Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh znanstvenika

Ivan Đikić izabran za člana američke Akademije znanosti i umjetnosti

Ivan Đikić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
25.04.2019.
u 11:02

Članovi Akademije svjetski su lideri i predstavljaju najinovativnije mislioce u svojim područjima. Među njima je više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade

Uvaženi hrvatski znanstvenik Ivan Đikić primljen je u Američku akademiju znanosti i umjetnosti. Dakle, hrvatski znanstvenik koji radi na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, Genentechu u San Franciscu te na Max Planck Institutu na popisu je novih članova koji je Akademija objavila, a primljen je zajedno s drugim kolegama za priznati rad u području bioloških znanosti.     

– Duboko sam počašćen što se mogu pridružiti ovom krugu istaknutih osoba. Zahvaljujem svim prošlim i sadašnjim članovima mojeg laboratorija, mojim mentorima, kolegama na Sveučilištu Goethe i mojoj obitelji na trajnoj podršci i prijateljstvu – komentirao je prof. Đikić nakon što je obaviješten o izboru. Iskoristio je priliku da pošalje poruku mladim generacijama.

– Želim naglasiti da je znanost divna profesija u kojoj možemo slobodno istraživati, testirati ​​nove ideje, biti kreativni i radoznali, doprinositi društvu te prenositi svoja znanja na studente i kolege širom svijeta. Članstvo u Američkoj akademiji pruža mi dodatne mogućnosti za unapređenje znanosti i obrazovanje mladih – rekao je Đikić.

Među izabranim je članovima Akademije ove godine i Michelle Obama. Prof. Đikić tek je drugi znanstvenik sa Sveučilišta Goethe koji je primljen u Akademiju, prvi je bio filozof Jürgen Habermas. Svečana ceremonija ulaska u Akademiju bit će održana u listopadu 2019. godine u Cambridgeu u američkoj državi Massachusetts

Inače, od 1780. godine Akademija redovito bira nove članove kako bi prepoznala njihova izvanredna postignuća u akademskoj zajednici, umjetnosti, gospodarstvu, filantropiji i javnim poslovima, u skladu s vizijom osnivača njeguje svaku umjetnost i znanost koja bi mogla unaprijediti interes, čast, dostojanstvo i sreću slobodnih, neovisnih i kreativnih ljudi. Članovi Akademije svjetski su lideri i predstavljaju najinovativnije mislioce u svojim područjima. Među njima je više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade, podsjeća se u priopćenju u povodu primanja prof. dr. sc. Ivana Đikića u Američku akademiju znanosti i umjetnosti.

Ključne riječi

Komentara 47

TM
trade_mark
11:17 25.04.2019.

bah, američka akademija znanosti i umjetnosti... pa svatko može postati njihov član. postani ti član HAZU... e milo, to je rezervirano SAMO za prave znanstvenike. a ne ta neka američa udruga znanstvenika amatera.

IL
ildefonsa
11:41 25.04.2019.

Kakav šamar svim mrziteljima! Čestitke našem znanstveniku!

Avatar JosipBrozTito
JosipBrozTito
11:26 25.04.2019.

Dajte nam Bandića i Brkića.Ovaj nema pojma i ne može im znanstveno parirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije