Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO NAKON RADMANA

Iva Gačić: HRT me uopće ne zanima

Iva Gačić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
02.03.2016.
u 18:57

Mario Raguž zasad jedini pozitivno odgovara na upit o razgovorima za šefa HRT-a

Objašnjavajući zašto je Nadzorni odbor HRT-a preksinoć jednoglasno odlučio pokrenuti postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, čelnik NO-a Šenol Selimović jučer je priopćio da je Agencija za elektroničke medije lani 28. prosinca od NO-a zatražila poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se konačno počelo propisano voditi odvojeno računovodstvo pri čemu svi troškovi i prihodi moraju biti pravilno razdijeljeni po principu javno-komercijalno. NO je 30. prosinca 2015. naložio Radmanu potpuno i žurno poštovanje ove zakonske odredbe pa je 1. siječnja održan i zajednički sastanak članova NO-a, Agencije i ravnateljstva HRT-a radi utvrđivanja metodologije rada te je dogovoreno osnivanje radne grupe. Međutim, ni 30 dana od tog sastanka Radman nije napravio ništa.

– Do danas nije održan nijedan sastanak rečene radne grupe niti je HRT imenovao svoje predstavnike u radnu grupu, iz čega NO zaključuje da postoji nedostatak volje rukovodstva HRT-a za provođenje zaključka NO-a od 30. prosinca. Iz dopisa Agencije očito je da se to nije potpuno primjenjivalo ni 2013., 2014. i 2015. Nadzorni odbor za takvo stanje smatra odgovornim glavnog ravnatelja HRT-a jer je on odgovoran za zakonitost poslovanja HRT-a te je za učinjene propuste i pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a, stoji u Selimovićevu priopćenju.

Kunić bez komentara

Radman se o svemu navedenom jučer nije htio očitovati. No, već neko vrijeme traju nagađanja o tome tko bi ga mogao zamijeniti na čelnom prisavskom mjestu. Kao izgledni kandidati za vršitelja dužnosti šefa HRT-a spominju se Josip Popovac, Jozo Barišić i Renato Kunić.

– Do sada nitko sa mnom o tome nije razgovarao. A bih li pristao biti v.d., pitanje je na koje se u ovom trenutku ne može dati odgovor da ili ne. Ako netko sa mnom o tome bude ozbiljno razgovarao, onda ću o tome promisliti i donijeti odluku – kazao nam je Popovac. Kunić nije htio ništa komentirati, a Barišić se nije javljao. A što se tiče novog glavnog ravnatelja HRT-a, odnosno pravog Radmanova nasljednika koji bi potpuno preuzeo upravljanje i vođenje HRT-a, u optjecaju je nekoliko imena: Nina Obuljen (bivša čelnica Vijeća HRT-a i bivša zamjenica ministra Biškupića), Iva Gačić, Miljenko Manjkas, Dražen Rajković (bivši član NO-a HRT-a), Siniša Kovačić, Mario Raguž i Bruno Kovačević s HRT-a, Jakov Sedlar, Dinko Čutura i Ivo Banac.

– Nitko nikada sa mnom o tome nije razgovarao. To su samo glasine. Mene to ne zanima i taj posao ne bih radila – uzvratila je Nina Obuljen, dok je Jakov Sedlar kazao da mu je drago što su se neki ljudi i njega sjetili, da misli kako bi taj posao mogao dobro obavljati, no da se on za šefa HRT-a ne može kandidirati jer mora dovršiti nekoliko filmskih projekata, a da je vođenje HRT-a preozbiljan posao. – HRT je nacionalno blago, danas nažalost nedovoljno iskorišteno. U njemu leži golem neiskorišteni potencijal koji treba biti pokretač audio-vizualne industrije u Hrvatskoj. To je jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu, a u Hrvatskoj je, kao i brojni drugi potencijali, potpuno zapuštena. U svakom slučaju, pred novim ravnateljem velik je izazov. Što se mene osobno tiče, ne razmišljam o tome – izjavio nam je Miljenko Manjkas, glavni savjetnik za medije T. Karamarka. Na pitanje je li točno da je upravo on budući pravi glavni ravnatelj HRT-a, Raguž je uzvratio jednom riječju: “Pozitivno” ne želeći dalje ništa objašnjavati. S. Kovačić odgovorio je pak da je dobro znano da iz poslovno uvjetovanih razloga ne smije komentirati ništa vezano za HRT.

Banac najavljuje iznenađenje

– HRT me uopće ne zanima i ni na koji način ne sudjelujem u pričama o novim čelnicima HRT-a. Nisam sudionik razgovora o pozicijama na HRT-u – rekla nam je odlučno Iva Gačić, za koju se moglo čuti da je u kombinaciji i za Radmanovo i za mjesto ravnatelja programa HRT-a Saše Runjića. Kovačevića i Čuturu nismo uspjeli dobiti. Rajković nije htio kazati ništa za Večernji list, a Ivo Banac je samo uzvratio: – Mislim da će novi glavni ravnatelj HRT-a biti netko tko uopće nije spomenut.

>> Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo smjenu Gorana Radmana

>> Pročitajte što je Goran Radman odgovorio Milijanu Brkiću

Komentara 45

MA
margaritas
19:31 02.03.2016.

Samo osoba poput ministra kulture može uvesti korjenite promjene na HTV-u, više se ne zadovoljavamo kozmetićkim zahvatima.

ST
stefj
19:48 02.03.2016.

Stavite bilo koga, samo da je pluralist i da može normalno saslušati razna mišljenja. Radman je napravio totalnu katastrofu od HRT-a, televizija je postala partijski pamflet, a ne javna televizija. Uostalom, nikad niža gledanost udarnog dnevnika jako dobro pokazuje na koje niske grane se svela HRT... Po meni bi trebalo ukinuti pretplatu, pa da lijepo HRT bankrotira, tako da se može izgraditi iz početka. Novac od pretplate trebao bi osigurati TV neovisnu od politike, a na kraju ispalo je da je HRT otvoreno u službi SDP-a. Čak niti za Sanadera nije bilo tako, a on je pokušavao kontrolirati medije...

ĆA
ćaćaća
20:46 02.03.2016.

Jakov Sedlar je pun pogodak...s njim će hrt biti hrvatska televizija a ne sao hrt kao do sad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije