Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH rezervirana prema procjenama hrvatskih i američkih stručnjaka o razornim potresima

Ivan Brlek: U Hercegovini očekujemo najjače potrese

23.11.2008.
u 23:01

Za razliku od ostalih zemalja regije, u BiH je prilično neopaženo prošlo objavljivanje studije tima američkih i hrvatskih stručnjaka u prestižnom naučnom magazinu Geology, u kojoj se na osnovi višemjesečnog istraživanja tvrdi da bi cijeli Balkan mogao biti ugrožen razornim potresima, a priobalje čak i snažnim tsunamijem.

BiH ugrožena
Taj međunarodni tim stručnjaka istraživao je mogućnost poremećaja unutrašnjosti tla u okolici Dubrovnika, ispitujući tektonske nestabilnosti u tome hrvatskom primorskom gradu, kao i na cijelom Balkanu.

Povod je bio taj što kod Dubrovnika ispod mora postoji tektonska pukotina koja se pruža prema sjeverozapadu Balkanskog poluotoka, u ukupnoj dužini od 200 kilometara.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi cijeli Balkan mogli pogoditi razorni potresi, jačine čak i do sedam stupnjeva po Richteru. Seizmolog Ivan Brlek iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kaže da postoji mogućnost da se pojave jači potresi, poput onoga u Crnoj Gori prije tridesetak godina, ali ne u skorije vrijeme.

– Duboke tektonske pukotine između kopna i mora mogu dovesti to jačih potresa. Naravno, taj jaki potres može ugroziti i teritorij BiH, jer je to vrlo blizu.

Jaki potresi
Međutim, po našim proračunima, ipak je potrebno da protekne dosta vremena da se nakupi seizmička energija i da se dogodi taj potres. Teorijski, postoji mogućnost, ali ne tako brzo. Kada kažem brzo, mislim na 100 do 150 godina, a ne ranije.

Nedavno je bio jedan jači potres na tome području, u tome tektonskom rasjedu, s epicentrom na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Mi gotovo svaki dan registriramo manje potrese. Imajući u vidu taj rasjed između Jadranskog mora i Balkanskog poluotoka, dug oko 200 kilometara, od Albanije do Makarske, a postoje i manji rasjedi u Hercegovini, to su područja u kojima se najčešće javljaju potresi, a tu očekujemo i najjače potrese – kaže seizmolog Ivan Brlek.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije