Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predao se u središtu Londona

Todorićevih 50 dana bijega: Dvaput mijenjao stan u Londonu, bio na sastancima u Ljubljani...

ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
08.11.2017.
u 07:06

Server s kojeg je Todorić pisao blog je u Njemačkoj, pisalo ga je više osoba, ali Gazda je davao smjernice i odobravao

Istog dana kada se predao policiji, Ivica Todorić, nakon višesatnog ročišta pred britanskim sudom, pušten je uz jamčevinu od 100.000 funti i uz sigurnosne mjere (elektronička narukvica i oduzimanje putovnice) na slobodu. (Po izlasku sa suda Todorić je to porekao izjavivši da ne nosi ni sat.) Iduće će ročište biti 2018., prema nekim izvorima 10. travnja, pa se može reći da će Todorić barem prezimiti u Londonu. Saznaje se kako se on pred sudom protivio izručenju Hrvatskoj, uz argumentaciju da je politički proganjan i žrtva montiranog procesa.

Todorić je oko deset sati po hrvatskom vremenu potpuno nezamijećen ušetao u policijsku stanicu Charing Cross, u neposrednoj blizini Trafalgar Squarea. No, samo koji sat kasnije pred ovom londonskom policijskom stanicom bili su i predstavnici brojnih hrvatskih redakcija, koji su u Londonu zbog velike burze turizma World Travel Market.

Službenici na ulazu prvo su hrvatske novinare uputili na telefonsku slušalicu u predvorju s koje se može pozvati više odjela u stanici, pa i onaj zadužen za – pritvorenike. Nakon podužeg zvanja pokazalo se da odrešiti glas s druge strane na temu Todorić ne želi ništa reći.

ivica todorić
1/8

U međuvremenu su policijski službenici hrvatskim novinarima osigurali broj telefona predstavnika za medije, koji je bio tek nešto malo rječitiji. No, čekanje se isplatilo, jer je Todoriću na kraju bilo naloženo da izađe na prednji izlaz, pa je dao izjavu. – Drago mi vas je vidjeti, idem doma! Ovo je mala pobjeda, sada sam građanin ovdje, Engleske – rekao je Todorić, očito zadovoljan što mu je uspjela strategija odugovlačenja izručenja. – Super, sve je bilo super. Uskoro ćete me puno čuti. Ja ću se od sada oglašavati – dodao je Todorić.

Strategija skrivanja

Nakon što je Todorić postupio sukladno očekivanjima i sam se bio predao britanskoj policiji, sada se mogu objaviti neki od detalja kako je uopće i tekla cijela operacija lociranja i uhićivanja osnivača Agrokora, koji je prije nekoliko dana bio završio i na međunarodnim tjeralicama. Britanske mjerodavne službe, dakle i one iz sigurnosno-obavještajnog aparata, kao i policija raspolagale su svim potrebnim podacima o Todorićima koje su dobili od svojih hrvatskih kolega. Za hrvatski sigurnosno-obavještajni sustav, kao i policijski, doista, kao što su to znalci i pretpostavljali, nije bilo tajni oko lokacija na kojima je glava obitelji Todorić boravio u Londonu. Uz njega je bio i sin Ante, a Todorići su u tih 50-ak dana, koliko je prošlo otkad je Ivica Todorić zadnji put viđen u Zagrebu (sredinom rujna), pa do njegove predaje, mijenjali lokacije u Londonu dva puta.

Bili su smješteni privatno, a smještaj su osigurali putem svojih prijatelja koji posjeduju nekretnine u Londonu. Kada je Todorić prelazio hrvatsku granicu, sredinom rujna, tada još nije bilo tjeralica, a tako ni razloga da bi ga se moglo zaustaviti na hrvatskom teritoriju. Kako komentiraju izvori iz naših službi, I. Todorić tako i nije bio u pravom bijegu, s obzirom na to da se znalo gdje boravi, kao što je i on očito znao da naše službe znaju njegove londonske adrese i lokacije. Njegovo skrivanje očito je bila strategija koja je dogovorena unutar obitelji i s odvjetnicima, a svodi se na kupovinu vremena i vrlo dug postupak izručenja po kojemu je poznat pravosudni sustav Velike Britanije. Navodno je takva strategija odabrana nakon što je uhićeno 14 odgovornih iz Agrokora, koji su svi bili pušteni na slobodu, a pritvor bio zatražen samo za “gazdu” Ivicu Todorića. On svakako nije slučajno odabrao baš Britaniju, a činjenica je da nije niti krenuo u akciju pravog bijega, negdje u, primjerice južnoameričke države, gdje bi puno lakše organizirao svoj nestanak, da mu je to bio cilj.

ivica todorić
1/10

Ovako, Todorić će i dalje na relativnoj slobodi čekati odluku o izručenju Hrvatskoj, u Londonu koji sad, vidjeli smo, smatra “domom”. Nije, međutim, osnivač Agrokora sve to vrijeme dok se nagađalo gdje bi se mogao kriti, provodio samo u Londonu. Nekoliko je puta, saznaje Večernji list, bio sasvim blizu Zagreba, u Ljubljani, gdje je održao nekoliko sastanaka s nekim poznanicima i partnerima. Što se tiče objava na “blogu Ivice Todorića”, koje su uzdrmale hrvatsku politiku i poslovne krugove, naše službe raspolažu informacijama da je server bloga u Njemačkoj, no da se blog pisao na nekoliko mjesta, tako i u Hrvatskoj, a to je radilo više osoba. Smjernice za tekstove davao je Ivica Todorić, a ništa na blogu nije objavljivano bez njegova odobrenja i znanja. Može se zaključiti kako će s uhićenjem Todorića u Londonu sada doći i do olakšanja u redovima vlade Andreja Plenkovića, gdje su jako, jako zainteresirani za političku i ekonomsku stabilizaciju priče oko Agrokora. Prestat će djelomično pritisci i prigovori oko prolongiranja boravka Todorića na slobodi, a iz sfere “čiste” politike i politiziranja, slučaj Agrokor sada bi trebao biti kanaliziran tamo gdje najviše i pripada – u sferu pravosuđa.

Dobra suradnja s Britancima

Što se tiče informacija kako bi hrvatske vlasti i Plenkovićeva diplomacija mogli odraditi neka “lobiranja” kod Britanaca, ovdje se ne radi ni o kakvim pokušajima utjecaja na pravosuđa, što je kod Britanaca i prilično iluzorno očekivati, nego o iskazivanju “pojačanog” interesa hrvatskih vlasti kod britanskih vlasti i premijerke May. Jednostavnije rečeno, da je neki Britanac uhićen u Hrvatskoj putem europskog naloga, a da je britanskom pravosuđu jako stalo do procesuiranja, britanska bi diplomacija svakog dana Hrvate podsjećala na odluku o izručenju. Upravo takav “angažman” valja očekivati od službenog Zagreba, kojem je stalo što prije početi procesuiranje izručenja, pa će i lobirati u skladu s takvim državnim interesom. U Zagrebu očekuju da će se i ovdje pokazati visok stupanj dobre suradnje i usklađenosti s Britancima, s kojima je u zadnjih nekoliko godina sigurnosno-obavještajna i policijska suradnja ne vrlo visokoj razini.

VIDEO Svjedočenje Manolića na Povjerenstvu za Agrokor

POGLEDAJTE VIDEO: Todorići - Od raja do sloma

Komentara 70

DU
Deleted user
07:45 08.11.2017.

Osjećam gađanje prema ljudima koji žive u dvorcima, a radnica ima na blagajni ima (možda) 3tisuće kuna. Ali, uopće ne mislim da je sad odjenom jedini krivac Ivica Todorić. Oni bi ga strpali u Remetinac, malo bi se o tomee pričalo i pojeo vuk magarca. Ovako ćemo barem saznati i ponešto o političarima koji su mu se uvlačili u šššupak dok je bio moćan.

RA
ravenna
07:50 08.11.2017.

eee moj g.dine Todoric...!!! Bijedno i kukavicki. Nepostoji atribut za vas karakter.

Avatar southman
southman
07:23 08.11.2017.

A zašto pravi pošteni rvat Ivica uopće bježi ?? On je tolike godine neumorno radio za svoju domovinu !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije