Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hvale fašizam?

Italija: Zastupničko pitanje o misama za Mussolinija

'mussolini_nnn_deb_071210'
''
18.05.2012.
u 11:23

Zastupnik Pizzetti iznosi da je lokalni list u Cremoni objavio oglas neofašističkog pokreta Casa Pound u kojem se građanstvo poziva na misu 28. travnja na groblju u Cremoni u čast Mussolinija

U parlament je stiglo pitanje održavanja misa zadušnica za Benita Mussolinija. Zastupnik Demokratske stranke iz Cremone Luciano Pizzetti postavio je pitanje ministrici unutarnjih poslova Annamariji Cancellieri i ministru obrane Giampaolu di Paolu o strankama koje pozivaju na mise za Mussolinija te pri tome hvale fašizam, a zna se da je osnivanje fašističkih stranaka zabranjeno. Same su mise, pak, stvar Crkve i one se u mnogim talijanskim gradovima održavaju svakog 28. travnja, na dan kada je 1945. ubijen fašistički čelnik Mussolini, ali sada se u parlamentu želi raspraviti o strankama koje pozivaju na okupljanja radi obnove fašizma.

Zastupnik Pizzetti iznosi da je lokalni list u Cremoni objavio oglas neofašističkog pokreta Casa Pound (Kuća Pound, po imenu američkog pjesnika Ezre Pounda koji je uglavnom živio u Europi i umro u Veneciji 1971. u 87. godini i koji je 30-ih godina veličao fašizam i nacizam) u kojem se poziva građanstvo na misu 28. travnja na groblju u Cremoni u čast Mussolinija. U oglasu je, uz ostalo, pisalo da "umiru ljudi, a ne ideje Benita Mussolinija. U tvoje ime fašisti iz Cremone u spomen svih palih R.S.I.“ (to je kratica za Talijansku Socijalnu Republiku, državu koju je poslije 8. rujna 1943. na sjeveru Italije osnovao Mussolini).

Casa Pound poziva na okupljanje za "Italiju koja treba biti socijalna i nacionalna prema musolinijevskim vizijama“, a protiv "antifašističke i antisocijalne Italijice“ (tako sadašnju državu pogrdno nazivaju neofašisti, op. a.). Zastupnik Demokratske stranke (bivša KP) Pizzetti želi znati je li program pokreta Casa Pound kompatibilan s načelima i vrijednostima ustava i trebaju li se poduzeti neke mjere s obzirom na to da je, prema ustavu, "zabranjeno obnavljanje, u bilo kojem obliku, raspuštene Fašističke stranke“.

Dakle, postavlja se pitanje hoće li ministri unutarnjih poslova i obrane, odnosno nestranačka vlada Marija Montija, poduzeti neke mjere za jamčenje poštovanja ustava.
U krajnjoj liniji može se i u Hrvatskoj postaviti slično pitanje, odnosno tko naručuje mise za Antu Pavelića? To je pitanje koje trebaju postavljati političari. Glede držanja Crkve mogla bi se nalaziti razna obrazloženja poput onog da se za dušu svakog pokojnika treba moliti. Kako je u talijanskoj Crkvi?

– Nemam političko stajalište, ali ne mogu reći ''ne'' misi za Benita – kazao je rektor crkve San Gaetano alle Grotte u Cataniji otac Antonio Lo Curto koji je ove, kao i svake godine služio misu zadušnicu Mussoliniju. Otac Lo Curto dodaje kako za održavanje mise znaju u kuriji, ali kaže da ne želi o njoj mnogo govoriti. Građani koji stanuju u blizini te crkve kažu da svi poznaju Lo Curta kao "fašističkog svećenika koji drži mise na grčkom jeziku“ te kako se zna da svake godine služi misu za Mussolinija.

Ove se godine o njoj govorilo u javnosti nešto više nego inače zahvaljujući Facebooku na koji su stigle mnoge kritike, ali i potpore takvim misama.

– Mussolini je počinio samo neke greške kao što su donošenje rasnih zakona i ulazak u rat. A greške mogu svi učiniti – kazao je otac Lo Curto koji je tijekom homilije napadao sadašnju nestranačku vladu, banke itd.

– Italija je pod diktaturom financijske prostitucije – kazao je Lo Curto i dodao kako je sanjao da "sve te osobe (dakle sadašnja vlada, bankari itd. op. a.) budu obješene na oltaru domovine“. Na te riječi u crkvi se čuo i smijeh, a onda je "svećenik-fašist“ dodao:

– Ne priželjkujem nasilje, ali ne može se ne činiti ništa. Skupina koja sebe naziva "Antifašisti Catanije“ bacila je na ulazna vrata crkve bocu kiseline tako da se smrad osjetio svugdje. Na koncu mise u crkvi ustao se čelnik lokalne krajnje desničarske stranke Condorelli Caff te kazao da se nalazimo u vremenu "u kojem ne spoznajemo da smo pod diktaturom banaka“ te je zahvalio ocu Lo Cortu na misi i riječima u homiliji jer "svake godine ta nas misa ujedinjuje, a ima nas mnogo“.

Condorelli je naglasio da se sve to čini za mlade, koji su naša budućnost. A na misi u crkvi mladih gotovo da i nije bilo. Lo Curto priznaje da za Hitlera ili Staljina ne bi služio misu zadušnicu, ali bi za sve ostale političare, pa čak i za komunističkog čelnika Antonija Gramscija (umro 27. travnja 1937. nakon godina provedenih u fašističkim zatvorima), koji, kaže, "možda i nije bio ateist“.

"Benito Mussolini!“, zaurlao je Condorelli, a prisutni u crkvi odgovorili su još glasnije: "Prisutan!“ To je tradicionalna fašistička prozivka. Uz urlik se podiže i ruka u fašistički pozdrav. I otac Lo Curto podigao je ruku. "Pa to je lijep pozdrav, ave!“, šali se Lo Curto jer to je bio pozdrav starih Rimljana koji su više od dva tisućljeća poslije  prisvojili nacifašisti. Je li došlo vrijeme da se tim "šalama" pozabavi i parlament? 

Komentara 3

OB
-obrisani-
11:40 18.05.2012.

Jao velike nevolje za čovjeka evo mise.

OB
-obrisani-
15:32 18.05.2012.

Furio Radin sada šuti, a kada je riječ o Anti Paveliću onda prvi dreči. Nikada Furio više Istra, Kvarner i Dalmacija pod talijansku čizmu, preboli to, gotovo je. Ovo je Hrvatska.

VL
.
15:19 19.05.2012.

U krajnjoj liniji može se i u Hrvatskoj postaviti slično pitanje, odnosno tko naručuje mise za Antu Pavelića? *********** Dok se u Republici Hrvatskoj ne postavljaju pitanja oko obilježavanja partizanskih i četničkih derneka koje pohodi ova Vlada kao i okupljanja u Kumrovcu, nema se što pitati o misama za Pavelića, koji je u odnosu na zločine komunizma i Tita bio mala nevina beba !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije