Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjeralica za tajkunom

Kreću li istražitelji tek sada u pravi napad na bivšeg šefa Agrokora?

Ivica Todorić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/7
23.10.2017.
u 20:24

Ako se Todorić, kao što se to u početku nagađalo, nalazi u Londonu, onda bi proces izručenja išao preko EUN-a, što pojednostavljuje priču

Ivica Todorić u ponedjeljak se u podne, kada je potvrđena odluka suca istrage Zorana Luburića, koji mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, još uvijek nalazio na plavoj Interpolovoj tjeralici, ali to se promijenilo u kasnim popodnevnim satima kada je za njim na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu raspisan europski uhidbeni nalog (EUN)

To konkretno znači kako Hrvatska sada od drugih država članica EU traži uhićenje Ivice Todorića, što do sada nije bio slučaj. Naime, dok se bivši šef Agrokora nalazio na plavoj tjeralici isto je, baš kao i sada, bio bjegunac, ali tom vrstom tjeralice nije traženo njegovo uhićenje nego samo prikupljanje informacija poput utvrđivanja boravišta, adrese ili pribavljanje podataka o prethodnim kriminalnim aktivnostima.

Iako je Županijsko državno odvjetništvo za Ivicom Todorićem raspisalo europski uhidbeni nalog i dalje za njim može ako se pokaže potreba raspisati i crvenu Interpolovu tjeralicu

Razlika između crvene tjeralice i europskog uhidbenog naloga je ta da EUN vrijedi samo na području država članica Europske unije, dok se crvena Interpolova tjeralica odnosi na svih dvjestotinjak članica Interpola.

Ako se Ivica Todorić, kao što se to u početku nagađalo, nalazi u Londonu, onda bi proces izručenja išao preko EUN-a, što u biti značajno pojednostavljuje cijelu priču. Izručenje putem EUN-a razlikuje se od tradicionalnog izručenja prvenstveno prema tome jer država članica Europske unije u kojoj je osoba uhićena tu istu osobu mora vratiti u zemlju u kojoj je izdan nalog najkasnije u roku od šezdeset dana, a ako osoba da svoju suglasnost onda se ona izručuje već u roku od deset dana. Ipak, prema informacijama koje su se posljednjih dana pojavile u medijima, postoji mogućnost i da se Ivica Todorić nalazi u Švicarskoj, koja nije članica EU, pa bi se samim time izručenje bivšeg šefa Agrokora odvijalo po dosta sporijoj i kompliciranijoj proceduri.

Ima nekoliko manevara

Ivica Todorić u ovom slučaju ima nekoliko manevara pomoću kojih cijeli postupak može poprilično rastegnuti, a jedno od njih bilo bi traženje političkog azila, o čemu se već spekuliralo, pogotovo nakon što je u javnost procurila informacija da je angažirao britanskog odvjetnika Michaela O’Kanea, jednog od najboljih svjetskih stručnjaka za ekstradiciju. Inače, među najpoznatijim “švicarskim pritvorenicima” svakako je bio redatelj Roman Polanski koji je u pritvoru u Švicarskoj proveo nekoliko mjeseci nakon što je SAD zatražio njegovo izručenje zbog sumnji da je imao seksualne odnose s maloljetnicom.     

Komentara 22

Avatar tituš
tituš
21:02 23.10.2017.

ma kad je dektiva mogla uhititi Matana, nikad!

AR
Armagedon
20:55 23.10.2017.

Da smo mi pravna država on i sinovi kao i svi oni jegovi direktori koje su pustili .... bili bi u zatvoru s optužnicama za lažiranje podataka i poslovanja, pronevjere i malverzacije, konfiscirala bi mu se sva imovina , blokiralili svi računi u zemlji i inozemstvu i onda krenulo u razgovor s bankama kojima je dužan i vjerovnicima..... ali mi smo njegova prćija kao i svi koji ovaj cirkus izvode za nas...... pustili su svih i nisu im ni zabranili odalazk iz zemlje.... mi smo lakrdija od države, a pogotovo pravne države....

AR
Armagedon
20:49 23.10.2017.

kasno marko na kosovo stiže..... već se on sklonio gdje treba i poduzeo mjere , s lovom koju je spremio na račune, može što hoće..... a mi ćemo plaćati njegove poduzetničke dugove ...... dok će ameri i rusi zasjesti naa svu imovinu Agrokora.....sve je ovo cirkus za nas bedake......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije