Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obruč oko HDZ-a

Ivan Jarnjak fingirao ugovor za Sanaderov BMW

jarnjak (1)
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
Autor
Ivanka Toma
28.09.2011.
u 07:29

Sve je izvjesnije da će i stranka platiti lopovluk svog bivšeg predsjednika Sanadera

Druga optužnica protiv Ive Sanadera, ona da je primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u osigurao da preuzme upravljanje Inom, sadrži elemente koji sugeriraju da bi USKOK i ovaj slučaj mogao iskoristiti kao jedan od argumenata za utvrđivanje kaznene odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe.

U pravcu odgovornosti HDZ-a postavljena je i istraga o Sanaderovu BMW-u, a najviše slučaj Fimi media, odnosno crni fondovi iz kojih su se financirale predizborne kampanje. Prema Zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, firma, politička stranka ili kakva druga pravna osoba kazneno će odgovarati ako su za njen račun i korist odgovorne osobe u pravnoj osobi bile u kriminalnim aktivnostima.

I Šuker svjedok

Što se HDZ-a tiče, za tu stranku najpogubnije je ponašanje njenog bivšeg predsjednika Ive Sanadera koji je kao prvi čovjek ujedno najodgovornija osoba u pravnoj osobi. Zasad su otvorene najmanje tri istrage (odnosno dvije istrage i optužnica) protiv bivšeg premijera zbog kojih bi optužnica već sutradan mogla biti ispisana i protiv HDZ-a.

U nedavno podignutoj optužnici za primanje mita od MOL-a ističe se Sanaderova funkcija predsjednika HDZ-a. Uz to se navodi da je izmjena dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a, kojim se upravljačka prava daju u ruke Mađarima, protivna interesima Republike Hrvatske, a da je Sanader odluku o izmjeni ugovora nametnuo Vladi, ali i Predsjedništvu HDZ-a. Da je i vrh HDZ-a "blagoslovio" prepuštanje Ine Mađarima u USKOK-u su svjedočili bivši ministri Ivan Šuker i Damir Polančec.

Još je nezgodniji za HDZ slučaj blindiranog BMW-a vrijednog 4,2 milijuna kuna koji je nabavljen potkraj 2008. Obrana riječkog tajkuna Roberta Ježića dobila je od BMW-a potvrdu da je sporna Sanaderova "sedmica" vlasništvo HDZ-a.

Zadnje što su iz te stranke tvrdili jest da su automobil nakon skandala vratili proizvođaču, a pod račun, budući da je automobil bio vožen i još oštećen, dali stari BMW te još platili 84.000 eura. Osim za Sanadera, priča s BMW-om je najneugodnija za tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka. Sanader je, kako bi sa sebe skinuo odgovornost, tvrdio da je kupnju automobila 2008. godine potpisao Jarnjak, a da je odluku o nabavi donijelo Predsjedništvo HDZ-a.

Odgovornost tajnika

Nastojeći otkloniti odgovornost stranke, Jarnjak je rekao da Predsjedništvo nikada nije donijelo takvu odluku, već da ju je on sam naknadno, 2009. godine, izradio i potpisao zbog Državne revizije. Spašavajući HDZ, Jarnjak je ukopao sebe. Iz kruga njemu bliskih osoba može se čuti kako je prava istina o BMW-u (koju je navodno utvrdio i USKOK) ta da je to vozilo za Sanadera doista kupio Ježić, ali novcem koji je dobio iz crnog fonda HDZ-a.

Kada prijateljima govori o BMW-u, Jarnjak preskače taj detalj i navodi da je za auto doznao nakon nesreće u Sloveniji i kada ga je trebalo registrirati. Za registraciju je trebalo znati kupca. Jarnjak je, priča se, upozorio da je od 1. siječnja 2007. na snazi novi Zakon o financiranju političkih stranaka i da više nema anonimnih donatora, pa je odbio ideju da se provuče priča kako su vozilo platili Hrvati iz inozemstva.

Predložio je da se BMW vodi na stranku te osigurao da se s proizvođačem sklopi ugovor u kojem je bila naznaka da će HDZ automobil platiti "prema dogovoru". Zapravo je plaćen iz crnog fonda preko Ježića, a onda nakon afere još jednom – tako da je vraćen i još nadoplaćen.

Jarnjakov mandat glavnog tajnika HDZ-a obuhvaća i period o kojem je svjedočila blagajnica te stranke Branka Pavošević koja je ispričala USKOK-u o crnom fondu, tome kako se on punio i kako se iz njega plaćala predsjednička kampanja Jadranke Kosor 2004. godine i parlamentarni izbori 2007.

Osobe bliske Jarnjaku pak navode da su zlurade priče kako mu je Pavošević bila bliska prijateljica, a da je prava istina da je plačući izlazila iz njegova ureda. Navodno ju nije volio jer je loše vodila financije i nije obavljala zadatke koje joj je dao, a među njima je i popis imovine HDZ-a.

Navodno je upravo Jarnjak tražio njezinu smjenu, a Sanader ju je maknuo tek nakon što je revizija za 2007. pokazala nepravilnosti. Tada je za šeficu računovodstva Sanader doveo Maricu Glavaš iz Splita. Jarnjaku bliske osobe tvrde da on neće odgovarati u optužnici protiv HDZ-a jer po statutu stranke glavni tajnik nije zadužen za financije.

Komentara 148

Avatar mlohavi
mlohavi
08:02 28.09.2011.

@Capolo kako ti kupus?

LI
liburnik
08:54 29.09.2011.

Cini mi se da se USKOK opet zabunio , zar nije trebao pokucati na vrata SDP-a?

PA
pavel1001
10:30 28.09.2011.

Govno jedno,bivši \"ministar policije\"! FUJ koja gamad lopovska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije