Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Todorić optužuje:

Oteli su mi kompaniju, a rezultat će biti ravan veleizdaji

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
23.09.2017.
u 08:19

Ivica Todorić s optužbama izlazi točno tjedan dana prije objave financijskih izvješća revizora

Ivica Todorić otvorio je blog i tako se prvi put obratio javnosti nakon povlačenja iz Agrokora iznijevši, kako kaže, svoju istinu o Agrokoru – od toga da kompanija uopće nije bila u problemu i da mu ju je država nezakonito uzela, zbog čega će poduzeti i potrebne pravne radnje.

No zanimljivo je da s optužbama protiv Vlade koja mu je, tvrdi, uzela kompaniju izlazi točno tjedan dana prije objave financijskih izvješća revizora, u kojima će se potvrditi da prikaz stanja koje je njegova uprava iskazivala nije bio točan. Shvatili su to još ove godine Todorićevi kreditori kada su mu uskratili financiranje, a i dobavljači kada ih je prestao plaćati, zbog čega su mu i uskratili dostavu robe. No, Todorić na svom blogu tvrdi da je “na početku 2017. godine, kad smo Agrokor vodili moj menadžment i ja, kompanija imala čvrst plan za napredak i uspješan rast te isplatu vjerovnika u skladu sa zakonskim obvezama. To je bila politika Agrokora i svih desetljeća postojanja i uspješnog poslovanja”. Optužuje i Vladu koja je tada, tvrdi, povukla političke poteze želeći steći kontrolu nad Agrokorom kroz, očito, unaprijed pripreman plan. No, treba podsjetiti da je Todorić dao potpis Vladi da kompaniju predaje izvanrednoj upravi, odnosno da prihvaća zakon.

Potpisao pod ucjenom?

Todorić, među ostalim, na blogu piše: “Vlada Republike Hrvatske u to vrijeme povlači političke poteze želeći steći kontrolu nad Agrokorom kroz, očito, unaprijed pripreman plan. Ciljano širenje dezinformacija i negativnih glasina kroz izjave najviših dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti tijekom prvih mjeseci 2017. destabiliziralo je Agrokor. Lažima i manipulacijama Vlada u zabludu dovodi i cjelokupnu javnost. Služeći se konstrukcijama te potpuno neprimjerenim medijskim djelovanjem, stvoren je okvir za pridobivanje političkih saveznika. Umjesto činjenica i istine Agrokor su htjeli prikazati kao slučaj Parmalat sugerirajući otuđenje ogromnih suma novca, no danas, sedam mjeseci kasnije, slučaja Parmalat nema. Cilj takvog djelovanja najviših dužnosnika Vlade i Sabora, kroz izravan politički intervencionizam, bio je donošenje neustavnog zakona lex Agrokor i nacionalizacija privatne imovine, a ovakav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabilježen u suvremenoj Europi. Ja i Uprava Agrokora potpisali smo aktivaciju zakona, a sada posebno naglašavam, pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem. Građani Hrvatske i regije uvjerit će se da je nacionalizacija Agrokora koju je dizajnirala Vlada politički projekt koji je u potpunoj suprotnosti s interesima RH”.

Nevjerojatno je da Todorić optužuje Vladu koju su, s druge strane, svi optuživali da je prekasno reagirala na krizu u Agrokoru. Jer dio investicijske javnosti još je lani znao da Agrokor teško može izvršavati svoje obveze i polako su počeli povlačiti kočnicu u daljnjem kreditiranju. Jedini spas tada je Todorić htio naći u Sberbanku. Kako nam je u intervjuu rekao drugi čovjek te banke Maksim Poletaev u svibnju, banka je dugo surađivala s Todorićem i vjerovala mu isprva da je s kompanijom sve u redu, no ubrzo su i njihovi financijski forenzičari shvatili da je situacija puno lošija. Pa su nakon odobrenih 100 milijuna eura, kojim su plaćeni dugovi državi, plaće zaposlenicima i dugovi dobavljačima, s daljnjim financiranjem stali. Početkom godine i rejting-agencije ruše rejting kompanije, što je bio konačni okidač da nešto nije u redu. Tako da na kreditore nije mogla imati utjecaj Vlada, nego oni koji su uočili da stanje koje je Todorić prikazivao ne može biti točno.

 Todorić je poručio da mu ovo nije prvi tekst na blogu i već je objavio novi post pod naslovom “Podržavam osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor” ispod kojeg trenutno samo piše – uskoro opširnije...      

No zanimljivo je da njemu bliske osobe koje smo kontaktirali nisu znale da Todorić ima takve namjere. Piše na blogu i o svim postignućima kompanije pod njegovim vodstvom, a što će sada, kaže, sve uništiti izvanredna uprava. “Pod izvanrednom je upravom znatan dio Agrokorove imovine blokiran i izgubljena je kontrola nad dijelom operacija u susjednim zemljama. Protiv Agrokora su pokrenute brojne sudske tužbe koje prijete ukupnoj stabilnosti i održivosti kompanije. Prihod je pao za otprilike 20%, a sinergije, u koje su uložene, a i koje vrijede milijarde, nesmiljeno se uništavaju. Izvanredna uprava dobavljače tretira nejednako. Agrokor je opterećen nepotrebnim i nelegalnim kreditom, koji su za sebe dizajnirali strvinarski fondovi, a založena je i sva ključna strateška imovina, i to trustu Madison Pacific Ltd sa sjedištem u Hong Kongu. Ako se ovakvo stanje nastavi, svi će vjerovnici, osim Ramljakovih povlaštenih fondova, njemu bliskih dobavljača, partnera, savjetnika i suradnika izgubiti ogromne vrijednosti. To je prava istina. Sve ostalo su laži i obmane izvanredne uprave i njezinih političkih sponzora, što će budućnost i činjenice vrlo brzo pokazati. U trenutku kada je Agrokor napadnut najprljavijom političkom i medijskom kampanjom u povijesti naše zemlje, Vlada Republike Hrvatske nije, kao što to čine vlade svih svjetskih država, od SAD-a do Njemačke, podržala svoje ključne industrije i najvećeg poduzetnika. Dapače, Vlada je bila ključni sudionik te kampanje i provoditelj protuustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će, uvjeravam vas (pokazat će vrijeme), po posljedicama za hrvatsko gospodarstvo i industriju biti ravna veleizdaji. Danas se kula od karata, koju su lažima izgradili Martina Dalić, Ante Ramljak i njihovi partneri i pomagači, ruši”.

Kaznene prijave

Upravo je na više adresa stigla anonimna kaznena prijava protiv Dalić, Ante Ramljaka i drugih zbog osnovane sumnje da su se njih dvoje, uključujući i ključne ljude vezane uz rad izvanredne uprave, udružili u zločinačko udruženje i naštetili RH prije svega zbog uključenja američkih fondova u ponovno kreditiranje. Ministrica Martina Dalić nije željela komentirati prijavu. Jasno je da nije slučajno da je blog otvoren na dan kada je i stiglo anonimno pismo kaznene prijave. Naime, i na samom blogu Todorić kaže: “Ostaju još bilance Agrokora i njegovih društava u kojima izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom konstrukcijama i pritiscima omogućuje ljudima iz fonda Knighthead da direktno upravljaju i manipuliraju bilancama. To čine da bi stvorili pretpostavke za stjecanje stotina milijuna eura nepripadajuće financijske koristi. Agrokorove milijarde doista su izgubljene. No ne mojom ni krivnjom mojih suradnika, nego Vladinim aktivnostima uoči i nakon donošenja lex Agrokor”. Todorić kaže da će uskoro o tome i javno govoriti. Napominje i da su Vladinom odlukom o nacionalizaciji Agrokora prouzročene dalekosežne gospodarske i financijske štete koje se već mjere u milijardama kuna. No, opet treba podsjetiti da je upravo situacija drukčija. Todorić je zbog situacije u kojoj se našao prestao plaćati svoje dobavljače te da, da nije aktiviran zakon, većina njih danas ne bi radila te bi tako bilo ugroženo domaće gospodarstvo.

 Stranicu za Todorićev blog izradio je sin Ratka Mačeka, bivšeg glasnogovornika Ive Sanadera, a ni sin ni sam R. Maček nemaju veze s kampanjom na blogu. Navodno ju je osmislila Todorićeva kćerka Iva Balent.

Komentara 45

UU
uhljeb u holdingu
08:28 23.09.2017.

I dobro da jesu, jer po tebi bi dugovi išli u nedogled, a o ucjenjivanju države radnim mjestima kako bi ti dobio povlastice da i ne govorimo.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
08:34 23.09.2017.

Mislim da je mali Ivica računao da će prepustiti firmu državi, da će mu država srediti stvari i onda će mu je vratiti. Ivice, pa uvijek možeš povući potpis s predajom firme vladi na upravljanje.

LI
lipa75
08:54 23.09.2017.

Doticni gospodin Todorić nema srama i obraza, a medijsku pozornost bi mu trebalo dati jos samo u trenutku kada ga uhite. Nadam se de ce nakon toga propjevati o svim svojim politickim nalogodavcima s kojima je bii u dealu, pa da napokon krenemo s onakvomLijepom nasom za kakvu smo se borili. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije