Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Maletić:

Hrvatska mora istovremeno raditi promjene na tri kolosijeka

Ivana Maletić
Robert Anić/PIXSELL
19.05.2015.
u 15:38

Hrvatska mora kombinirati poticanje investicija, konsolidaciju javnih financija i provođenje pametnih reformi.

Nakon što su u Hrvatsku stigle preporuke Europske Komisije Ivana Maletić, europarlamentarka HDZ-a pojasnila je koje to reforme Hrvatska mora napraviti da bi uredila sustav.

Promjene se moraju raditi istovremeno na tri kolosijeka i to tako da se kombinira poticanje investicija, konsolidacija javnih financija i provođenje pametnih reformi. Pod pametnim reformama podrazumijeva se uređenje sustava koji kreće od svakog zaposlenika.

Svaki zaposlenik u javnoj upravi mora imati svoje zadaće i odgovornost

Tako svaki zaposlenik u javnoj upravi mora imati svoje zadaće i odgovornost, što danas nema. Mora mu se omogućiti donošenje odluka i mora ga se moći nagraditi za dobro obavljen posao, ističe Maletić. U dvije godine može se transformirati sustav u tom smjeru, a u međuvremenu se treba osnovati “task force” timove za rješavanje posebnih problema poput projekata EU i investicija, kako se manjkavosti sustava ne bi negativno odrazile na ostale dijelove društva. Drugim riječima i u vrijeme provođenja reformi investitori moraju dobivati podršku kao i građani kvalitetnu uslugu. Izmjenama sustava, pojašnjava Maletić, osigurala bi se propusnost investicija. U tom kontekstu treba reorganizirati i ubrzati pravosuđe kako ne bi bilo kočnica razvoju.

Mirovinski sustav kad se promatra njegova supstanca održiviji je nego sustavi ostalih zemalja, smatra, ali opterećenje sustavu daje činjenica da je veliki dio umirovljenika umirovljen prijevremeno što zbog zatvaranja tvrtki, kroz invalidske mirovine ili zbog ratnih okolnosti. Dio ljudi koji su danas u mirovini mogao bi se vratiti na tržište rada, ali preduvjet za to je oživljavanje gospodarstva. U vrijeme ekonomskog rasta država bi mogla vratiti dio umirovljenih u radni odnos, ali na način da im to ne učini veću štetu od koristi. Drugim riječima, treba im garantirati veći dio mirovine kako bi imali sigurnost u slučaju gubitka posla ili ako je riječ o povremenom radu. Isto bi trebalo vrijediti i za nezaposlene, kojima bi se u slučaju povremenih poslova, moglo garantirati zadržavanje većeg dijela naknade za nezaposlenost. Takvim mjerama smanjila bi se i siva ekonomija, a mirovinski sustav i sustav socijalnih davanja bili bi manje opterećeni.

Javna poduzeća moraju za cilj imati profit

Javna poduzeća moraju za cilj imati profit, a menadžeri moraju biti profesionalci birani na javnim natječajima. Dio tvrtki koje funkcioniraju isključivo na tržištu, poput hotela, država treba prodati, stav je Maletić. Međutim osim samih tvrtki država ima brojne nekretnine i neiskorištenu imovinu koju treba staviti u pogon, naglašava, za što su slikovit primjer školske zgrade sagrađene za 1000 djece u kojima nastavu pohađa manje od 200 djece. U fondovima za ruralni razvoj godišnje je za Hrvatsku rezervirano 330 milijuna eura pa se pomoću tog novca može iskoristiti imovina koja je sada 'mrtvi kapital' u najbolju ruku, a zapravo stvara i troškove sustavu jer se za prazne nekretnine plaćaju režije.

Investicije su ključne za ubrzanje rasta Hrvatske, a najlakše ih je pokrenuti koristeći europski novac iz strukturnih europskih fondova koji pak na sebe vežu i novac iz EIB-a i ostalih financijskih institucija Europske Unije koje nude jeftini kapital.

>>'Hajdaš Dončić nije trebao otići samo zbog monetizacije, već zbog svih propusta'

>>'Pusić ne razumije načela EU ili svjesno obmanjuje javnost'

Komentara 20

WI
wisdom
17:20 19.05.2015.

nestrpljiva kada će ponovo zasjest na položaje koji omogućavaju pljačkanje, odužilo joj se, ili je vakum u kasici.

NV
novo vriijeme
16:09 19.05.2015.

O zdravstvu i vojsci ni riječi a to su dva najveća proračuna u državi.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:18 19.05.2015.

hdz je imao šansu 20 godina to raditi pa su sve uništili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije