Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Fimi media

Jarnjak: Bajić mi je osobno rekao da odustaje od mojeg progona

Ivan Jarnjak svjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
12.12.2017.
u 19:30

Ivan Jarnjak bio je glavni tajnik HDZ-a, a sada je ponovio ono što je ranije svjedočio – da ništa nije znao o crnim fondovima HDZ-a

Ivan Jarnjak, bivši glavni tajnik HDZ-a, svjedočio je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku ponovljenog suđenja Ivi Sanaderu i ostalima optuženima u aferi Fimi media. 

U tom postupku optužen je i HDZ, a prema optužnici, HDZ i Sanader služili su se državnim poduzećima kao bankomatima izvlačeći iz njih novac kako bi se financirale Sanaderove privatne potrebe te crni fondovi HDZ-a. Jarnjak je na početku izbijanja cijele afere, sad već pomalo davne 2010., bio osumnjičen, no nakon što je 2011. dao iskaz tužiteljstvu, od osumnjičenika je postao – svjedok.

Ivan Jarnjak svjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu
1/9

On je jučer na klupi za svjedoke ostao pri iskazu koji je dao kad je prvi put svjedočio pa je, među ostalim, ponovio da on kao glavni tajnik HDZ-a nije znao da postoji crni fond iz kojeg se financira stranka. Tvrdio je da nije znao ni da se pojedincima na blagajni HDZ-a isplaćivala naknada u gotovini, a isto tako tvrdio je i da nije znao da se u carini kod Mladena Barišića “broje penezi”.

– Kada sam od vozača čuo za naknade i crni fond, ja sam o tome pitao Branku Pavošević, koja je bila blagajnica HDZ-a i stranačka računovotkinja. Kazala mi je da joj Sanader svaki mjesec dostavlja popis s imenima ljudi kojima treba isplatiti apanažu. Rekla je i da se taj novac osigurava preko Barišića. Kasnije sam doznao i da se novac izdvaja i za neke medije, za kupnju Sanaderova BMW-a i tome slično – svjedočio je Jarnjak.

Jarnjakov iskaz Sanaderu je bio sporan tijekom prvog suđenja pa je tako više puta isticao da Jarnjak svjedoči protiv njega, iako ga je on spasio od haaške optužnice jer je osobno od tužiteljice Carle Del Ponte, tvrdio je Sanader, tražio da ne optuži Jarnjaka. Bivši je premijer i jučer Jarnjaka upitao je li točno da je na početku afere Fimi media i on bio osumnjičenik.

– Točno je da sam bio osumnjičenik, a Mladen Bajić, tadašnji glavni državni odvjetnik, osobno mi je uručio rješenje o odustanku od kaznenog progona kada je vidio da protiv mene nema dokaza – odgovorio je Jarnjak, koji je inače o svemu što se u to vrijeme događalo u HDZ-u vodio bilješke, a objasnio je da bilješke vodi cijeli život pa je tako zapisivao i što mu se događalo kao glavnom tajniku HDZ-a. Sanaderova obrana te bilješke smatra nevjerodostojnima i najavila je da će predložiti njihovo vještačenje.

Komentara 4

MX
Mister X
22:12 12.12.2017.

Njemački debeli poglavica Helmut Kol je isto imao crne fondove ( daleko iznad balkanske siće ) za to su ga Njemci sudili nula dana, nula dana proganjali i nisu se sramotili pred sudom uštedjeli poreznim obveznicima troškove i internacionalnu sramotuotu .... Balkanska pamet i krv su jači od Njemačke !

MX
Mister X
22:08 12.12.2017.

. Jarnjak je na početku izbijanja cijele afere, sad već pomalo davne 2010., bio osumnjičen, no nakon što je 2011. dao iskaz tužiteljstvu, od osumnjičenika je postao – svjedok. Jarnjak: Bajić mi je osobno rekao da odustaje od mojeg progonana zna se i zašto; ako budeš dobar svjedok .... Dr. Sanadera moramo srediti to ( je skroz odozgo!) naravno nije rekao .. zašto ""zna se"" ! DR. Sanader Hrvat a nije kriminalac, mafijaš, ustaša, ratni profiter ili zločinac, e bogami onda tko je ? daj svjedoke e tko onda su mu drugi krali krali i sve njemu dali dali . Austrijanci i i Mađari su ga voljeli ne smo dobri Hrvati daii su mu dali? ili su muški znali nam lagali ? i to po 5 milijun eura , koje i sad uživaju kao svjedočansku nagradu .... / Jer sud & uskok ne daje mito krunastim svjedocima/ Sudac koji ga nije znao suditi i novac tražio kojega nema sad nema ni njega ! ,

ST
Stipan
20:22 12.12.2017.

Sve je HDZ ovce trebalo poslati u Hag. Oni su jedini koji bi se usudili da im presude

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije