Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
New York

Ivan Šimonović imenovan koordinatorom UN-a za koronavirus

Ivan Šimonović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
20.04.2020.
u 21:43

Po njegovom je modelu angažmanja mladih kadrova u Ministarstvo vanjskih poslova dovedeno je mnogo perspektivnih diplomata. primjerice Zoran Milanović i Andrej Plenković

Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović imenovan je koordinatorom Opće skupštine UN-a za pitanja vezana uz Covid 19. Uz njega, koordinatorica je i afganistanska predstavnica Adela Raz.

Imenovanje hrvatskog diplomata  predložio je glavnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu predsjednik 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a, Nigerijac Tijjani Muhammad-Bande.

Koordinatori će surađivati ​​s državama članicama kako bi, između ostalog, olakšali razmjenu mišljenja, koordinirali pristupe i inicijative, kao i utjecaj Skupštine da učinkovito zagovara mjere usmjerene prema svladavanju Covida 19,  protom ublažavajući njegov društveni i ekonomski učinak, kaže Tijjani Muhammad-Bande.

Napominje kako su države članice do sada pokrenule brojne odluke i  rezolucije u vezi s epidemijom Covida 19
- Očito je da se svi slažemo da postoji potreba za većom koordinacijom u odgovoru na trenutnu globalnu krizu. Jasno je da moramo biti odlučniji, koordirinaniji i ujedinjeniji u  mjerama za ublažavanje širenja virusa i jačanja međunarodne koordinacije za prevladavanje ovog globalnog izazova - ističe nigerijski diplomat.

Ivan Šimonović jedan je od najviše rangiranih Hrvata u svjetskoj diplomaciji. Uključio se u hrvatsku diplomaciju pri stvaranju neovisne hrvatske države i po njegovom je modelu angažmana mladih kadrova u Ministarstvo vanjskih poslova dovedeno je mnogo mladih i perspektivnih ljudi - primjerice Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Prvi put je otišao u UN 1997. kao stalni predstavnik RH, da bi  u zadnjoj godini mandata bio izabran na prestižnu funkciju predsjednika Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a. Bio je i zamjenik ministra vanjskih poslova Tonina Picule, sveučilišni profesor, suzastupnik u hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a godinu i pol ministar pravosuđa u vladi Jadranke Kosor.

S tog mjesta odlazi u New York nakon što ga je 2010. tadašnji glavni tajnik Ban Ki-moon imenovao pomoćnikom glavnog tajnika za ljudska prava. Nakon što mu je mandat istekao, 2016. dolazi na poziciju pomoćnika glavnog tajnika i posebnog savjetnika za odgovornost za zaštitu.

U New Yorku je Šimonović lani zamijenio dotadašnjeg stalnog predstavnika Hrvatske pri UN-u Vladimira Drobnjaka, koji je imenovan savjetnikom premijera za vanjsku politiku uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar film
film
22:27 20.04.2020.

Znači da UN želi da kriza oko korone potraje čim dulje....

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
22:14 20.04.2020.

Mvpei je organizirana banda nikogovića i beskičmenih parazita, i to leglo nametnika treba što prije deratizirati da bi nam bilo bolje

WI
wiamniamniinna
23:08 20.04.2020.

Sta ce ovaj sada, tumaciti svijetu kako se lijeci coronavirus, i kako se izlazi iz ekonomske i financijske krize sto je epidemiaj ostavila iza sebe? Nama ovdje u CH da se nisi pojavljivao na oci, ovdje je suvereni narod strasno alergican kada im bilo tko stavlja nos u njihovu suverenu drzavu, a posebno kada im netko iz siromasnih i bankrotiranih zemalja dijeli lekcije civilizacije. Kao i ona suga od Suice sto je instalirala sebe za komesara za demokarciju, smrdljivica, pa ce ona tumaciti tudjim suverenim drzavama na zapadu Europe, sto su nju tukli u dva svjetsla rata, sto je demokracija, a nju pas za sto nema ujesti, da se nije bolesno nakrala u Hrvatskoj, trave bi bila gladna, bijednica. Fujjj, meni se gadi na ove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije