Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ŠTO GOVORI

Skinuli imunitet Culeju, a Bauk objasnio zašto nisu i Ivanu Pernaru

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.11.2016.
u 14:18

SDP-ov Arsen Bauk Pernara je upozorio da ubuduće pazi što priča jer ga se i dalje može tužiti nakon što mu istekne mandat

Ivanu Pernaru iz Živog zida Sabor nije skinuo imunitet iako je i tome prethodila rasprava o pravima zastupnika na slobodu govora. Skidanje imuniteta je tražio odvjetnik Marijan Hanžeković zbog uvreda, no za tužbu će morati pričekati do kraja mandata jer je 69 zastupnika glasovalo protiv skidanja imuniteta, pet ih je bilo za skidanje imuniteta, a četvero je bilo suzdržano.

SDP-ov Arsen Bauk Pernara je upozorio da ubuduće pazi što priča jer ga se i dalje može tužiti nakon što mu istekne mandat.

– Osim kaznenog postupka, može se voditi i postupak za naknadu štetu od koje zastupnik nema imunitet, ne samo za ono što govori u javnosti nego i u Saboru. I tome treba pridati pozornost – kazao je Bauk te podsjetio na stari spor bivšeg zastupnika Damira Kajina i HRT-a zbog nečega što je Kajin govorio u sabornici. Kajin je tada oslobođen jer je protiv HRT-a govorio u Saboru, gdje im Ustav dopušta slobodu govora.

– Trebamo ocijeniti je li veća vrijednost sloboda govora pa da ovdje govorimo što hoćemo, pa ako smo hrabri to ćemo ponoviti i izvan sabornice ili ne možemo govoriti što želimo, odnosno možemo biti suđeni i za ono što govorimo u Saboru – dodao je Bauk i zatražio da Odbor za Ustav jasno utvrdi kada zastupnici mogu odgovarati za svoju riječ.

Mostov Nikola Grmoja kazao je kako uvijek treba štititi slobodu govora zastupnika te dodaje kako je cijeli Most tužen jer je u prošlom mandatu njihova bivša zastupnica Ljubica Ambrušec govorila u Saboru o stanju na HRT-u.

HDZ-ov Tomislav Klarić slaže se s Baukom i Grmojom, međutim priznaje da je na MIP-u, suprotno praksi, glasovao za skidanje imuniteta Pernaru jer je tada, dodaje, molio ga se zaštiti, a istodobno nastavio napadati i vrijeđati Hanžekovića. Njegov stranački kolega Miro Kovač rekao je da je ovo vrijeme da se razmisli treba li mijenjati Ustav jer nije u redu vrijeđati i klevetati, čak ni u Saboru, a Miroslav Tuđman dodao je da ne treba mijenjati Ustav već bi zastupnici trebali biti svjesni toga da je dostojanstvo čovjeka temeljna vrijednost i da ne mogu vrijeđati bez osnove. 

>> Pernar izvrijeđao Hanžekovića jer ga tuži zbog klevete

Komentara 25

Avatar kravata
kravata
14:47 25.11.2016.

Aresn je pravo kumce bivseg sistema.

Avatar bokolo
bokolo
16:09 25.11.2016.

Drug Arsen Bauk upozorava "dobronamijerno" Pernara: Medjutim to makar i bez "jacine" Bauka da hapsi ili salje u mentalnu bolnicu mi smrdi na smrdljive dane kojima Bauk vidi uzor. Sigurani smo da Perner ima advokate da ga na te mogucnostiti obavijete. Ovak Bauk samo prijeti na "novi" nacin.

SD
sdpesticid
21:29 25.11.2016.

ustav rh vrijedi za sve građane rh isto, zar ne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije