Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaostao u vremenu

Ivica Dačić za Večernji list: Šešelja vidim kao bolesnika i ništa više

Ivica Dačić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
17.11.2014.
u 15:13

Ideje koje Vojislav Šešelj danas ponovno zagovara ideje su prošlih vremena. Šešelj je ostao u 2003., ali Srbija nije, ona se promijenila

– Ja na Vojislava Šešelja gledam samo kao na humanitarno pitanje i ništa više. Samo kao bolesnog čovjeka. Njegovo puštanje na slobodu objašnjeno je zdravstvenim stanjem, ali ne vjerujem da će to što sada radi dovesti do promjena na političkoj sceni Srbije. Ideje koje zastupa su ideje nekih prošlih vremena i one nemaju uporišta u Srbiji. Šešelj je zaostao u 2003., u vremenu kada je otišao u Haag. No Srbija nije, Srbija se do danas znatno promijenila i Srbija je u 2014., rekao je u nedjelju za Večernji list Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Republike Srbije.

Pitanje je što on zna

Od samog Šešeljeva povratka u Beograd među političkim analitičarima i poznavateljima stanja u Srbiji špekulira se što će donijeti ponovni politički angažman ratnog zločinca i četničkog vojvode. Da Šešelj ne planira mirovati pokazao je i veliki skup radikala održan na beogradskom Trgu Republike koji kao da je bio preslikan iz vremena Gazimestana ili četničkih mitinga iz 1991. S malom razlikom, Šešelju sada nisu primarni protivnici Hrvati ili Muslimani, već Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić. Sadašnjeg premijera i predsjednika Srbije, koji su političke karijere počeli devedesetih godina upravo kao Šešeljevi pobočnici, Šešelj smatra najvećim izdajnicima Srpstva koje će pokušati skinuti s vlasti svim silama. A “streljiva” za tu političku borbu Šešelj vjerojatno ima.

– Šešelj je Vučićev i Nikolićev politički otac, i nitko ne zna što on o njima doista zna. I što će pokazati javnosti – kaže za Večernji Maja Sedlarević, predsjednica Odbora za eurointegracije Skupštine Vojvodine, napominjući da ipak ne vjeruje da će njegov utjecaj na političkoj sceni donijeti neke veće promjene.

U skupštinu bez izbora

Ipak, jedna stvar se pri tim procjenama zaboravlja. Šešelj je zločinac, ali nipošto nije glup. Dapače, riječ je o vrlo inteligentnom manipulatoru koji je i suce Haaškog suda zavlačio i opstruirao punih 12 godina, sve dok ga nisu pustili bez osude, najvjerojatnije “da ga se riješe”. Šešelj ima plan za veliki povratak.

– Da ubrzano radi na konsolidaciji stranke vidjelo se već u subotu poslije mitinga kada je održan Šešeljev sastanak s predstavnicima organizacija Srpske radikalne stranke iz cijele Srbije. Pokušat će na lokalnim izborima koji se održavaju za godinu i pol dana bar na lokalnoj razini ući na vlast, no ima još nešto bitnije. Šešelj će pokušati pridobiti na svoju stranu nekoliko zastupnika u Skupštini Srbije, privoljeti ih da prijeđu u SRS, kako bi ta stranka i bez izbora postala parlamentarna. Naprednjaci su vrlo nervozni jer njihovom biračkom tijelu godi Šešeljeva retorika. Aleksandar Vučić se promijenio, ali ne i njegovi birači – kaže za Večernji list beogradska novinarka Tamara Spaić.

>>Ne bude li naša vlada reagirala na Šešeljevo kreveljenje, ne treba ni dolaziti u Vukovar

>>Šešelj: Rasturit ću Haaški sud. Ostavio sam zvijer da krvari!

Komentara 46

Avatar tohdzvrapcejug
tohdzvrapcejug
15:24 17.11.2014.

Vidi se da je učenik nadmašio svog učitelja i ideologa.

DS
dr.sc.pomoćni bagerist
15:19 17.11.2014.

da je jedini....ali imam dojam da ih kao šešelj tamo razmišlja više od 50%!

JA
javornov
15:26 17.11.2014.

Misli Dačić da se dosjetio, pa kaže kako je ona neman bolesna. Tom je dvosmislenošću stvorio dojam kako on misli da je isti i psihički bolestan što je neupitno. No, jedino je pravo pitanje ako je Šešelj zaostao u vremenu, tko mu je dao prostor i slobodu da održi svoj masovan i masivan fašistički skup usred Beograda? Nije li Vlada Srbije trebala odbaciti ideje s toga skupa i potpuno se ograditi ako je on u 2003. a Srbija u 2014.? No i on i Srbija u istom su vremenu, samo je on uvijek lajao a vlast je radila, ostvarivala veliku Srbiju. To je jedina razlika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije