Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO: IVAN KAPETANOVIĆ O SLUČAJU JUNČE RAVAN

Ivan Kapetanović: Žrtva sam hajke na Sanadera

hrv_kapetan_tx.jpg
import
11.07.2007.
u 20:31

Policija me je zvala. Rekao sam im: “Nema problema.” Čim dođem u Hrvatsku, a dolazim danas, stavit ću im se na raspolaganje i reći im sve što ih zanima. Bili su krajnje korektni. Kazali su mi da imaju kaznenu prijavu protiv mene, kazao je poduzetnik Ivan Kapetanović, koji se našao na udaru esdepeovaca zbog hotelskog kompleska najviše kategorije na sjevrenoj obali Brača, na predjelu Junče ravan, u općini Sutivan.

I. Pančić i Ž. Antunović prozvali su ga za uništavanje prirode, a potkvačili su i Jerka Rošina, Sanaderova prijatelja i predsjednika Vladina savjeta za uređenje, da je pogodovao Kapetanoviću da gradi na poljoprivrednom zemljištu.
Esdepeovci prozivaju više mjeseci, no tek je posljednja medijska ofenziva na Kapetanovićev prag dovela policiju.

Neugodne vijesti zatekle su ga u Grčkoj. Razočaran je zbog loše slike koja se stvara o njegovu projektu Kraljevstvo maslina, koji je trebao biti razvojni poticaj Sutivanu i vrhunsko odmaralište 5+ kategorije na 30 hektara, vrijedno pola milijuna eura.

Posrijedi je prljava igra
– Nitko mi nije pogodovao. To je hajka na Sanadera, a ja sam jednostavno kolateralna žrtva. Izbori se bliže pa ovo ne iznenađuje. Samo, posrijedi je prljava igra. Od 1980. godine, pa čak i za koalicijske, SDP-ove vlasti, zona Junče ravan predviđena je za turizam – kaže Kapetanović, kojeg prozivaju da je jeftino kupio poljoprivredno zemljište (oko 10 eura po kvadratu) da bi zaradio prenamjenom u turističku zonu.

– U ovom trenutku kvadrat me košta 80 eura jer je trebalo dosta toga odraditi i iskrčiti. Zasadio sam više od 2000 maslina. U cijelom kompleksu planirano je 30 tisuća stabala. Predviđeno je tek tri posto gradnje, sve ostalo su poljoprivredne kulture – masline i vinogradi.

Znate, meni u životu ne treba još 20 milijuna eura. S Kraljevstvom maslina želio sam nešto ostaviti svojoj djeci i Hrvatskoj. Ponuditi ekskluzivan sadržaj kakvog kod nas nema. Bio bi to spomenik svim našim težacima i mom ocu, koji je krvavo radio na zemlji cijeli život. Ništa ne skrivam, neka dođu svi mogući stručnjaci, neka vide što se događa. Mene treba nagraditi za ovo što sam napravio, masline i suhozide od 1,8 metara, koji su prava fantazija – ponosno će Kapetanović.
Tvrdi da Rošin nema veze s projektom.

Rošina nisam vidio godinu
– Svi znaju da je on Sanaderov prijatelj. U toj priči važno je pljuvati po Sanaderu, pokazati da smo svi lopovska družina. Rošin nikada nije bio na mojoj parceli, a ja ga nisam vidio godinu dana. SDP želi spriječiti izmjene prostornog plana za mandata HDZ-a te se poslije izbora okititi perjem, kako su oni napravili sjajnu stvar za Brač i Sutivan. Oni koji po meni danas pljuju sutra će mi trčati u krilo – kaže Kapetanović.


Općina Sutivan protiv rušenja

Jerko Rošin tvrdi da Pančić laže i “zna da laže”. – Neka kaže od koga je to doznao i pokaže što mene povezuje s radovima i lokacijom – pozvao je Rošin. Kaže da se susreo s Kapetanovićem, no da nisu poslovno vezani. Kapetanović je na predjelu Junče ravni kupio poljoprivredno zemljište, a radove na projektu “Kraljevstvo maslina” započeo je prije prenamjene zemljišta. Kako stvari stoje, od projekta neće biti ništa jer, prema konačnom prijedlogu županijskog plana, nema prenamjene. Općina Sutivan uložila je žalbu jer vidi prosperitet u gradnji turističkog kompleksa s vilama. Građevinska inspekcija od listopada prošle godine obavila je šest nadzora. Sedmi je u tijeku. – Zabrana gradnje i dalje je na snazi. Sve će se bespravno sagrađeno ukloniti – poručuju iz Ministarstva. Općina Sutivan nije zadovoljna razvojem događaja. Načelnik Petar Vladislavić tvrdi da su davno prije Kapetanovića željeli Junča ravan prenamijeniti u zonu turizma. Međutim, iz nekih razloga Županija ih godinama odbija. – Ne mijenjamo stav. Žalili smo se više puta te ponovno neki dan, kada je postalo jasno da naše želje opet nisu poštovane – izjavio je Vladislavić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije