Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigao u Zagreb

Todorić prevezen u Remetinec. Iz pritvora bi mogao kad bude ispitan još jedan svjedok

Ivica Todorić stigao u Hrvatsku
Foto: Večernji list, Goran Stanzl/PIXSELL, Igor Šoban/PIXSELL
1/48
07.11.2018.
u 22:57

Ivica Todorić u Zagreb je iz Londona sletio nešto prije 21 sat, a s njim je došla i supruga Vesna

Nakon točno godinu dana otkako se prijavio londonskoj policiji te se prvi put pojavio pred engleskim sucem koji je trebao odlučiti kako će Velika Britanija odgovoriti na hrvatski uhidbeni nalog raspisan za Ivicom Todorićem, osnivač Agrokora izručen je Hrvatskoj. Večeras iza 20.50 sati sletio je u zagrebačku zračnu luku. Potom je izveden pomoćnim stubištem, nije ušao u tunel, ušao je u službeno vozilo i odmah je prevezen u Remetinec.

Čeka ga rješenje o određivanju istražnog zatvora koje je donio sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu 19. listopada prošle godine, istovremeno kada je odlučio sve njegove suradnike, protiv kojih je otvorena istraga u slučaju u kojem se sumnja u izvlačenje više od milijarde kuna iz koncerna Agrokor, pustiti da se brane sa slobode.

Pogledajte video Vesne Todorić kako napušta zračnu luku:

Todorić se u posljednjih godinu dana četiri puta pojavio na engleskim sudovima. Prvi put 7. studenoga, na sudu u Westminsteru samo je izjavio da se protivi izručenju jer sud nije ulazio u meritum problema, nakon čega je pušten na uvjetnu slobodu. “Prava” rasprava održana je u travnju kad su njegovi odvjetnici bazirali slučaj na dva stupa – političkoj motiviranosti procesa te na manjkavosti hrvatskog pravosuđa. Sutkinja Lady Emma Arbuthnot, koja je prije nekoliko godina naredila i izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Švedskoj, odbacila je dva ključna argumenta Todorićevih odvjetnika te naredila izručenje. Žalbeni se proces protegnuo do rujna ove godine, kada se iznenada uz Todorića pojavila ugledna odvjetnica Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira, te ishodila dodatno vrijeme za pripremu žalbe.

U međuvremenu je Todorić promijenio adresu te se s one elitne u četvrti Belgravia preselio u skromniji, industrijski dio. U konačnici se angažman novih odvjetnika pokazao bezuspješnim jer je 25. listopada od suca Visokog suda Duncana Ouseleya čuo da su argumenti tanki i da će ga Engleska izručiti Hrvatskoj. Prvu noć nakon povratku u Hrvatsku Ivicu Todorića odvezen je u “hotel Remetinec”, odmah nakon slijetanja na zagrebački aerodrom. Razlog tome je činjenica da je Todoriću u sklopu istrage o aferi Agrokor prije godinu dana određen istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Ostao samo jedan svjedok

Dok je on proteklih godinu dana živio na raznim londonskim adresama tužiteljstvo je ispitalo sve svjedoke osim jednog. Za Todorića je to trenutačno dobra okolnost jer znači da će iz pritvora izaći u trenutku kada taj svjedok bude ispitan. No taj je svjedok u inozemstvu pa je njegovo ispitivanje malo kompliciranije jer se, ako ne može doći u Zagreb, treba organizirati ispitivanje videolinkom. Drugi je Todorićev problem u toj priči to što se protiv njega vodi još jedna istraga u kojoj tužiteljstvo također može zatražiti određivanje istražnog zatvora.

To su već jednom napravili, no zahtjev im je bio odbijen jer je u tom trenutku egzistirao drugi istražni zatvor, onaj za aferu Agrokor. A prema postojećoj sudskoj praksi, ne mogu istovremeno egzistirati dva istražna zatvora. Todorić i ostali u aferi Agrokor sumnjiče se za štetu od 1,1 milijardu kuna. Njegovi odvjetnici najavljuju da će on iznijeti obranu, a o njemu će ovisiti hoće li ta obrana biti sažeta ili opširna.

Foto: Robert Anić/Pixsell

S druge strane, može se odlučiti i na obranu šutnjom, što bi po mnogima bila puno bolja taktika jer bi dobio uvid u spis i dokaze koji tužitelji imaju protiv njega. Što se tiče njegova dolaska u Remetinec, morat će proći kroz Centar za psihosocijalnu dijagnostiku kako bi se utvrdilo njegovo psihofizičko stanje. Nakon toga će biti smješten na jedan od zatvorskih odjela, a o sigurnosnoj procjeni uprave zatvora ovisi hoće li u ćeliji biti sam ili s nekim, odnosno hoće li, kao svojedobno Vladimir Zagorec, biti smješten na ženskom odjelu zatvora. Smještanje muških pritvorenika na ženski odjel praksa je u situacijama kada postoji procjena sigurnosne ugroze nekog pritvorenika.

Kada je prije godinu dana, netom prije uhićenja, otišao u Englesku na, kako je to kazao, poslovni put, Todorić je bio uspješan poslovni čovjek i vlasnik Agrokora, najvećeg koncerna u zemlji. U međuvremenu je aktivacijom Lex Agrokor ostao bez tvrtke, a iako je sam potpisao aktivaciju zakona, iz sigurnosti Londona sa svog se bloga obračunavao s političkim i ekonomskim strukturama u zemlji, tvrdeći da mu je tvrtka oteta.

U nastavku pratite tijek događaja:

23.30 - Todorićev slučaj komentirao je za N1 odvjetnik Veljko Miljević koji je rekao kako su velike šanse da će bivši čelnik Agrokora brzo na slobodu.

– Nigdje u zakonu ne piše da opasnost od djelovanja na svjedoka prestaje ispitivanjem zadnjeg svjedoka... Ovdje je navodno ostao samo jedan svjedok i navodno nije ovdje. Za to nekoga držati u istražnom zatvoru bi bio pravni nonsens – rekao je i dodao:

– Danas je godina dana da se on dragovoljno prijavio engleskim vlastima. To je ključni moment. Otišao je iz Hrvatske u momentu kad protiv njega nema službene istrage. Istaknuo je kako postoji  realna opasnost da bi suđenje moglo trajati godinama.

22.55 - MUP je priopćio da je predaja prošla bez ikakvih problema.

"Tijekom večernjih sati, 7. studenog 2018. godine službenici Ravnateljstva policije proveli su predaju 67-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Ujedinjenog Kraljevstva u Republiku Hrvatsku odnosno u nadležni zatvor. Osoba je predana temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je izdalo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a u svrhu vođenja kaznenog postupka za kaznena djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Predaja osobe provedena je sukladno sigurnosnoj prosudbi i bez ikakvih problema", stoji u priopćenju.  

21.40 - Ivica Todorić do istražnog zatvora u Remetincu dovezen je nešto prije 22 sata. Istražni zatvor mu je određen u istrazi pokrenutoj zbog sumnji u izvlačenje više od milijarde kuna iz njegove bivše tvrtke.

Todorića je odmah nakon slijetanja zrakoplova na pisti dočekao policijski automobil koji ga je odveo do Remetinca pa poput ostalih nije prolazio putničkim terminalom.

U zatvorski krug ušao je u koloni službenih vozila nakon čega je uslijedila uobičajena procedura zatvorskog prijema - od pregleda do oduzimanja stvari pa smještaja u najvjerojatnije jednokrevetnu sobu. U Remetincu mu je uručeno i sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe.

Nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.

Iako je u aferi Agrokor ukupno 15 osumnjičenih istražni zatvor bio je odobren jedino za Todorića, čija se obrana žalila na sudsku odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužiteljstvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, ako u međuvremenu ne zatraže njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

21.23 - Vesna Todorić u pratnji tjelohranitelja napustila je zračnu luku, nije htjela odgovarati na pitanja novinara, samo je ušla u vozilo koje ju je čekalo.

21.10 - Todorić je izveden pomoćnim stubištem, nije ušao u tunel i ušao je u službeno vozilo.

21.08 - Avion je napustila Vesna Todorić. Prvo je kroz prozor s novinarima gledala prema avionu kako Todorić izlazi. Rekla je da je jako umorna, da više neće davati izjave i otišla u WC.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL, Ilustracija

21.07 - U 21 sati kamere su odmah podignute da se snimi Todorića kako izlazi. Muškarci iz Todorićeve pratnje glasno su protestirali, u prepirci s novinarima nazvali ih lešinarima. Todorić je ostao zadnji putnik u avionu, supruga Vesna čekala ga je u biznis klasi, a na izlazu iz aviona čekao je jedan uniformirani hrvatski policajac.

21.00 - Avion CA s Todorićem sletio je u Zagreb u 20.55 sati. Tijekom leta jedan od nekad najmoćnijih Hrvata čitao je engleske novine, a od osvježenja koje je nudila stjuardesa uzeo je samo vodu Janu.

20.55 - Zrakoplov je sletio u zračnu luku.

20.43 - Zrakoplov s Ivicom Todorićem ušao je u Hrvatsku te će uskoro sletjeti u zagrebačku zračnu luku.

19.37 - Prema Flight Trackeru, zrakoplov Croatia Airlinesa na letu OU 491 trenutno se nalazi iznad Slovenije te bi uskoro trebao ući u Hrvatsku.

19.35 - Zrakoplov je ušao u zračni prostor Njemačke. Todorića u Zagrebu kod aerodroma čeka i policijski kombi.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL, Ilustracija

19.18 - Brojne novinarske ekipe čekaju Ivicu Todorića u Zračnoj luci Franjo Tuđman

19.10 - Prema posljednjim informacijama zrakoplov bi zbog kašnjenja u Zagreb trebao stići oko 20.50 sat.

18:28 - Vesna Todorić sjedi u biznis klasi aviona, a nakratko se zadržala i u kratkom razgovoru sa suprugom. Za novinare je dala kratku izjavu. Više pročitajte OVDJE.

Pogledajte video izjave Vesne Todorić:

18:11 - Na letu je i Todorićeva supruga Vesna

17:52 - Ivica Todorić sjedi u zadnjem redu aviona:

Foto: Radmila Kovačević

17:50 - Prema neslužbenim informacijama Todorić će tijekom leta biti odijeljen od ostalih putnika

17:27 - Na let za Zagreb ukrcali su prvo Ivicu Todorića, a onda ostale putnike

17:11 -  Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije želio govoriti o predstojećem izručenju osnivača Agrokora Ivice Todorića, rekavši da „detalji o tome nisu za javnost“. "Nadležne službe rade na tome i detalji o tome nisu za javnost", kazao je Bošnjaković nakon otvaranja plenarne sjednice Savjetodavnog vijeća europskih sudaca (CCJE) 

16:47 - Hrvatski novinari, na povratku s turističkog sajma u Londonu, doznali su tijekom poslijepodneva da će na istom letu biti i Ivica Todorić. Todorić je bio prilično iznenađen kad su ga na londonskim Heathrowu okružili novinari Večernjaka, Jutarnjeg, Slobodne Dalmacije i Novog lista. 
-  Gospodine Todorić, može izjava? 
- Što se mene tiče, moglo bi, ali....- odbio je pokazujući rukom na policijsku pratnju

Oko njega su sjedila trojica, četvorica policajaca u civilu, koji su se odmah ustali kako su hrvatski novinari prišli. Nekadašnji Gazda preko njihovih ramena stigao je još odgovoriti hrvatskim novinarima:

- Dobro se osjećam. Spreman sam za povratak u Hrvatsku - kazao je Todorić. 

Kad je čuo da je susret s hrvatskim novinarima slučajan, da su oni u Londonu bili radi turističkog sajma, pitao ne kako je bilo na World Travel Marketu  Nakon toga, pratnja ga je udaljila s putničkog terminala gdje čekaju obični putnici.

16.20Ekskluzivne fotografije Todorića kako čeka zrakoplov za Zagreb u zračnoj luci u Londonu:

Foto: Večernji list

Foto: Večernji list

16.16 - Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić danas nije mogla potvrditi neslužbene informacije da Ivica Todorić u srijedu navečer dolazi u Zagreb, nakon što je sud u Londonu 25. listopada udovoljio hrvatskom zahtjevu za izručenjem. 

„Načelno mogu reći da detalji predaje bilo koje osobe nisu dostupni javnosti. To vrijedi i u ovom slučaju“, kazala je Mandić. 

15.50 - Britanski sudac Duncan Ouseley 25. listopada je u Londonu odlučio da će osnivač Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj. Odlukom suca Ousleyja koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Nakon što mu je potvrđena odluka o izručenju Hrvatskoj, Todorić je rekao da je "malo razočaran", ali i spreman za daljnje bitke.

"Ovo je za mene bio jedan poslovni potez. Odlučio sam doći u London, ostao godinu dana i za to vrijeme sam obavio zadaće koje sam sebi postavio. Ostajem ovdje još oko 25 dana. Naravno da sam malo razočaran, ali u krajnjoj liniji ja moram ići dalje u bitku i mislim da me ovo neće zaustaviti i da će krenuti još jače naprijed", izjavio je tada Todorić.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Pogledajte video o Ivici Todoriću

Ključne riječi

Komentara 153

Avatar Urbani
Urbani
17:41 07.11.2018.

Najvise sporne love dobio od Milanovica i Mavasa, kako im je sada!?!?

MA
maziko
16:02 07.11.2018.

E sad pisi blogove.

DO
DomagojKrnjak
16:34 07.11.2018.

Tko pjeva na dočeku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije