Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJELATNICI BANKE

Potkradali pune 3 godine: Izvlačenje milijuna tempirali su između dvije interne kontrole

Poslovnica Raiffeisen banke u Metkoviću
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
28.04.2019.
u 18:40

Policija 44-godišnjakinju i 38-godišnjakinju te 57-godišnjaka sumnjiči da su, zloupotrebljavajući ovlasti svojih radnih mjesta, raspolagali novčanim sredstvima ne poštujući pri tom propisane interne bankovne procedure raspolaganja gotovim novcem i njegovom pohranom u trezor bank

Nekoliko djelatnika metkovske podružnice Raiffeisen banke bez previše uzbuđenja pogledavalo je prema policajcima koji su prošlog tjedna u jednom trenutku ušli u njihovu poslovnicu. Nisu policajci bili sami, s njima su stigli i službenici banke iz Zagreba, točnije bila je riječ o vanjskim kontrolorima čiji je zadatak periodično pregledavati trezor banke kako bi provjerili “štima” li u njemu sve. I dok je jedan dio zaposlenika metkovske podružnice cijelu tu ekipu koja je nenadano ušla u banku gotovo pa jedva i doživio, troje zaposlenika tog je trenutka, prema priči koja se ubrzo nakon toga proširila Metkovićem, gotovo palo u nesvijest.     

Krivotvorili naloge

A to troje bili su direktor poslovnice D. B. (57) iz Opuzena, voditeljica poslovnice Z. V. (44) iz Komina te djelatnica A. M. (38) iz Metkovića. Koliko im se smučilo kad su se pred vratima banke iznenada pojavili kontrolori i policija, dovoljno ilustrira podatak kako je morala intervenirati i Hitna pomoć. Nije to, govore u Metkoviću, bilo ništa čudno, jer iz banke je taj trojac ukrao više od pet milijuna kuna, ali nije bila riječ o jednoj od onih filmskih pljački ili krađi u kojima razbojnici imaju oružje i fantomke na glavama. Ovaj trojac je godinama, točnije od početka 2016. do 9. travnja ove godine, iz trezora malo po malo izvlačio novac, a u svemu tome bili su jako oprezni i pedantni, što im je ponajprije omogućila činjenica da su znali točno na koji način funkcioniraju već spomenute vanjske provjere trezora. Modus operandi je, priopćila je u nedjelju PU dubrovačko-neretvanska, bio sljedeći – njih troje bi, zloupotrebljavajući ovlasti svojih radnih mjesta u poslovnici, raspolagali novčanim sredstvima ne poštujući pritom propisane interne bankovne procedure raspolaganja gotovim novcem i njegovom pohranom u trezor banke.

Naime, utvrđeno je da su sačinjavali krivotvorene naloge za uplatu novčanih kunskih i deviznih sredstava na svoje tekuće i žiroračune te na tekuće i devizne račune članova svojih obitelji. Tako uplaćen novac su, korištenjem svojih ovlasti, najvećim dijelom podizali u gotovini i novac zadržavali za sebe. Naravno, postavlja se pitanje kako to da su novac uspijevali, a da je nitko nije ništa primijetio, izvlačiti tako dugo.

Njih dvoje prate se godinama

Kvaka je u tome da je njih troje, pogotovo zato što su u timu bile i osobe na najvišim pozicijama u toj poslovnici – njezin direktor i voditeljica, točno znali kada će doći interna kontrola iz Zagreba koja obavlja provjeru trezora, pa su izvlačenje novca uvijek tempirali između dva takva mjerenja, koja se obično provode dva puta godišnje. I tko zna koliko bi na taj način novac još uspjeli izvlačiti da im kontrola iznenada nije pokucala na vrata, a kako je do toga došlo, odnosno zbog čega su je iz banke odlučili poslati u neuobičajenom terminu, još uvijek je nepoznanica. Naime, prema nekim šuškanjima koje su objavili tamošnji lokalni portali, povod otuđenja novca je ljubavna afera te planirani bijeg iz Hrvatske.

Prema drugim izvorima koje je kontaktirao Dubrovački dnevnik, riječ je o izmišljenoj priči koja je rezultirala sukobom između dvije zaposlenice koje se međusobno optužuju pa je jedna izmislila ljubavni aspekt prebacivši tako odgovornost na ovu drugu. Osim toga, neki izvori špekuliraju da je još nekoliko djelatnika poslovnice u Metkoviću bilo umiješano u pljačku i to zato što se ulazak ovlaštenih osoba u trezor uvijek odvija u paru, ali policija to za sada opovrgava. Inače, privedena voditeljica banke dugogodišnja je kolegica direktora metkovske podružnice Raiffeisena, a njih dvoje godinama se prate kad je u pitanju posao. Tako su zajedno radili u Dubrovačkoj banci, kasnije u pravnoj sljednici Nova i OTP banci, da bi na kraju svoju karijeru u bankarskom sektoru vjerojatno završili u austrijskom RBA.

VIDEO Drska krađa u zračnoj luci

Komentara 36

ST
stefj
19:28 28.04.2019.

Ovo je sad potpuno druga priča od one pred neki dan. Pred neki dan je bilo da su neovlašteno uzimali novce i koristili ih da nešto zarade, te bi vratili posuđeno prije slijedeće kontrole... Sada ispada da su klasično pljačkali novac jednostavno ga uzimajući. Ovdje ispada da je interna kontrola banke potpuno zakazala, prebacivali su si lovu i trebale su godine da ih skuže...

Avatar berija1
berija1
05:18 29.04.2019.

Firma mobst:))

Avatar Apsalar
Apsalar
11:31 28.04.2019.

Da su to barem uložili, obrnuli, zaradili pa vratili, a dobit zadržali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije