Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKCIJE ZBOG KRIZE

Italija zbog ruskog embarga u 5 godina izgubila milijardu eura

Ilustracija
Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/PIXSELL
06.08.2019.
u 16:11

Od uvođenja embarga, izvoz talijanskih proizvoda u Rusiju, poput parmezana, šunke i krumpira, pao je na nulu, upozorava sindikat.

Zbog ruskog embarga, uvedenog kao odgovor europskim sankcijama zbog krize u Ukrajini, izvoz talijanskih prehrambenih proizvoda je u pet godina zabilježio gubitak od milijardu eura, objavio je u utorak najveći poljoprivredno-prehrambeni sindikat Coldiretti.

Sindikat je tu brojku objavio u povodu pete godišnjice embarga koji je ruski predsjednik Vladimir Putin uveo 7. kolovoza 2014. i produljio do kraja 2020.

Na dugom popisu ruskog embarga brojni su proizvodi: voće, povrće, sirevi, meso i suhomesnati proizvodi te riba iz zemalja Europske unije, SAD-a, Kanade, Norveške i Australije.

Od uvođenja embarga, izvoz talijanskih proizvoda u Rusiju, poput parmezana, šunke i krumpira, pao je na nulu, upozorava sindikat.

"To je nepodnošljiva cijena koju plaća Italija i EU i stoga je važno da se vratimo dijalogu", kazao je Ettore Prandini, predsjednik Coldurettija.

Osim direktne, Italija trpi i indirektnu štetu zbog sve većeg broja lažnih proizvoda koji nemaju nikakve veze s oznakom "Made in Italy". Na lažne proizvode, upozorava Prandini, stavljaju se oznake "Casa Italia" i "Buona Italia".

Ti lažni proizvodi, upozorava Prandini, ne dolaze samo iz Rusije već i zemalja koje nisu pogođene embargom, poput Švicarske, Bjelorusije, Argentine ili Brazila.

No, usprkos embargu, izvoz talijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju je 2018. porastao za 7 posto, na 561 milijun eura, zahvaljujući proizvodima koji nisu pogođeni embargom. Tu spadaju vina, tjestenina, rajčice, duhan i ulje.

Komentara 3

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije