Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zovu hrvatske liječnike

Iz Bocvane na praksu u Hrvatsku: Magnetska rezonanca je kod nas luksuz

bocvana
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
10.05.2016.
u 20:15

Četvero mladih studenata medicine iz ove afričke zemlje, odakle otvoreno pozivaju hrvatske liječnike, prvi su na edukaciji u hrvatskim bolnicama

Magentska rezonancija nam je luksuz, imamo je samo u privatnom sektoru. Nadam se da će i naše zdravstvo biti jednog dana na vašoj razini – opisuje dojmove Duduetsang Mosikari, studentica medicine iz Bocvane koja uz troje svojih kolega čini prvu skupinu tamošnjih mladih liječnika na edukaciji u hrvatskim bolnicama i sveučilištima. Njihov dolazak znači i nastavak suradnje Hrvatske s tom zemljom u kojoj se trenutačno gradi najmodernija afrička bolnica i koja je već otvoreno pozvala hrvatske liječničke da tamo nastave karijeru.

Došli smo učiti

Nedostaje im liječnički kadar, plaće su bitno veće no u nas pa kirurzi, recimo, zarađuju šest tisuća eura, cijene su povoljnije, a država daruje zemlju – kazali su hrvatski studenti medicine koji su prošle godine probili led i praksu odradili u bocvanskim bolnicama. HIV je tamo glavni javnozdravstveni problem, rekli su Frane, Vicko i Jamal, opisujući Bocvanu kao bogatu zemlju u ekspanziji i drugu najveću izvoznicu dijamanata u svijetu.

Danas su ovamo došli njihovi kolege i s Duduetsang, koja nam kaže da je zovemo Dudu, susreli smo se u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina dok se s kolegama pripremala za ulazak u operacijsku salu. Najprije su gledali transplantaciju mezenhimalnih matičnih stanica koje će regenerirati hrskavicu koljena pacijentu, što je tehnologija koja je prošle godine imala svoju hrvatsku premijeru upravo u spomenutoj bolnici.

– Došli smo zato što je, u usporedbi standarda Europe i Bocvane, ovdje sve puno naprednije i puno ćemo naučiti – poručuje Thuto, jedini mladić koji će u četvrtak s tri kolegice edukaciju nastaviti u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Kako kaže njihov domaćin prof. dr. sc. Dragan Primorac, ovaj je posjet rezultat posebnog sporazuma s bocvanskim sveučilištem i nakon Katarine i Srebrnjaka ovoj četvorki slijede posjeti Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te medicinskim fakultetima u Splitu i Osijeku. Hrvatsko iskustvo trajat će dva mjeseca, a cilj je, objašnjava prof. Primorac, pokazati im znanje i tehnologiju te u konačnici izvesti hrvatski “know-how”.

Prijateljska atmosfera

Prva je to grupa budućih liječnika iz jedne od najrazvijenijih afričkih zemalja čijem je sveučilištu cilj postati centar izvrsnosti za medicinu i forenzičke znanosti, a prof. dr. Branko Cavrić imenovan je savjetnikom tamošnjeg rektora dr. Thaba Faka.

Dudu, Thuto, Precious i Wedu redom ističu prijateljsku atmosferu koja ih je dočekala u Hrvatskoj.     

Komentara 10

MO
mobitel20
22:45 10.05.2016.

Hejteri i mracnjacki mediji stalno isticu "zaostatke" Hrvatske za USA , Njemackom...a sto se tice dostupnosti zdravstva mi smo medju prvih 10 drzava svijeta ! I na drugim podrucjima pripadamo medju 20 % najnaprednijeg dijela covjecanstva...samo, kod nas dominiraju snage kojima je ocito glavni cilj proizvodjenje osjecaja da smo najgori, najnazadniji...cilj je deprimirati hrvatski narod, a zbog razlicitih interesa...naravno da problema ima,prostora za napredak ima. Uvijek toga ima. Ali samo kuditi, gaditi, komparirati nas samo sa stoljetnim svjetskim vladarima a ne objasnjavati narodu da smo za 80 % planete mi Amerika, je zlocin prema ovom narodu jer umjesto nade daje mu frustracije...inace, bas su simpa ovi iz Bocvane. Treba vise takvih dovoditi i tako pomagati tim narodima.

Avatar Azriel
Azriel
20:31 10.05.2016.

pa i kod nas je luksuz. bar se osjećate kao doma

DH
dalibor.hren
07:38 11.05.2016.

Zar kod nas nije luksuz, osim za Kosteliće, Modriće i ostale vrhunske sportaše?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije