Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objava na Facebooku

Ivan Đakić priveden zbog govora mržnje, iščlanio se iz HDZ-a

Ivan Đakić
Foto: Facebook
08.01.2019.
u 12:31

Đakić je jučer na svojem Facebooku objavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koji u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama

Na obavijesni razgovor u zgradu Policijske uprave Virovitičko-podravske u utorak je priveden 22-godišnji Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika Josipa Đakića, neslužbeno zbog govora mržnje na društvenim mrežama. Josip Đakić u utorak je najoštrije osudio objavu svojega sina na privatnome Facebook-profilu te se ispričao i izrazio žaljenje zbog "sramotne i uvredljive objave slike i teksta”, a njegov sin ujutro se iščlanio iz HDZ-a, što otac smatra priznanjem velike pogreške te shvaćanjem težine nemilog čina.

"U povodu sramotne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Facebook-profilu člana HDZ-a i moga sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo djelovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina te se ispričavam i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje”, stoji u reakciji Josipa Đakića na sinov postupak, a poslanoj Hini.

Ivan Đakić
1/5

Dvadesetdvogodišnji Ivan Đakić u ponedjeljak je na svome Facebook-profilu postavio šokantnu fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao "Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić". Tu je objavu Ivan Đakić vrlo brzo obrisao te se ispričao "svima koje je uvrijedio”.

U ponedjeljak navečer HDZ je najoštrije osudio takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu nesnošljivost, najavivši da će protiv Ivana Đakića pokrenuti stegovni postupak.

Ivan Đakić u utorak se iščlanio iz HDZ-a u svome stranačkom ogranku u Virovitici, potvrđeno je Hini, a njegov otac, koji je i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije, smatra to činom priznanja pogreške.

"Njegovo današnje istupanje iz stranke smatram činom priznanja ove velike pogreške te shvaćanja težine ovog nemilog čina”, stoji u reakciji Đakića poslanoj Hini.

Objavu je osudio HDZ, kao i SDSS-ovi zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević na današnjoj konferenciji za medije.

– Riječ je o veličanju jednog od zločinačkih režima koji su počinili zločin genocida i o vrijeđanju žrtava tog genocida. Odredbama kaznenog zakona i ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do tri godine zatvora – rekao je Pupovac.

– Više nemam povjerenja u to da će nadležne institucije odraditi to na što ih zakon obvezuje. A zakon ih obvezuje da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Do sada, nažalost, to se nije događalo – rekao je Pupovac.

Boris Milošević rekao je da cilj Đakićeve objave nije bio samo uvrijediti i poniziti nego i negirati pravo na ravnopravnost i jednakost te da je Đakić poticao na nasilje gnjusnom i ružnom porukom.

Pogledajte prosvjed pripadnika HOS-a ispred središnjice HDZ-a:

Ključne riječi

Komentara 326

KA
kajbum
12:48 08.01.2019.

Zasto stazic nije bio priveden

IJ
IJaSamAntinfašist
12:44 08.01.2019.

Hocete li i Zokija Jovanovica privesti zbog jucerasnje "satire"?

KO
koraknaprijed
12:46 08.01.2019.

U čemu je problem? koliko ja vidim glava je četnička,četnici su fašisti,ako je grije ubiti fašistu svi partizani trebaju biti privedeni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije