Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA UTRKA

Penava obranio Vukovar, županijom će vladati Dekanić

Foto: Branimir Bradarić
1/2
30.05.2021.
u 22:06

Na ovim izborima u Vukovarsko-srijemskoj županiji najvećim dijelom sukobili su se sadašnji članovi HDZ-a i nekadašnji članovi HDZ-a, koji su stranku napustili iz različitih razloga

Već se znalo da će lokalni izbori u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji biti među zanimljivijima, što su rezultati izbora i potvrdili. Najviše pozornosti javnosti bilo je usmjereno prema Vukovaru, u kojem je Ivan Penava pobijedio Nikolu Mažara (HDZ) te će i u iduće četiri godine ostati na dužnosti gradonačelnika. Prema izbornim rezultatima, Penava je pobijedio s razlikom od 800 glasova, što je osjetno manje nego u prvom krugu, ali opet više nego dovoljno za sigurnu pobjedu.

Na pitanje zašto je razlika u glasovima manja, rekao je da je to rezultat rada koalicije HDZ – SDSS i HNS-a, koji im je pomagao na terenu.

– Nastavljamo raditi i dalje u istom smjeru kao i do sada. Pokazali smo i dokazali koliko je Vukovar napredovao i što smo sve napravili u proteklih sedam godina. Svi koji dođu govore nam kako je grad lijep i koliko se mijenja nabolje između svakoga novoga dolaska. Grad je dobio novu i ljepšu vizuru, gradi se na sve strane, a znatna smo sredstva uložili u gospodarstvo, što je pribavilo nova radna mjesta. Pri tome nismo gledali tko je koje nacionalnosti, vjere i slično. Sve su to građani prepoznali pa je ova pobjeda kruna toga rada – rekao je Penava.

Kampanja bez sučeljavanja

Najavio je kako će i u iduće četiri godine nastaviti raditi u istom smjeru kao i do sada, ali i da će se u ovome mandatu više pozabaviti školama kako bi vukovarska djeca, i Hrvati i Srbi, išli u iste razrede, a ne pohađali nastavu odvojeno kao do sada.

Sada ostaje vidjeti kako će se riješiti većina u Gradskom vijeću, u kojem koalicija Ivana Penave i HKS-a ima devet vijećnika, HDZ pet, SDSS-a dva, a po jednog vijećnika imaju DSS, HNS i Željko Sabo. Prema riječima Penave, on već ima osiguranu većinu, a isto tako očekuje i da će ostali u vijeću podržati pobjednika, odnosno njega.

Bila je ovo kampanja bez kampanje, koju su mnogi nazvali i “COVID kampanjom”. Izostala su stranačka okupljanja na koja smo se naviknuli te se sve preselilo na portale, društvene mreže... Interesantno je i kako u Vukovaru nije održano ni jedno sučeljavanje kandidata za gradonačelnika, što također dosta govori i kampanji kakva se vodila. Sve je prolazilo nekako neočekivano blago.
U utrci za župana Vukovarsko-srijemske županije pobijedio je kandidat HDZ-a Damir Dekanić.

On je u drugom krugu također pobijedio s nešto manjom razlikom nego u prvome. HDZ se vratio u drugom krugu na vlast i u općinama Tompojevci i Tovarnik, ali su zato izgubili u Županji, gdje je Davor Miličević (HDZ) 12 godina obnašao dužnost gradonačelnika. Njega je pobijedio Damir Juzbašić, koji je pred izbore istupio iz HDZ-a i na njih izašao kao nezavisni kandidat. HDZ nije uspio dobiti gradonačelnika ni u Iloku, gdje je pobijedila nezavisna kandidatkinja Marina Budimir.

Jačanje nezavisnih lista

Posebno je zanimljivo to što je poslije 28 godina došlo do promjene vlasti i u općinama Drenovci i Jarmina. Naime, tamošnji načelnici Jakša Šestić i Andrija Draganić obnašali su dužnost načelnika punih 28 godina. Od 30. svibnja se i to mijenja pa će tako načelnik općine Drenovci biti kandidat grupe građana Josip Nasurović, a načelnik općine Jarmina Goran Ileković.

Na ovim izborima HDZ je izgubio i vlast u općinama Gunja, Cerna i Privlaka, a vratio se još na vlast u općini Tordinci. Svi ti rezultati upućuju na daljnje jačanje nezavisnih lista, a s obzirom na izgubljene općine i gradove, može se reći i da vrh HDZ-a zasigurno neće biti zadovoljan ostvarenim rezultatima.

Kada se gleda Vukovarsko-srijemska županija, HDZ ima župana i gradonačelnike dvaju od ukupno pet gradova, ima i načelnike u devet općina. U tri općine načelnici su iz SDSS-a, u po dvije iz SDP-a i HSS-a, a u po jednoj HSS i HKS. U preostalih osam općina na vlasti su nezavisni načelnici.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 8

LL
lijepa_li si
22:28 30.05.2021.

čestitke. dosljednost se isplatila. nitko više ne voli stranačke poltrone.

MA
Mary5
23:16 30.05.2021.

Bravo ljudino, zelim da ostanes gradonacelnik Vukovara, dok god kuca srce u tebi, sretno gradonacelnice, Bog te blagoslovio..

Avatar VLbriše
VLbriše
08:34 31.05.2021.

Slavonijo , imaš prave partije i političare koje si upravo izabrala i nadam se da će Slavonci iz najvećeg hrvatskog otoka Irska krenuti put Slavonije ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije