Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Todorić:

Izmišljotina je da je tvrtka Fairtrade prikriveno financirala Agrokor

Ivica Todorić
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
18.12.2017.
u 22:49

Notorna je činjenica, navodi, da je EBRD imao samo redovne dionice koje su kupljene Agrokorovom pozajmicom meni osobno, a ona bi, naravno, bila vraćena da mi neustavnim Lexom nije onemogućeno upravljanje mojim privatnim vlasništvom.

Ivica Todorić u ponedjeljak je ocijenio "potpunom izmišljotinom" informaciju koja je danas objavljena u nekim medijima, o tome da je tvrtka Fairtrade sudjelovala u prikrivenom financiranju Agrokora.

"Informacija koja je danas objavljena u nekim medijima, o tome da je tvrtka Fairtrade sudjelovala u prikrivenom financiranju Agrokora potpuna je izmišljotina koja nema nikakve veze s istinom i služi isključivo stvaranju lažnih javnih predodžbi o cijelom slučaju i meni osobno. Istina je, naime, da je grupa AWT bila vlasnik dva posto dionica Agrokora koje je sam Agrokor otkupio i platio u cijelosti iznos od 50 milijuna Eura. Još je veća konstrukcija da sam od EBRD-a kupio povlaštene dionice", napisao je Todorić na blogu.

Notorna je činjenica, navodi, da je EBRD imao samo redovne dionice koje su kupljene Agrokorovom pozajmicom meni osobno, a ona bi, naravno, bila vraćena da mi neustavnim Lexom nije onemogućeno upravljanje mojim privatnim vlasništvom.

"Ovakve konstrukcije i paušalna, ni na jednoj činjenici temeljena tumačenja, dolaze iz istog izvora - radionice laži Ante Ramljaka i Martine Dalić kako bi me se javno kriminaliziralo i stvorio lažni dojam o kriminalu u Agrokoru pod mojom upravom koji se nikada nije dogodio", ponavlja Todorić.

Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je predstečajni sporazum Fairtrade d.o.o, tvrtke Mihe Glavića, za koju DORH-ovi istražitelji u slučaju Agrokor sumnjaju da je bila prikriveni kreditor kako bi Ivica Todorić stekao povlaštene dionice Agrokora u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedne 100 milijuna eura. U rješenju i prihvaćenom predstečajnom sporazumu Fairtradea navodi se i način podmirenja više skupina vjerovnika, zajedno s uvjetnim tražbinama, koji potražuju preko 300 milijuna kuna.

Prema pisanju medija u istrazi protiv Todorića i njegovih menadžera našla se i transakcija otkupa dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je ušla u vlasničku strukturu tog koncerna 2006., a u kojoj se spominje Fairtrade i povezano društvo AWT International. Istražitelji tvrde da je Todorić otkupio te dionice za sebe novcem izvučenim iz Agrokora kada je, sedam godina nakon vlasničkog ulaska EBRD, otkupio većinu Agrokorovih dionica u posjedu EBRD-a za okvirno 100 milijuna eura.

Pogledajte galeriju: Skidanje Agrokorovog logotipa

Ivica Todorić
1/24

No, ta je transakcija, prema sumnjama istražitelja, načinjena na štetu Agrokora jer je Ivica Todorić, umjesto svojim novcem, financiranje navodno osigurao putem prikrivenih tvrtki AWT International i Fairtrade koje je kasnije podmirio Agrokor.

Iz Fairtradea su potvrdili sudjelovanje u otkupu i prodaji dionica Agrokora, ali su isticali da je transakcija dogovorena u ''cilju potpore akvizicije Mercatora'' te da je provedena transparentno i u skladu s propisima.

Komentara 2

KU
kupatilo
11:41 19.12.2017.

Ma tu lopinu treba izuzeti iz bilo kakvog buduceg vlasnistva u Agrokoru jer se vidi daje muljao sa svim i svacim.Pero kupio od Jure a Jura Jora od Ive a nije ni od jednog jer je vkasnik Nikola i takoo ukrug samo dase zamulja i ljudi prevare.Odobno znam dasu svi zagrebački vrtlari za prodanu robu zakidani za deset posto a ako su htjeli daim bude navrijeme isplacena i za pedeset posto.To nije radio ni Staljin i sad to on navodi kao svojom imovinom.Nije on vlasnik niceg.Sve stose i vodi kao njegovo je ukradeno ili oteto.Napravio nam stetu koliko i rat.Treba ga tuziti i za agresiju na Hrvatsku.

Avatar dobry
dobry
14:32 19.12.2017.

Kako sve brzo pada u zaborav!? Jedini osumnjičeni za pljačku stoljeća (preko 58 MILIJARDI tijekom 27 godina), van dohvata naših istražnih službi, dok se suučesnici u istoj (Šeks&Co, lijevo krilo HDZ-ja, tkzv, "utemeljitelji"), "oprani i umiveni" slobodno šeću Hrvatskom i troše opljačkane novce. Zar doista mislite da bi jedna osoba mogla opljačkati tolike novce tijekom 27-dišneg vremenskog razdoblja i k tomu još, Plenković mu je dao 6 mjeseci vremena da pobriše sve tragove i slobodno odšeta iz zemlje!??? Dajte, molim vas...Slučaj "Sanader 2", zastara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije