Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad po svačijoj mjeri

Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga

Ivanić-Grad
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
16.04.2021.
u 08:54

Ekološki prihvatljiv, moderan i prilagođen svjetskim standardima. Sve je to Ivanić-Grad koji svojim inovacijama može parirati i mnogo većim svjetskim gradovima.

Da je tako dokazuje i niz ostvarenih projekata na području Ivanić-Grada. U tome ih nije zaustavila ni aktualna pandemija, tijekom koje je grad za poduzetnike izdvojio značajna novčana sredstva.

„Jedna smo od rijetkih sredina koja je gotovinom pomagala svojim obrtnicima. Izašli smo tri puta s novčanim davanjima onima koji su zatvoreni, jedanput je bilo po 5 tisuća kuna, a dvaput po 4 tisuće kuna“, navodi gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš. Kaže, za male obrtnike iz uslužnih djelatnosti  sveukupno je izdvojeno oko 13.000 kuna.  

 

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Ivanić – socijalno svjestan grad  

U Ivanić-Gradu se s posebnom pažnjom vodi briga o svim građanima. Među prvim je hrvatskim gradovima koji se uključio u projekt „Zaželi“. To je program zapošljavanja žena u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Zahvaljujući ovom projektu, u Ivanić-Gradu zaposlilo se više od 20 žena.

„Očito se radi o pogotku. Projektu koji je s jedne strane zaposlio teško zapošljivu skupinu žena, a s druge pomogao mnogima kojima je to bilo potreba. Sada moramo razmišljati kako nastaviti s projektom nakon što istekne financiranje iz Europe te osigurati sredstva u proračunima“, rekao je Leš. Osim žena, u gradu brinu i za najmlađe. Tako je u potpunosti obnovljen dječji vrtić u Posavskim Bregima. Gotovo svaki dio unutrašnjosti vrtića dobio je novo ruho, a postavljeni su i novi radijatori. Sada djeca imaju modernu i kvalitetnu opremu. Opremljena je i moderna kuhinja, a tu su još i nova garderoba i praonica. Obnova nije izostala ni izvana. Vanjski radovi na projektu obuhvaćaju sprave dječjeg igrališta koje se sastoje od tunela za provlačenje sa elementima za igru, igraonica – gusarski brod, anti-trauma podloga te nove pristupne staze.

Dječji vrtić u Posavskim Bregima
Foto: Ivanić-Grad

Za nešto starije, točnije, srednjoškolce, tu je potpuno nova sportska dvorana u sklopu Srednje škole Ivana Šveara. Dvorana će moći primiti i do tisuću učenika.

„Ovo je najopterećenija dvorana u gradu, jer ovdje nastavu tjelesnog odgoja obavljaju i učenici jedne osnovne škole, tako da je popunjenost prostora od 0 do 24 sata. Drago mi je što je Zagrebačka županija prepoznala važnost ovoga objekta te ga odlučila obnoviti“, rekao je gradonačelnik.

Moderna urbana sredina za svakoga

Ivanić-Grad svojim projektima prati svjetske standarde, pa je tako osim modernizacije posebna pažnja posvećena i ekologiji. Jedan od novijih je i projekt uvođenja mjera energetske učinkovitosti u javnim objektima u vlasništvu grada. Provedbom projekta u svakom objektu će se provesti dvije mjere energetske učinkovitosti: postavljanje fotonaponske elektrane i dizalica topline. Tako će se ovaj ekološki prihvatljiv sustav provesti na gotovo sve važnije lokacije među kojima je i pet dječjih gradskih vrtića, sportski park Zelenjak, muzeji, visoke škole i druge kulturne ustanove.  

Sportski park Zelenjak
Foto: Ivanić-Grad

Važno je ići u korak s vremenom, što je svakako prepoznato u Ivanić-Gradu, pa su duž grada postavljene pristupne točke koje će građanima i posjetiteljima omogućiti besplatan pristup internetu na svim frekventnijim područjima za što je izdvojeno čak 80 tisuća kuna.  Ovime je provedena prva faza pokrivanja područja Ivanić-Grada besplatnim WiFi pristupnim točkama te se očekuje da će do kraja siječnja 2020. na svim važnijim javnim okupljalištima u gradu biti omogućen besplatan pristup internetu. Također, 2020. godine u Poduzetničkom inkubatoru predstavljen je projekt širokopojasnog interneta koji će obuhvatiti gotovo 20.000 kućanstava u Ivanić-Gradu. Realizacijom ovog projekta, do listopada 2023. mnoštvo kućanstava  moći će uživati u pogodnostima širokopojasnog interneta. Projekt će tehnički biti izveden kombinacijom najnovije optičke te mobilne infrastrukture, a radovi bi trebali početi tijekom ove godine.

Kvalitetan i miran život  

Ivanić-Grad pogodan je za svakoga, a idealno je mjesto za mlade obitelji s djecom jer pruža mnoštvo mogućnosti za napredak. Osim standardnog sadržaja poput kazališta, kina, glazbene škole i sportskih aktivnosti, tu su još i bazeni, škola plivanja te mnoštvo raznovrsnih udruga.

Bogat sadržaj prati i bogata moderna infrastruktura. Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata je rekonstrukcija nove državne ceste koja će prolaziti kroz naselja Šemovec, Breška Greda, Trebovec, Rugvica.  Radi se o jednom od najvažnijih projekata za  Ivanić-Grad, ali i za susjedne općine čiji stanovnici iz raznih razloga, a najčešće zaposlenja imaju potrebu autocestom putovati u Zagreb što im stvara znatne troškove po osnovi naplate cestarine. Kada se dovrši rekonstrukcija ove ceste, stanovnici s ovog područja priključivat će se sigurnom i modernom prometnicom na autocestu prema Zagrebu.

„Ivanić-Grad zadovoljava kompletne potrebe za život, a opet je mirno i malo mjesto koje pruža mirniji, sigurniji i kvalitetniji život“, zaključio je Leš.

Sadržaj omogućio Ivanić-Grad.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije