Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVARSKI GRDONAČELNIK

Ivan Penava: Škoro mi je bliži od Pupovca i HNS-a

Ivan Penava
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
19.03.2020.
u 21:21

Unatoč porukama da se i od poraženih očekuje da slijede smjer kojim HDZ vodi Plenković, Penava najavljuje da, sve dok ima podršku u Vukovaru, ne namjerava odustati od svojih stavova. Hoće li ga to odvesti iz stranke, u ovom trenutku ne želi nagađati, ali poručuje kako očekuje da će novo vodstvo raditi na okupljanju.

Nakon potopa Opcije za promjene Mire Kovača na unutarstranačkim izborima u HDZ-u u pitanje je došla politička sudbina njezinih lidera.

Kovač i Milijan Brkić ekspresno su smijenjeni sa svojih funkcija u Saboru, a nesuđenom zamjeniku predsjednika stranke, vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi neslužbeno je poručeno kako se treba pomiriti sa smjerom koji je plebiscitarno potvrdilo stranačko članstvo ili otići iz HDZ-a.

Stranački kuloari pritom procjenjuju da je upravo Penava prvi koji bi mogao napustiti HDZ jer, kažu, ionako već dulje koketira s opcijom Miroslava Škore.

Ne žele trgovce

Škorinu Domovinskom pokretu pobjedom Andreja Plenkovića općenito se otvorila mogućnost privlačenja dodatnog dijela tradicionalnih birača, ali i članova HDZ-a nezadovoljnih centrističkom politikom predsjednika stranke. Na takvu mogućnost Škoro je, međutim, putem Facebooka uzvratio: Domovinski pokret nije deponij za islužene i kompromitirane članove drugih stranaka.

U njegovoj stranci ipak neslužbeno objašnjavaju kako se ova "preventivna odbijenica" ne odnosi i na vukovarskog gradonačelnika, kojega ne svrstavaju u krug "političkih trgovaca i onih koji se u politici žele obogatiti", a kojima poručuju da "svoje ambicije mogu ostvariti u HDZ-u, SDP-u, HNS-u, SDSS-u i ostalim proračunskim parazitima".

Na pitanje tko su ti trgovci uzvraćaju da će se takvi sami prepoznati. U Domovinskom pokretu jučer su nam kazali i kako nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u nisu kontaktirali ni s kim iz poražene Opcije za promjene. A da između Škorina pokreta i Ivana Penave doista postoji uzajamna simpatija potvrđuje i sam Penava. 

- Da, Škoro mi je uvijek bio i uvijek će mi biti svjetonazorski bliži od Milorada Pupovca i HNS-a - uzvratio je Penava na našu molbu da komentira tvrdnje stranačkih kolega. Zasad, međutim, ne pokazuje namjeru odlaska iz HDZ-a iako su ga zaboljela tumačenja kako su unutarstranački izbori pokazali da oduševljenje kojim su ga dočekivali HDZ-ovci diljem Hrvatske ne pripada njemu osobno, nego Vukovaru.

- Naravno da taj pljesak nikada nisam doživljavao kao pljesak sebi osobno, nego Vukovaru i njegovim građanima i braniteljima. A što oni misle o meni, pokazali su kada su me izabrali za gradonačelnika u prvom izbornom krugu. Pokazali su to i na ovim izborima, na kojima sam pobijedio i u županiji i u Vukovaru, s tim da sam u gradu dobio više od 86 posto glasova - kaže Penava.

Unatoč porukama da se i od poraženih očekuje da slijede smjer kojim HDZ vodi Plenković, Penava najavljuje da, sve dok ima podršku u Vukovaru, ne namjerava odustati od svojih stavova. Hoće li ga to odvesti iz stranke, u ovom trenutku ne želi nagađati, ali poručuje kako očekuje da će novo vodstvo raditi na okupljanju.

Čekaju registraciju

U Škorinu pokretu u međuvremenu nastavljaju s projektom okrupnjavanja stranaka desno od centra, pri čemu im određene probleme stvara koronavirus, koji je onemogućio izravne kontakte i odgodio brojne sastanke. Poručuju, međutim, da bez zastoja rade na ovom projektu, pridržavajući se istodobno uputa Nacionalnog stožera.

Pojašnjavaju kako trenutačno čekaju da ih se kao stranku registrira pri Ministarstvu uprave, bez čega i ne mogu formalno sklapati saveze. Za to vrijeme s potencijalnim partnerima komuniciraju telekomunikacijskim putem, a s javnošću putem svog weba.

Ključne riječi

Komentara 36

RI
rimac444
22:41 19.03.2020.

Maloumnom penavi, skori sličnima nije jasno da su oni upravo najkorisniji pupavcu, hns-u, slučajnom ...

MA
Machak
23:29 19.03.2020.

Koji luzer...

Avatar Point_of_view
Point_of_view
07:15 20.03.2020.

Ajmo malo objektivno. Što je ovaj lik u tri godine mandata učinio za Vukovar? Koliko je investitora u svog grad doveo? Koliko novih, kvalitetnih radnih mjesta? Samo pljuje po vladi a ne mete ispred svoga praga. Nisam glasač HDZ-a alii najbolje što im se moglo dogoditi je Plenković.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije