Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDVIĐANJE

Ivan Đikić: 'Bit će i gorih situacija od koronavirusa, a sve zbog klimatskih promjena'

Ivan Đikić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
26.02.2020.
u 12:09

"U budućnosti da će biti još više ovakvih slučajeva i moramo pripremiti ne samo znanstvenike, ne samo ulagati u znanost, nego moramo pripremiti i javnost".

Naš poznati znanstvenik Ivan Đikić gostovao je na N1 televiziji u emisiji ''Novi dan'', gdje je, između ostaloga, objasnio i kako se razvija koronavirus.

"Koronavirus vam je vrlo sličan virusu gripe. Oni dolaze ciklično, šire se vrlo brzo. Stvara se određeni kolektivni imunitet i stvara se, zbog vremenskih odnosno klimatskih i ekoloških stvari, određeni pool virusa. I ti virusi jednostavno nestaju za nekoliko mjeseci. To se u Kini događa, vjerujem da će se to događati i u drugim zemljama na svijetu", tvrdi naš znanstvenik.

Ivan Đikić
1/7

Ovaj će virus, kaže Đikić, nestati, kao što su i drugi virusi nestajali u prošlosti.

"Također, ono što stvarno želim naglasiti za javnost jest da moramo biti svjesni da ovakvih opasnosti postoji sve više i više, a mi, kao znanstvenici, moramo ponovno upozoriti javnost da ignoriranje klimatskih promjena, ignoriranje svega što se događa u svijetu u biti nije bezazleno samo zbog toga što imamo probleme s vremenom, nego zbog toga što se stvaraju tzv. dormantni ili pritajeni virusi u prirodi koji nastaju upravo zbog klimatskih promjena. Moja su očekivanja u budućnosti da će biti još više ovakvih slučajeva i moramo pripremiti ne samo znanstvenike, ne samo ulagati u znanost, nego moramo pripremiti i javnost da shvaća da su mnoge stvari koje se događaju na svijetu povezane s klimatskim promjenama i imat će u budućnosti reperkusiju i na naše zdravlje i na pojavu ovakvih virusa", kazao je Đikić.

.

Upitan koliko znanost poznaje ovakve viruse, odgovorio je: "Ovi virusi su zoonozni, znači oni se pojavljuju kod životinja i mi nemamo pregled svih podvrsta virusa koji se pojavljuju kod životinja. Nažalost, u vrlo rijetkim slučajevima dolazi do evolucijske promjene virusa kod životinja i prelaska na ljude", kazao je dodavši kako tada nastaje opasnost jer dolazi do promjena tih različitih receptora na stanicama virusa i oni mogu nakon toga prijeći na ljudske stanice i tada je to lutrija.

Ivan Đikić
1/14

"Mi cjepiva možemo stvarati na temelju iskustava koje smo imali iz prošlosti, ali svaki virus koji se pojavi u prirodi može imati potpuno nove genetske karte koje će nam stvarati dodatne probleme i upravo zbog toga neophodno je da se istražuje sve što do sada znamo o influenca virusu i virusima korone koje smo imali u prošlosti da bismo ubuduće bili spremni za odgovor. Cjepiva su najefikasniji i najbolji i danas jedini djelotvorni način borbe protiv virusa. Mi ne znamo što će biti. Evolucija je toliko brza da ne možemo predviđati genetsku podlogu tih virusa i upravo je stoga vrlo nezahvalno predviđati i liječenje", pojasnio je Đikić.

Ključne riječi

Komentara 8

CR
croban1111
12:19 26.02.2020.

Nova sapunica sa ovim poznatim glumcem, drugi dio. Ne znam samo, što čekate sa puhovskim.

AA
aabbcc
13:08 26.02.2020.

Klimatske promjene su i svaki dan, mjesec godina ili 100 godina a vrijeme smo mi izmislili kao da svaki vremenski interval mora imati istu klimu . Izmjerene vrijednosti mogu biti u plusu ili minusu u odnosu ma predhodni zamisljeni vremenskii interval. Buducnost planete, tijela koje se rotira je vodeni omotac bez kopna itd.__ Kakve veze ima klimatska promjena sa virusima i onim sto gladna sirotinja svaki dan jede losu modificiranu hranu, zarazene zivotinje itd..... ?

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
12:31 26.02.2020.

Da li greteni shvaćaju da je Zemlja ovakva kakva je danas upravo i nastala iz klimatskih promjena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije