Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Ivan Herak: Velika ispovijest o politici i zatvorskim danima

Ivan Herak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
07.12.2019.
u 18:21

"Promatrano u kontekstu brojnih sudskih postupaka koji su se vodili protiv mene, odavno sam u svojoj glavi stvari posložio tako da sam svoj povratak kroz vrata Ministarstva turizma, kroz koja nisam izašao svojom voljom u siječnju 2000., definirao kao točku potpune rehabilitacije"

Za posebnog savjetnika ministra turizma Ivana Heraka može se reći da ima vrlo bogat životopis i rijetko turbulentnu karijeru. Uz radno mjesto u Ministarstvu turizma, danas je direktor, predavač na dvjema visokoškolskim ustanovama, nositelj izrade strateških dokumenata Hrvatskog nogometnog saveza, jedna mu je knjiga pred izlaskom, a u pripremi su još dvije. Poznata je politička figura, a javnost ga je zapamtila i kao ministra koji je zadnji dan mandata priveden pod sumnjom da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja. Pravosudna bitka završila je oslobađajućim presudama u svih 12 procesa, a danas o svemu govori otvoreno i bez gorčine.

Dugo se najavljivalo, a prije nekoliko mjeseci se i dogodilo da ste zasjeli na mjesto savjetnika ministra turizma, i to za strateški razvoj turizma i fondove EU. Je li to konačna zadovoljština? 

Imenovanjem za posebnog savjetnika ministra turizma, uz onu profesionalnu satisfakciju koju takva pozicija nosi, ostvario sam nakon pravosudne i političku rehabilitaciju. Naime, promatrano u kontekstu brojnih sudskih postupaka koji su se vodili protiv mene, odavno sam u svojoj glavi stvari posložio tako da sam svoj povratak kroz vrata Ministarstva turizma, kroz koja nisam izašao svojom voljom u siječnju 2000., definirao kao točku potpune rehabilitacije.

U Ministarstvu turizma zatekli ste i neke ljude iz vremena vašeg ministriranja, kako su reagirali na vaš povratak?

Zatekao sam svojeg bivšeg šefa kabineta Roberta Pendea, sada pomoćnika ministra, Želja Cvrtilu, načelnika sektora za standarde i još nekoliko zaposlenika. Reagirali su vrlo pozitivno.

Više puta isticali ste da je vrijeme za uspostavu nove paradigme našeg turizma, koliko sada imate prilike na to utjecati?

U bivšem sustavu turistički sektor bio je podržavan deviznim stimulacijama, tečajnim razlikama, jeftinim kreditima, čiji povrat u okolnostima hiperinflacije nije predstavljao problem. Društvena poduzeća generirala su goleme ekstraprofite, svi djelatnici bili su u stalnom radnom odnosu, poduzeća su dijelila po 15, 16 godišnjih plaća. 

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>> Deset godina Marijinih obroka

>> Tko je Boro Nogalo

>> Tajna estonskog uspjeha: U školama nemaju zadaću

>> Kako riješiti Manchester City u sedam koraka

Ključne riječi

Komentara 3

UM
Umoran
01:06 08.12.2019.

Ma cekaj malo, pa nama HDZ stalno govori o mracnom dobu komunizma u YU, a vidi vraga, radnici tada dobijali 15-16 placa godisnje, dok danas radnicima Djure Djakovica one kasne vec vise od 4 mjeseca, u ovo svijetlo doba kapitalizma u HR.

DU
Deleted user
09:26 08.12.2019.

Dao ženinoj tvrtki 8,5 milijuna kuna i sada prav zdrav. Nevjerojatno. Za te novce radnici rade cijeli život. Gadi mi se.

WI
wimneianania
21:11 07.12.2019.

Odmah se uvalio tamo gdje se tudji novci sisaju na slamcicu iz EU fondova, a kako cemo mi znati da nije kriv, kada u Hrvatskoj nitko nije kriv za pljacku nase drzave i naroda, narodu sve opljackano, a oni svi na slobodi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije