grada ili glavnim ulicama i svi smo ujedinjeni u mislima na Vukovar i odavanje počasti žrtvama", kazala je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

Mještani Vodica odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje
1/31

Na obilježavanju 28. godišnjice vukovarske tragedije i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u ponedjeljak je u Vukovaru sudjelovalo nekoliko desetaka tisuća ljudi, među kojima su bili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine" nastavit će se u utorak odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

Velika Kolona sjećanja za Vukovar i Škabrnju krenula je u ponedjeljak navečer od početka Vukovarske ulice u Splitu do murala u kvartu Sućidar u organizaciji kluba navijača Torcida. Zbog mimohoda koji su predvodili navijači policija je obustavila promet. Od početka Vukovarske do murala na Sućidru brojni su građani duž ulice palili svijeće u spomen na sve stradale u Domovinskom ratu. Prije nego što je velika kolona krenula u mimohod kod spomenika Dječaka s luminom, na početku Vukovarske ulice, održana je molitva i paljenje svijeća. "Vukovar, Vukovar", čulo se iz kolone koja se dostojanstveno kretala ulicom. Kako je prolazio ulicom, mimohodu se pridruživalo sve više ljudi, među kojima je bilo mnogo mladih i djece.

Počasnim mimohodom i paljenjem svijeća Pula se u ponedjeljak navečer, kao i cijela Hrvatska, tiho prisjećala Vukovara i Škabrnje iz ratne 1991. godine i s poštovanjem se poklonila žrtvama. Obilježavanje 28. obljetnice pada Vukovara i tragičnih događaja koji su nakon toga uslijedili organizirala je pulska HVIDR-a pod geslom "I u mom gradu svijetli Vukovar". U pulskoj koloni sjećanja i ove je godine duž Vukovarske ulice krenuo veliki broj Puljana, među kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka. 

"Četrnaesti put smo ovdje i u organizaciji HVIDR-e obilježavamo 18. studenoga paljenjem svijeća. Sjećanje je to na žrtvu Vukovara, na 261 ranjenika i civila koji su nakon pada grada odvezeni iz bolnice i pogubljeni na Ovčari, ali i na sve žrtve Vukovara i stradalnike Domovinskog rada za koje će ove noći i u Vukovarskoj ulici u Puli svijetliti naše svijeće", rekao je predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Istarske županije Zdenko Požgain.

Podsjetio je da su Pula i Istra nakon okupacije Vukovara prihvatili veliki broj stradalnika iz toga grada i čitave Vukovarsko-srijemske županije

Nakon mimohoda, za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara služena je misa u crkvi sv. Antuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije