Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJI MATURANTI

Ivi Barać nagrada "Soljačić", a Marku Rajkoviću "Sakač" za izniman uspjeh na maturi

Iva Barać
Foto: srednja.hr
16.07.2019.
u 16:40

Uspješnome maturantu tu će nagradu uručiti Sakač i ministrica Divjak 31. srpnja.

Iva Barać dobitnica je Nagrade "Soljačić" za izniman uspjeh na državnoj maturi iz fizike i matematike, a Marko Rajković dobitnik je Nagrade "Sakač" za najbolji rezultat iz informatike, izvijestilo je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Učenica III. gimnazije iz Splita i jedina maturantica sa stopostotnim prolazom na ispitima iz matematike i fizike Iva Barać dobila je Nagradu "Soljačić" u iznosu od pet tisuća američkih dolara. 

Nagradu najboljem maturantu na ispitima državne mature dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić, a maturantici Barać uručit će je zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak 26. srpnja.

Što se tiče kriterija, dobitnik te nagrade je maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat, to jest najviši postotak riješenosti testa iz više razine matematike i fizike.

Učeniku III. gimnazije iz Osijeka Marku Rajkoviću pripala je Nagrada "Sakač" u iznosu od pet tisuća eura za najbolji rezultat, to jest najviši postotak riješenosti ispita iz informatike. 

S obzirom na to da je dvoje učenika imalo stopostotnu riješenost ispita iz informatike, Rajković je dobitnik te nagrade po drugom kriteriju, to jest boljem rezultatu ispita iz više razine matematike.

Nagrada najboljem informatičaru dodjeljuje se na inicijativu Borisa Sakača, doajena hrvatske informatike i dugogodišnjeg savjetnika Međunarodnoga olimpijskog odbora u Lausannei koji je sudjelovao u informatičkoj potpori na Olimpijskim igrama od 1984. do 2010. godine, kao dodatna motivacija učenicima srednjih škola, kako bi hrvatski mladi naraštaji bili što više digitalno pismeni u doba informatičke revolucije. 

Uspješnome maturantu tu će nagradu uručiti Sakač i ministrica Divjak 31. srpnja.

Komentara 2

MO
moškov
16:55 16.07.2019.

Sebi prskrbite za mandata milijune kuna i oera..a zasto ne nagradite mlade ...prvom 50 000kn a pedesetom 1000 kuna....itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije