Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratifikacija

Italija ratificirala ugovor o ulasku Hrvatske u Europsku uniju

boris šprem,talijanski senat
Foto: Silvije Tomašević
1/3
28.02.2012.
u 19:30

Sa 216 glasova za, dva protiv i 22 suzdržana, Senat je izglasovao ratifikaciju ugovora o ulasku Hrvatske u EU

Gornji dom talijanskog parlamenta ratificirao je večeras ugovor između 27 zemalja EU i Hrvatske o njezinu ulasku u Uniju koji je potpisan 9. prosinca 2011. u Bruxellesu. Glasovanje u Senatu s tribine za gledatelje pratio je predsjednik Sabora Boris Šprem, koji se nakon izglasavanja sporazuma o ratifikaciji sastao s predsjednikom Senata Renatom Schifanijem. Sa 216 glasova za, dva protiv i 22 suzdržana, Senat je izglasovao ratifikaciju ugovora o ulasku Hrvatske u EU.

Prije desetak dana zastupnički dom talijanskog parlamenta sa 483 glasa za , dva protiv i 30 suzdržanih izglasovao je prijedlog zakona o ratifikaciji ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Sada ugovor treba potpisati predsjednik Republike Italije Giorgio Napolitano. Italija je prva velika zemlja, osnivačica Europske zajednice, koja je ratificirala sporazum o ulasku Hrvatske u uniju.

Sve stranke, pa i Sjeverna liga koja je u oporbi sadašnjoj nestranačkoj vladi Marija Montija, koja je ekspresno pripremila sve potrebno za ratifikaciju, dale su u zadatak senatorima da glasuju za. Bilo je suzdržanih parlamentaraca, ali riječ je o onima koji nisu zadovoljni načinom na koji je talijanskim izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije nadoknađena napuštena imovina.

Ratifikacija sporazuma s EU, kao što je rečeno u zastupničkom domu, još je jedna potvrda da Hrvatska pripada zapadnom dijelu Europe.

Komentara 3

Avatar HRB
HRB
20:32 28.02.2012.

U Sloveniji pojačana nervoza zbog ovoga jer su sve osamljeniji. Lako je Italiji kad ona ima mnogo mora a Slovenci ga samo sanjaju. Bit će to tužan dan za mnoge slovence kad i oni krenu putem civiliziranih EU članica.

KL
klubuhb1
20:56 28.02.2012.

Sad če se dogovorit i oko Piranskog zaljeva i to bez Slovenaca. A EUJanezu če da ostane tolko kolko treba da namoči nožne prste.

TR
troopa
21:20 28.02.2012.

Italija osnivačica zajednice????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije