Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fantastičan na maturi

Znanstvenik Marin Soljačić će maturantu Ivanu Skeledžiji donirati 5 tisuća dolara

soljacic
Foto: Youtube Screenshot
16.07.2015.
u 17:19

Ivan će upisati FER, tamo je deseti na rang listi jer nije imao dodatnih bodova s natjecanja

Maturant zagrebačke petnaeste gimnazije Ivan Skeledžija dobitnik je pet tisuća dolara koje donira hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, Ivan Skeledžija sto posto je riješio test iz matematike i fizike te 96 posto test iz hrvatskog jezika na višoj, A razini i tako preskočio maturanticu Pete gimnazije Jelenu Lončar koja je sto posto riješila matematiku, fiziku i engleski jezik te hrvatski jezik na B razini 98,75 posto.

No, u kriterijima koje je postavio Marin Soljačić, uz fiziku i matematiku, važan je i rezultat iz hrvatskog jezika (strani jezik se ne vrednuje) i tako se Ivan Skeledžija izborio za vrijednu nagradu koju će mu osobno uručiti znanstvenik Marin Soljačić u Ministarstvu obrazovanja, kako je najavljeno, 31. ovog mjeseca.

 – Dobro, bolje rečeno odlično se osjećam, još sam malo u šoku, ali zadovoljan sam. Još ne znam na što ću potrošiti novac, vjerujem da ću si nešto kupiti, a dio staviti na štednju. No trenutno konkretan plan nemam – kazao nam je danas Ivan kojem je sretna vijest stigla iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja jučer nešto malo prije podne.

 – Kad sam čuo da će se nagrada dodjeljivati, bila mi je poticaj, ali nisam učio samo zbog nje. Mislio sam da će ipak netko drugi biti bolji, međutim, kad sam dobio rezultate pomislio sam da imam šanse – priča Ivan. Dodaje da mu testovi na državnoj maturi nisu bili teški.

 – Meni nije bilo teško i mislim da je ovogodišnja državna matura bila lakša nego prethodnih godina, ali, kako sam išao u matematičku gimnaziju, možda mi zbog toga ni matematika nije bila problem za koju neki kažu da je test bio težak – ističe ivan i dodaje da je državna matura dobar pokazatelj nečijeg znanja, ali da se “moraju ispraviti organizacijski propusti”.

Naš poznati znanstvenik Marin Soljačić Ivanu poručuje "samo naprijed, dalje isto tako i neka nagrada Soljačić bude tek jedan od prvih uspjeha".

Ivan će ovih dana upisati FER, ondje je deseti na rang-listi jer nije imao dodatnih bodova s natjecanja, a da će nizati uspjehe, u to nitko ne sumnja.

>> Jelena Lončar, šampionka državne mature, otkrila na koji će fakultet

Komentara 2

Avatar Ada
Ada
20:03 17.07.2015.

Bravo za Ivana, ali smatram da je Jelena bez obzira na B razinu hrvatskog postigla više. Ali, uvjeti su uvjeti. Lijepo od profesora Soljačića što pomaže hrvatskoj mladosti.

Avatar Grobar_Baranja
Grobar_Baranja
22:24 16.07.2015.

Obično znanstvenik pomaže nadarene učenike, učenike koji su ostvarili izvannastavni uspeh u struci i sl. Nije mi jasno šta je taj profesor Marin Soljačić postigao ovim nagrađivanjem. Uostalom, postoji ministarstvo koje nagrađuje učenke i čije nagrade su merodavne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije