Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Šuker:

Tko vam je dao pravo da lokalnoj samoupravi uzmete 900 milijuna kuna?

Ivan Šuker
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
09.09.2015.
u 12:17

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz zastupnicima je objasnio da se izmjenama zakona predlaže povećavanje prihoda od poreza na dohodak za 35 jedinica lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja, za ukupan godišnji iznos od 58,1 milijun kuna.

Izmjenama Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave Vlada želi kupiti glasove u brdsko-planinskim područjima, poručili su danas oporbeni zastupnici tijekom saborske rasprave o tom zakonom koji će omogućiti da se preraspodjelom poreza na dohodak povećaju prihodi brdsko-planinskih područja.  

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz zastupnicima je objasnio da se izmjenama zakona predlaže povećavanje prihoda od poreza na dohodak za 35 jedinica lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja, za ukupan godišnji iznos od 58,1 milijun kuna.

– Kad se gledaju ukupna područja pojedinih županija dobija se više, prije svega lokalna razina 58 milijuna kuna, no to povećanje prati i smanjenje prihoda samih županija od 12,5 milijuna kuna. Učinjene su korekcije u raspodjeli prihoda u porezu na dohodak za ta područja, na način da se udio nenamjenskih prihoda u porezu na dohodak povećava sa 60 na 70,5 posto. Pored toga, jedinice na brdsko-planinskim područjima stječu i pravo na dodatni udio u porezu na dohodak od 10 posto, koji je namijenjen financiranju kapitalnih projekta na svojem području – kazao je Puljiz te dodao kako će posljedica tog zakonskog prijedloga biti više sredstava za brdsko-planinska područja.

– S ovim sada definitivno ste jedinicama lokalne samouprave uzeli 900 milijuna kuna, ničime im to niste nadoknadili i to je krajnje nepošteno. Vlada nije izmijenila smjernice fiskalne politike, ali joj trebaju glasovi na području brdsko-planinskih područja i sad radi što? Uzima županijama, uzima i siromašnim jedinicama lokalne samouprave iz sredstava za financiranje osnovnog školstva, prije svega. Prema tome, kakav je to način? Tko vam je dao to pravo? Vi to naprosto ne smijete napraviti, zašto? Zato što ste tim jedinicama lokalne samouprave poslali smjernice temeljem kojih rade proračun. I neka bilo tko od čelnih ljudi tih jedinica pokrene kazneni postupak protiv Vlade dobit će ga jer ste ih prevarili u trenutku kad su oni praktički isplanirali troškove – prigovorio je HDZ-ov Ivan Šuker, a Puljiz mu je odgovorio tu nema nikakvih iznenađenja jer su ove izmjene zakona ugrađene u smjernice.

– Očito je da SDP loše stoji, pogotovo u 7. izbornoj jedinici i sad ste se sjetili mijenjati zakon na jedan nepravedan način, uzimajući županijama jednim djelom da biste dali onima kojima ste uzeli tada ne samo 50 nego gotovo 100 milijuna kuna na brdsko-planinskom području – tvrdi HDZ-ov Josip Borić. Puljiz mu odgovara kako je zakon rezultat konzultacija koje su rađene od siječnja ove godine, pa i prije toga.

– Ovo je čisto pretakanje gospodina premijera Milanovića, predizborno pretakanje iz šupljeg u prazno. Možda i uspije prema jednom od svojih župana jer i njegovo područje pripada brdsko-planinskim područjima. Županijama oduzima 58 milijuna kuna, a gradovima i općinama daje u tim brdsko-planinskim područjima isto taj novac. Nikakve strategije, nikakvog dugoročnog razvoja, nikakve ideje, samo ad hoc zakoni po staroj izreci „Na mostu dobije, a na ćupriji izgubi“ – kazao je nezavisni Branko Vukšić. Morao je prokomentirati i novi slogan Kukuriku koalicije – Hrvatska raste.  

– Sada gospodin Milanović govori „Hrvatska raste, Hrvatska raste, Hrvatska raste“. Ja ne znam je li ona u drugom stanju, da li se širi izvan granica i kako to raste. I ovaj set zakona je namijenjen tome da Hrvatska raste. Da li vi to osjećate da Hrvatska raste? Da li zaista netko misli da su glasači zaspali? Ili misli gospodin Milanović pošto nije uspio očarati glasače da će ih začarati mantrom da Hrvatska raste. E pa vi vjerujte i dalje da Hrvatska raste. Prije nego što je Hrvatska počela rasti od jučer gospodin Milanović je rekao da se njihova koalicija zove domovinska koalicija. Dan poslije toga je rekao da je to bio vic. Ovo „Hrvatska raste, Hrvatska raste“' je veliki vic – kritizirao je Vukšić.

SDP-ov Nenad Stazić prigovorio mu je da se u cijelom obraćanju samo jednom rečenicom osvrnuo na sam prijedlog zakona, i to tvrdnjom kako se on donosi u svrhu izbora.

– Cijeli vaš govor, sve ostale rečenice su bile predizborni govor koji nema nikakve veze s ovim zakonom, ali Vladu optužujete da ovaj zakon donosi u svrhu izbora. Već dva dana slušamo, dakle jučer od vas i drugih predstavnika opozicije da i je opozicija sve ove zakone koje smo i jučer raspravili i koje ćemo ovdje raspraviti već prije predlagala. I da je to radila u interesu naroda. Pa kada opozicija nešto predlaže onda je to u interesu naroda, a kada to isto predloži Vlada onda je to jeftini populizam u svrhu izbora. Pa ja mislim da je to umovanje zaslužilo da uđe u knjige, u udžbenike logike kao primjer nelogičnog razmatranja slučaja – poručio je Stazić Vukšiću, ali i ostalim članovima oporbe. 

>> Čini se da u Ministarstvu financija ne znaju koliko je Hrvatska dužna

Komentara 17

LA
LANA555
14:06 09.09.2015.

Ko im dao pravo !Niko sami si uzmu popale kolko im treba ili kolko hoceju. Jedni i drugi.Sad se je Suker naso da pita.Blago nama.

MI
miskec56
13:55 09.09.2015.

joj šuki, pokrij se ušima. jesi vratio fioliću oni par desetaka tona bifteka i ramsteka.

ZN
znatizeljan2013
12:42 09.09.2015.

Kukurikavci se ponašaju kao da je Lijepa Naša njihova privatna prčija! Toga je stvarno dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije