Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza rezultata

Skoko: Krene li Milanović s 'mi ili oni', ponovno će ujediniti desnicu

Božo Skoko i Iva Puljić-Šego
Foto: Screenshot
1/6
22.12.2019.
u 20:23

Bitka je vrlo napeta i neizvjesna, do samog kraja borit će se svaki glas, kaže naša novinarka

Politički analitičar Božo Skoko i naša novinarka Iva Puljić-Šego u studiju Večernjeg lista komentiraju prve neslužbene rezultate predsjedničkih izbora prema kojima u drugi krug ulaze Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović.

– Zoran Milanović je siguran u drugom krugu, možda su moguće promjene između Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore budući da će glasovi iz ruralnih sredina tek pristići. Bitka je vrlo napeta i neizvjesna, do samog kraja brojit će se svaki glas – rekla je Iva Puljić-Šego. Dodaje kako je po slavonskim županijama Škoro u prednosti te da su ključni glasovi grada Zagreba.

– 51 posto birača je glasovalo za kandidate desnog centra, to je ogromna baza. Bez obzira s kime uđe u drugi krug, jako teško će moći nadoknaditi tu razliku. Ako Milanović uzme i sve birače koji su glasali za druge kandidate, ne može to stići – kaže Skoko i dodaje:

– Krene li Milanović s 'mi ili oni', on će ponovno ujediniti desnicu. Analizirajući javljanja čelnih ljudi, to su jako pomirljive izjave, nitko ne želi napadati druge tabore jer im to ne ide u prilog. Za ljevičara koji želi postati predsjednik ili premijer mora iskoračiti iz svog lijevoga komfora i otići u centar ako želi dobiti dio birača desnice. Mora biti jako pomirljiv i otvarati neke teme koje se prepoznaju kao nacionalne i tako šarmirati dio desnog tijela. Zoran Milanović će u drugom krugu morati voditi jako pomirljivu kampanju ako želi pobjedu.

– Zagreb se najbrže otvara novim trendovima, HDZ je muku mučio sa Zagrebom godinama, zato su pribjegli podršci Milana Bandića koji ima dobru infrastrukturu u gradu. Škoro nastoji uzimati biračko tijelo HDZ-a, tu bi trebali imati kristalnu kuglu da bi mogli procijeniti dalje – kaže Skoko. Dodaje kako će biti sigurno i puno analiza koliko je HDZ 'zdušno' odradio kampanju za Kolindu Grabar-Kitarović.

– Vidjeli smo da je bilo jako teško motivirati lokalne čelnike da se uključe. Znamo da su neki gajili simpatije prema Škori. Bit će zanimljivo vidjeti rezultate iz pojedinih krajeva – dodaje Skoko.

– HDZ-ovoj vladi odgovara jedino izbor Kolinde Grabar-Kitarović i to bi moglo motivirati birače HDZ-a da ne eksperimentiraju s Miroslavom Škorom – kaže Skoko.

Komentirali su i rezultate iz dijaspore.

– Kolinda Grabar-Kitarović može biti zadovoljna jer je u vodstvu, govorilo se da bi je Škoro mogao prestići, no nije – kaže Iva Puljić-Šego.

Komentirali su i što bi se moglo dogoditi da Zoran Milanović pobjedi u drugom krugu.

– Ako Milanović dobije drugi krug to će se najviše reflektirati na HDZ i tu bi u problemu mogao biti Andrej Plenković kojemu u siječnju počinju izbori u stranci. Za njega osobno ne baš ugodna situacija ako predsjednica izgubi tu bitku, pogotovo za HDZ ako je SDP-ov kandidat mogao postati predsjednik, može biti i nagovještaj za parlamentarne izbore u jesen 2020. godine – kaže Puljić-Šego.

– Karte se iznova dijele, oboje će se morati potruditi da dobiju te izbore. Kandidati neće smjeti voditi nikakve oštre kampanje, da vas netko smeta za blagdane oštrim porukama – smatra Skoko.

Osvrnuli su se i na rezultate drugih kandidata.

– Nitko ne može biti zadovoljan s rezultatima. Ako uzmemo da je Kolakušić bio ogromni favorit, ovo je bilo demotivirajuće za njegove birače. Juričan može biti zadovoljan, Dalija Orešković nije dobila politički kapital da se nastavi baviti politikom. Pernar je vodio lijevom rukom kampanju toliko je i dobio. Ovo su toliko zanemarive brojke da bi se netko teško mogao ponositi s time da je na šestom mjestu, a ne devetom – kaže Skoko.

– Glasovi Juričanu su bili jasna poruka svim političarima – dodala je Iva Puljić-Šego.

– Ako Škoro ne uđe u drugi krug ima odličan politički kapital na desnici. Od HDZ-a desno imamo poprilično razjedinjenu desnicu koja cijelo vrijeme traži lidera. Škoro je taj koji pomiruje sve, on možda može vratiti tu desnicu na scenu, samo je pitanje koliko će ga oni slijediti – zaključio je Skoko.

Komentara 4

NE
neboiznadzagreba
20:35 22.12.2019.

Bravo Jugoslaveni, slijedi velika koalicija HDZ-a i SDP-a koju su Hrvati obilno blagoslovili svojim glasovima, bandići nastavljaju vladati Hrvatskom jer smo mi to htjeli.

DU
Deleted user
21:11 22.12.2019.

Pa u drugom krugu može biti samo mi ili oni, logično.

ZA
zagi101
21:02 22.12.2019.

kolko ima ovih analitičara majko mila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije