Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločin u kerestincu

Ivanković: Otkrili smo tzv. crnu sobu sa spravama za mučenje

'27.09.2012., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje Stjepanu Klaricu i ostalima za slucaj Kerestinec. Stjepan Klaric (s kravatom). Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
18.10.2012.
u 15:33

Svjedočile su i tri žrtve. Gotovo svakog dana su me tukli i mučili strujom, a u jednom navratu su mi elektrode stavili na spolovilo, ispričala je svjedokinja

– Sigurnosno- informativna služba (SIS) nije imala nikakve nadležnosti nad Kerestincem, a djelatnici SIS-a tamo su dolazili samo kako bi utvrdili identitete zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni – ustvrdio je Ivan Ivanković, bivši djelatnik SIS-a svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Stjepanu Klariću i ostalima optuženima za ratni zločin nad zarobljenicima počinjen u Kerestincu od kraja 1991. do svibnja 1992.

Ivanković je bio član komisije koja je nakon dojave Crvenog križa u Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu pronašla tzv. crnu sobu sa spravama za mučenje, a iako je više svjedoka do sada izjavilo da su zarobljenike u toj crnoj sobi ispitivali i tukli upravo pripadnici SIS-a, Ivanković je to zanijekao.

Zanijekao je i tvrdnje jednog od ranije saslušanih svjedoka kako je upravo on bio osoba koja je dolazila i tukla zarobljenike, a taj je svjedok, kako je kazao, Ivankovića zapamtio jer je imao SIS-ovu iskaznicu s brojem 003.

– To nije točno. Prvi sam put u Kerestinec došao kao član tročlane državne komisije koja je trebala istražiti izvješće Crvenog križa o zločinima – kazao je Ivanković.

On je napravio skicu zatvora koju je predao svom šefu Josipu Perkoviću, a prema toj skici otkrivena je i tzv crna soba sa spravama za mučenje. Među tim spravama bili su umjetni penisi, drvene palice, ljestve pričvršćene za strop i kako je kazao Ivanković, napravica s dva kabla.

– Razgovarali smo o tome s Klarićem koji je kazao da je tu bilo zlostavljanja te se to događalo uglavnom tijekom noći – kazao je Ivanković.

Pojasnio je zatim da je komisija sastavila izvješće koje je proslijeđeno državnom vrhu, a Ivanković je nakon toga po Perkovićevu nalogu još jednom obišao Kerestinec. Uskoro je brigu o zatvoru preuzela vojna policija, kazao je Ivanković.

Osim Ivankovića u četvrtak su svjedočile i tri žrtve koje su prošle torturu Kerestinca. Jedna od njih bila je N. M. koja je uhićena kod Siska u siječnju 1992.

– Gotovo svakog dana su me tukli i mučili strujom, a u jednom navratu su mi elektrode stavili na spolovilo – ispričala je svjedokinja.

>>J. Perković: Nisam bio ni u mjestu Kerestinec, a kamoli u logoru!

Komentara 1

BB
brle brkić
12:11 19.10.2012.

prvo svatko sebi treba da sudi tek onda da drugog sudi,jel kako sudš tako će ti bit i suđeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije