Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Planinska

Prodanović: Fiolić je dao lažan iskaz kojeg je dogovorio s DORH-om

fiolić i sanader
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
11.04.2016.
u 13:04

Zamjenica ravnateljice USKOK-a, zatražila je da se Sanaderu i Mlinareviću izrekne zatvorska kazna, a Fioliću djelomična uvjetna kazna

Ivo Sanader se očitovao o izmijenjenoj optužnici za aferu Planinska. Zanijekao je optužbe te je kazao da su optužbe u izmijenjenoj optužnici još besmislenije nego što su bile prije. Sanader tvrdi i da s cijelim projektom on nema veze. 

Željka Mostečak, zamjenica ravnateljice USKOK-a, navela je da se prilikom odluke o kazni sud treba voditi činjenicom da je ovdje riječ o političkoj korupciji jer je vrh vlasti radio za svoje a ne opće dobro. Zatražila je da se Sanaderu i Mladenu Mlinareviću izrekne zatvorska kazna, a Stjepanu Fioliću djelomična uvjetna kazna. Za pravne osobe je zatražila novčanu kaznu.

Pravni predstavnik Mesnica Fiolić kazao je da bi im sud kao olakotno trebao cijeniti da su oni priznali djelo. Predložio je da se Mesnice Fiolić novčano kazne sa 50.000 kuna. Da im priznanje treba biti cijenjeno kao olakotno smatra i pravni predstavnik Centra za reprodukciju u stočarstvu koji je zatražio da im se izrekne novčana kazna od 200.000 kuna.

 

Sanaderova obrana, očekivano, u završnoj riječi tvrdi suprotno od USKOK-a. Čedo Prodanović tako je kazao da su sve optužbe bazirane na iskazima Stjepana Fiolića, Petra Čobankovića i Darka Beuka i tvrdi da za njihove iskaze nema nikakvih materijalnih dokaza. Prodanović je ponovio i kako obrana smatra da je Fiolićev iskaz totalno neistinit. Smatra da je evidentno da je Fiolić dao lažan iskaz kojeg je, kaže Prodanović, dogovorio s DORH-om. Prema Prodanoviću, Fiolić je za svoj iskaz u kojem tereti Sanadera dobio niz pogodnosti, poput činjenice da je nakon svega osam dana izašao iz pritvora, da mu nije provjeravan nesrazmjer imovine te da sada USKOK za njega traži kaznu koja je, kaže Prodanović, nesrazmjerna onom što mu se stavlja na teret.

Petković: Navodi optužbe dokazani

Sanader u svojoj obrani kaže da on ne može odgovarati za kolektivnu odluku Vlade pri čemu se poziva na odluku Ustavnog suda u slučaju Ina – MOL.

– No, želio bih naglasiti da ovdje predmet optužbe nije odluka hrvatske Vlade, već koruptivno djelovanje Ive Sanadera – kazao je, među ostalim, u svojoj završnoj riječi Tonći Petković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Petković je potom detaljno analizirao dokaze provedene tijekom suđenja za aferu Planinska. Kazao je kako smatra da su navodi optužbe dokazani. 

Prije no što je Petković počeo s iznošenjem završne riječi optuženici su se očitovali o izmjenama optužnice te su ostali kod svojih ranijih navoda o krivnji te ranije iznesenih obrana.

Nepravomoćna presuda u srijedu

Izgledalo je da je optužnica za Planinsku na poprilično čvrstim nogama jer su se dokazi protiv Sanadera, među ostalim, bazirali i na iskazima Stjepana i Katice Fiolić, koji su ga teško teretili. Naruku mu nije išao ni iskaz Petra Čobankovića, bivšeg ministra poljoprivrede, čije je ministarstvo od Fiolića kupilo zgradu u Planinskoj po cijeni većoj od tržišne. Kako je ta kupnja izgledala, Čobanković je opisao istražiteljima, priznavši krivnju te nagodivši se s USKOK-om i prije početka suđenja.

S obzirom na sve to te na činjenicu da je bilo predviđeno ispitivanje samo 30-ak svjedoka, vjerovalo se da suđenje neće drugo trajati. No postupak se razvukao na tri godine i bit će okončan nepravomoćnom presudom koja bi trebala biti objavljena u srijedu.

Kakva će ona biti, do objave ne bi trebao znati nitko osim sudskog vijeća, no u uvijek “dobro” obaviještenim sudskim kuloarima šuška se i da bi Sanader mogao biti oslobođen. Koliko su takve glasine točne, teško je reći, no činjenica je da se oko svih postupaka koji se vode protiv Sanadera oduvijek pletu pravo, politika i tračevi pa je teško prognozirati tko će iz tog trolista izaći kao pobjednik.

Hoće li bivši premijer ponovno put zatvora u Remetincu ili će ostati na slobodi, što može biti i u slučaju da bude osuđen na kaznu manju od pet godina, znat će se 13. travnja u 13.30 sati. 

>>Sud odlučio o dokaznim prijedlozima, USKOK izmijenio optužnicu

>>Sud odlučuje je li Sanader kriv za aferu Planinska

Komentara 38

DU
Deleted user
10:19 11.04.2016.

Ovaj bivsi premijer po optuzbama toliko pokrao i toliko novaca svuda ali nikad se nisu pronasli kao dokazi. Da li je moguce da su optuzitelji pokrali dokaze? Crni fond za placanje svjedoka?

MI
miso
10:52 11.04.2016.

Mučite porobljeni narod s Ivom Sanaderom. Pokažite mu popis njegove imovine, neka doda na njega sve što još ima a nije na tom popisu i neka opravda svu svoju imovinu. Recite mu da njegov sat rada može vrijediti maksimalno 10 sati prosječnog građanina (ni Einstein ne vrijedi toliko). Pustite ga i dajte mu svu imovinu koju tako zakonski opravda!

Avatar nekakav
nekakav
10:24 11.04.2016.

sve bi bilo mnogo lakše da se ima dokaza protiv sanadera. ali ih, očito, nema. samo indicije, sumnje, uglavnom nekih medija i nekih političkih stranaka. pravosuđe protiv njega i nema neku jaku stvar. priznanje čobankovića? svoju guzicu spašavao, a ona on je u potpisu ugovora o kupoprodaji. ostali 'svjedoci'? hm, ako znamo da su krivi za mnoge pronevjere, sa tužiteljima su se nagodili za manju kaznu. ježić, krunski svjedok, osoba koja je pronevjerila stotine milijuna kuna, tereti sanadera. ali s kakvim dokazom? 5 mil kuna koje ne može opravdati je mito za sanadera! pazite, on, ježić, primi novac, potroši ga na sebe, i svima trubi da je to za sanadera bilo! da je sanader taj novac primio, i da za to postoji dokaz, lako bi bilo suditi. ovako, igrokaz sa krajnjim ciljem diskreditacije političkog protivnika. kosorica je to zaigrala i eto gdje je završila. u svemu bivša, bez izbornog legitimiteta. sva sreća da je blizu penzije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije