Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJSTROŽE DOSAD

Italija pusta zbog drakonskih mjera, u zatvorima nastao kaos

Prosvjed protiv mjera zabrane posjeta u zatvorima
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
1/5
12.03.2020.
u 13:13

U srijedu navečer premijer Conte upozorio je svoje sugrađane da rezultate novih mjera u borbi protiv koronavirusa ne očekuju preko noći, nego tek za nekoliko tjedana

Talijani su se u četvrtak probudili s najstrožim ograničenjima do sada nakon što je premijer Giuseppe Conte sinoć objavio nove, drakonske mjere za suzbijanje koronavirusa

Od danas su zatvorene sve prodavaonice osim ljekarni, trgovina s hranom i kioska s novinama i osnovnim potrepštinama. Kafići i restorani, kojima je do sada bilo dopušteno da rade tijekom dana, od sada se mogu baviti samo dostavom hrane, a iznimke su zračne luke te željeznički i autobusni kolodvori. Također će raditi i banke i poštanski uredi.

UŽIVO Ulice u Veneciji prazne

Italija se bori s najtežom epidemijom koronavirusa nakon Kine. Prema posljednjim podacima, u Italiji je zaraženo 12.426 ljudi, a umrlo je 827.

Pekarnice u Rimu su se u četvrtak ujutro otvorile kako bi prodale kruh, mlijeko i peciva. Jedan od prodavača rekao je da nije bilo većih gužvi u odnosu na dan prije. Na ulicama Vječnog Grada prometuje javni prijevoz, a viđena je tek nekolicina automobila. U Genovi je promet također rijedak. Ispred dućana u redu čeka nekolicina ljudi udaljeni jedni od drugih znatno više od jednog metra.

Uživo iz Vatikana

La Repubblica je danas izašla s naslovnicom "Italija zatvorena".

Kao mjera opreza uvedena je i zabrana posjeta u zatvorima, što je izazvalo kaos u kaznionicama širom Italije. Dvanaest zatvorenika je poginulo, šesnaest ih je u bijegu, 56 je vraćeno u zatvore, a ozlijeđeno je i 40-ak pravosudnih policajaca, javlja Independent.

– Prema prvim nalazima čini se da su zatvorenici preminuli zbog predoziranja lijekovima koje su uzeli iz zatvorske ambulante za vrijeme nereda u zatvorima – kazao je talijanski ministar pravosuđa.

Podsjetimo, početkom tjedna već su zabilježeni neredi u talijanskim zatvorima uslijed kojih je poginulo šestero zatvorenika, uz više ozlijeđenih. Ministar je kazao da je u neredima ukupno sudjelovalo oko 6000 zatvorenika.

U srijedu navečer premijer Conte upozorio je svoje sugrađane da rezultate novih mjera u borbi protiv koronavirusa ne očekuju preko noći, nego tek za nekoliko tjedana. Conte je dodao da neće biti prekinut javni prijevoz. Industrije i tvornice moći će nastaviti proizvodnju pod uvjetom da poduzmu prikladne sigurnosne mjere za izbjegavanje zaraze, dodao je.

VIDEO Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Ključne riječi

Komentara 8

MI
michael29
13:05 13.03.2020.

Talijani su si sami krivi,pogotova nijhova vlada. Mafancuro di Italia.

XA
xaron
19:11 12.03.2020.

medija ponavljaju kako ne treba paničariti, ali prema brojevima iz članka stopa smrtnosti je 6,6% što je i te kako razlog za paniku.

SU
Superhero
12:42 12.03.2020.

pametni - nek ostali misle sto hoce, ovo sto Talijani rade je najpamtnije. Lijepo sve zatvori, pati se 2-3 tjedna a onda se ti fino ustani i probudi jos jaci dok ostali tek pocinju da pate.. Forza Italia

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije