Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Todorić

Kako uhvatiti bjegunca broj 1: mogu ga pronaći samo ako prate mobitel

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
04.11.2017.
u 08:04

Teško da će Todorića, tjeralicama usprkos, itko ciljano tražiti, barem dok se ne dozna u kojoj se točno zemlji trenutačno nalazi

Ne skrivam se i savjest mi je čista. Moji su odvjetnici u kontaktu s vlastima i nadležnim organima, kojima je poznata moja adresa – poručio je Ivica Todorić u posljednjoj objavi na blogu, nakon što se doznalo da mu lice krasi popis Europolovih najtraženijih bjegunaca.

Skučene ovlasti

I dok on tvrdi da se ne skriva, za njim su raspisani crvena Interpolova tjeralica i europski uhidbeni nalog. Policija iz razumljivih razloga ne želi govoriti što radi da bi locirala Todorića, a Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, objašnjava kako su policiji u ovoj situaciji ovlasti dosta skučene.

– Ne zna se gdje je pa ga se ne može nadzirati. No mogu se nadzirati osobe koje su s njim u kontaktu pa se tako može locirati mobitel ili IP adresa. Kada se to otkrije, te se informacije trebaju preko međunarodne pravne pomoći proslijediti policiji ili agenciji te zemlje koja ga onda, ako ga nađe, može uhititi – kaže Cvrtila.

Dodaje kako sumnja da će Todorića, tjeralicama usprkos, itko ciljano tražiti te da operativno traganje za njim i prikupljanje informacija o njegovu boravištu prije svih treba obaviti MUP. Policiji u potrazi za Todorićem ne pomaže ni to što se on redovito oglašava na blogu jer ga je preko bloga, objašnjavaju informatički eksperti, gotovo nemoguće locirati.

– Ako zna išta o sigurnosti, ne može ga se pronaći. Kao prvo, zato što je većina servera na kojima su ti servisi locirana izvan Hrvatske i spadaju pod jurisdikciju one zemlje u kojoj su fizički smješteni. To znači da, ako je taj server u Njemačkoj, Americi ili Švicarskoj, vi biste od te zemlje trebali tražiti da ona prati podatke i onda eventualno na temelju tih podataka nešto zaključiti. To je dosta teško – objasnio je računalni stručnjak Lucijan Carić.

Osim toga, da bi se legalno došlo do tih podataka, potrebno je zatražiti međunarodnu pravnu pomoć, što može potrajati više od pola godine, a rezultati na kraju mogu biti poražavajući, odnosno možete doznati baš ništa. Uostalom, sve i da, primjerice, Google bude voljan surađivati s hrvatskim istražiteljima, to i dalje ne znači puno jer se internetskim stranicama može pristupati i preko VPN-a, takozvane virtualne privatne mreže.

– Ako koristite VPN, nakon toga možete obrisati ili zamesti trag, odnosno, trag će vas voditi na krivo mjesto. Znači, ako koristite mrežu koja je javna, odnosno otvorena, dobit ćete adresu u Nizozemskoj, a gdje je prava adresa – puno sreće u otkrivanju – kaže Carić.

Brisanje tragova

Napominje da postoje metode kojima se to može probiti, a koje, primjerice, koriste tajne službe, ali smatra da je to možda previše koraka za “običnu” istragu. Čak i da se uključe tajne službe, VPN se ne može probiti preko noći jer je riječ o kompleksnom i dugotrajnom poslu. Na kraju krajeva, Carić kaže da nema garancija da Todorić sam piše blog.

– Dovoljno je da ima nekoga kome pošalje tekst i on ga objavi na webu, a ako idete tragati za lokacijom, doći ćete samo do lokacije onog tko sadržaj diže gore – istaknuo je Carić.

Komentara 38

NV
NV
08:46 04.11.2017.

Dok ima novaca mogu ga uhvatiti za onu stvar. Kakav mobitel i gluposti.

ZG
zgblabla
09:24 04.11.2017.

ovo s mobitelom je totalna bedastoća ,imao je 5-6 mjeseci da sve ljepo organizira ,nabavi si putovnice,organizira sigurne kuće ,prebaci lovu itd.Osnovno-tog čovijeka nikada neće živoga ulovit a i nije HDZ u stalo da ga ulove previše zna,JAKO PUNO jee onih koji bi bili direktno ugroženi da on propjeva. S Agrokorom završava i jedana potpuno divlja ekonomija -lopovluk,neplaćanje,reketarenje poduzetnika,monopol.....Plenković i ekipa pustili su Todorića u zamjenu potpisa na LEX Agrokor...sve u svemu dobro je za nas da je otišao i da se neće više vratiti,ako vas baš zanima gdje je pitajte KGB?

LO
lojtra1
08:48 04.11.2017.

Možda je i u Rusiji. Do toga "novinari" još nisu došli a ima logike. I Tito (koji je (metcima) gradio mostove među narodima) je krenuo iz Rusije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije