Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovorio premijerki

Ivo Josipović: Ja određujem konkretan datum izbora, a ne Vlada

josipovic
Arhivska fotografija
Autori: Jasmina Popović, IČ/VLM
06.07.2011.
u 20:00

J. Kosor: Ne vidim razlog da predsjednik bude nervozan. Ž. Puhovski: Izbori bi mogli biti najranije 18. prosinca

Predsjednik Republike taj je koji određuje konkretan dan izbora, a ne Vlada, koalicija ili bilo tko na političkoj sceni, izjavio je predsjednik Ivo Josipović, dolijevajući još malo ulja na vatru.

Ustav je štivo koje bi u rukama češće trebao imati svatko tko se bavi javnim poslom i dužnostima, kaže Josipović, jer, prema Ustavu, predsjednik države na prijedlog Vlade raspisuje izbore, a to može biti najkasnije 60 dana nakon prestanka mandata ili nakon raspuštanja Sabora.

Prema tome bi, smatra Josipović, teoretski mogao zakazati izbore za 12. siječnja 2012., za prvi dan nakon prestanka mandata sadašnjeg saziva Sabora. No, isto tako, u vladajućoj koaliciji mogu ograničiti predsjednika države tako da puni četverogodišnji mandat završi ranije, kao što je to svojedobno učinio Ivica Račan, pa bi u tom slučaju i izbori mogli biti ranije.

Izbori nisu ničiji monopol, izjavio je predsjednik Josipović, a na novinarsko pitanje do kada misli čekati izjašnjavanje premijerke Kosor kaže “da je ne može prisiliti da se izjasni”.

– Cilj mi je bio premijerku podsjetiti na njezino obećanje građanima da kaže kada će biti demokratski izbori, a ne pokušaj da je na to prisilim – tvrdi Josipović.

J. Kosor: Ne vidim razloga da predsjednik bude nervozan

Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor jučer je rekla da ne razumije zašto je predsjednik Josipović nervozan, ustvrdivši da će izbori biti na vrijeme i u roku te ponovila da će datum izbora odrediti ovih dana.

– Ne razumijem zašto je predsjednik nervozan. To zaista ne razumijem jer mi već nekoliko dana šalje poruke koje ne razumijem, a zajedno odgovaramo za stabilnost države – kazala je premijerka novinarima u središnjici HDZ-a upitana kako tumači Josipovićevu poruku da je predsjednik taj koji raspisuje izbore i da je konkretan datum izbora u njegovim rukama.

Predsjedniku je odgovorila da su ona i Vlada sva svoja obećanja ispunili.
– Mogu odgovoriti samo na temelju činjenica. Sva svoja obećanja, ja kao predsjednica Vlade i Vlada smo održale. Obećala sam i to u trenutku kad je bilo puno onih koji su htjeli rušiti Vladu i koji su htjeli da se prekine cijeli tijek pregovora o ulasku u EU. Rekla sam da ćemo mi pregovore završiti do kraja lipnja i obećanje sam održala zajedno sa svojim kolegama u Vladi i vladajućom koalicijom – rekla je J. Kosor.

Ponovila je kako je najavila da će datum izbora odrediti nakon završetka pregovora te da će to učiniti "ovih dana".

– Ne vidim razlog za paniku, ne vidim razlog za nervozu i ne vidim razlog da neprekidno razgovaramo preko medija. To zaista nije dostojno posla koji radimo – kazala je premijerka Kosor i za kraj dodala da će HDZ pobijediti na izborima.

Ž. Puhovski: Izbori bi mogli najranije biti 18. prosinca

– Izbori bi mogli biti najranije 18. prosinca, a najkasnije 9. siječnja. To su po meni dva realna datuma s obzirom na obveze oko referenduma o EU. Jedino ako bi Sabor raspisao referendum nakon potpisivanja ugovora kao mogući datum ostaje sredina ožujka sljedeće godine – kaže analitičar Žarko Puhovski.

Komentara 583

H9
H99
22:42 06.07.2011.

Ne vjerujte jugokomunistima!

DU
Deleted user
06:26 07.07.2011.

Neće nikada, Vau, kakva inspiracija! Zgrišio bi da to nisi podilio s nama. Fala ti!

LR
ljerka ribolina
23:43 06.07.2011.

kaj se beli pjeniš :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije