Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJAN PREMJEŠTAJEM

Ivan Mateković u Kaznionici u Lepoglavi štrajka glađu

04.11.2008.
u 22:23

Ivan Ico Mateković, koji u Kaznionici u Lepoglavi služi kaznu od sedam godina zatvora zbog otmice sina generala Zagorca, 1. studenoga počeo je štrajk glađu. Kako doznajemo, Mateković se na to odlučio prosvjedujući zato što je s poluotvorenog odjela kaznionice premješten na zatvoreni. Taj se premještaj zbio nekoliko dana nakon ubojstva Ivane Hodak, a izvori bliski Matekoviću tvrde da on za premještaj nije dobio nikakvo rješenje. Kako doznajemo, rečeno mu je da se iz poluotvorenog odjela seli zbog sigurnosnih razloga, no Mateković smatra da to nije točno jer je premješten u ćeliju koju dijeli s većim brojem zatvorenika.

Osim što nije dobio rješenje o premještaju, ukinute su mu i neke pogodnosti te su mu ograničeni kontakti s obitelji i komunikacija telefonom. Mateković smatra da zapravo nije riječ ni o kakvoj sigurnosnoj procjeni, već o kršenju njegovih prava s obzirom na to da dosad u Kaznionici nije stvarao nikakve probleme te se koristio mogućnošću izlaska na slobodne vikende, i to četiri puta dosad.

Mateković je nekoliko puta dosad tražio da mu se odobri prekid izvršenja kazne zbog teške obiteljske situacije, međutim, rješenja koja je donosio sudac ukidana su. Ivan Damjanović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa zadužen za zatvorski sustav, kazao je da ne zna ništa o Matekovićevu štrajku. Upravo je Damjanović 24. listopada potpisao naputak o zabrani izlazaka vikendom osuđenima zbog teških kaznenih djela. (I. Ja.)


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije