Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi stari

Italija prva diže granicu: stari smo tek sa 75

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
05.06.2019.
u 22:20

Prevencija i rano otkrivanje bolesti temelj je zdravog života i zdravstvene politike

Italija, druga najstarija nacija na svijetu, na jednom je nacionalnom gerontološkom kongresu koji se potkraj prošle godine održavao u Rimu zaključila da se Talijani tek nakon 75 godina života mogu smatrati starima.

– Današnji 65-godišnjak ima fizičke i kognitivne kapacitete 45-godišnjaka koji je živio prije 30 godina. S druge strane, današnji 75-godišnjak funkcionira kao 55-godišnjak 1980-ih godina – kazao je Niccolo Marchionni, profesor gerontologije na Sveučilištu u Firenci (euronews.com).

Dobna inflacija

Najveći udio starijih od 65 godina ima Japan, više od 26 posto, Italija oko 22 posto, a visoko na ljestvici je i Hrvatska gdje je svaki peti stanovnik premašio 65 godina. Talijanski gerontolozi su s razlogom pomaknuli granicu starosti na 75 godina jer je devet od deset starijih osoba u toj zemlji dobra zdravlja, svaka treća redovito vježba, a čak osamdeset posto tvrdi da su zadovoljni svojim životima. U sto godina prosječni očekivani život u Italiji kao i većini drugih europskih zemalja porastao je oko 30 godina.

– Velik dio populacije između 60 i 75 godina u odličnoj je formi, a bolesti karakteristične za tu dob pogađaju ih kasnije, u 80-im godinama. Osoba koja ima 65 godina ne može se više percipirati starom, kao što smo to radili prije tridesetak godina – rekao je Marchionni.

Godine 1950. muškarci i žene u dobi od 65 godina mogli su u prosjeku očekivati da će živjeti još 11 godina. Danas je ta granica pomaknuta na 82 godine, a Ujedinjeni narodi predviđaju da će se do kraja stoljeća povećati za još pet godina.

Dvojica američkih ekonomista, Warren Sanderson i Sergei Scherbov, slažu se s talijanskim gerontolozima da su srednje sedamdesete nove srednje šezdesete te ističu da na godine starosti treba gledati kao na inflaciju cijena.

– Recimo da biste za 75 američkih dolara danas mogli kupiti istu vrijednost kao i za 65 dolara u prošlosti. U biti, 75 dolara je novih 65 dolara jer imaju istu kupovnu moć – navode Sanderson i Scherbov.

– Kada kažemo da je 75 novih 65, mislimo da 75-godišnjaci sada imaju isti preostali životni vijek kao i 65-godišnjaci u prošlosti. Prilagođavanje dobi za promjene u preostalom očekivanom trajanju života naziva se prilagodbom za „dobnu inflaciju“. To je isto kao i prilagođavanje vrijednosti dolara na promjene kupovne moći, navode Sanderson i Scherbov koji pozivaju vlade da prihvate novu realnost i tome prilagode svoju zdravstvenu, mirovinsku i politiku zapošljavanja. Inače, ta dva autora tvrde da će proces starenja stanovništva u najrazvijenijim zemljama završiti ubrzo nakon sredine ovog stoljeća.

Dr. Tomislav Benjak, specijalist javnog zdravstva, podsjeća da se životni vijek u Hrvatskoj produljio na 75 godina za muškarce i 81 godinu za žene, što je u skladu s kretanjima u ostalim tranzicijskim zemljama. Međunarodne usporedbe, međutim, granicu za stariju životnu dob i dalje postavljaju na 65 godina pa je tako i jedan od parametara kojim se mjeri starost neke nacije udio starijih od 65 u ukupnoj populaciji.

Sve više znanstvenika poziva da se promijeni metodologija praćenja promjena u socijalnom okruženju, pa i dob kojom se mjeri radni kontingent neke zemlje. Sad je ta dob postavljena na 15 do 64 godine iako se mladi školuju dulje, a i starijima se produljuje radni vijek. Kvaliteta života starije populacije iskazuje se i očekivanim zdravim godinama života nakon 65. godine, a prema Eurostatu, Hrvatska se tu smješta na začelje među tri najlošije europske zemlje sa svega 4,9 godina zdravog života za žene i 5,2 za muškarce nakon 65 godina, što je tri puta niže od najbolje Norveške, čiji stanovnici ostaju zdravi do svojih 80 godina. Taj argument koristili su i sindikati u akciji protiv produljenja radnog vijeka na 67 godina. Ostale se zemlje smještaju između najslabije Slovačke i Letonije, gdje se zdravo živi samo 4,5 godina, i skandinavskih 15 godina.

– Zdravstvene politike sve se više baziraju na preventivnim aktivnostima. Mi imamo dva nacionalna programa za rano otkrivanje raka, i to raka dojke i raka debelog crijeva, ali nismo zadovoljni odazivom na te programe. Unaprijedimo li odaziv na preventivne aktivnosti, povećat ćemo i očekivani životni vijek bez bolesti i invaliditeta – kaže dr. Benjak. Kod preventivnih pregleda dojke odaziv je 60 posto, a debelog crijeva samo 20 posto.

– Dva naša vodeća neprijatelja su bolesti cirkulacijskog sustava i maligne bolesti i na njih treba početi djelovati i prije 65. godine života – ističe dr. Benjak. Ekonomist Šime Smolić navodi da je prosječna potrošnja za zdravstvenu zaštitu osoba starijih od 65 godina u zemljama OECD-a dva do osam puta veća od one osoba u radnoj dobi te je nedvojbeno da se na zdravstvenu zaštitu starijih osoba troši puno više.

No Smolić upozorava da bi bilo potpuno pogrešno, pa i štetno proglasiti demografsko starenje glavnim “krivcem” za rast zdravstvene potrošnje.

Rizično ponašanje

– Glavne krivce za sve veće rupe u zdravstvenim proračunima treba tražiti u sferi naprednih medicinskih tehnologija koje zahtijevaju ogromna ulaganja, sve većim očekivanjima stanovništva od zdravstvenog sustava, lošim životnim navikama i slaboj prevenciji – navodi Smolić. Kao primjer ističe podatke Svjetske zdravstvene organizacije o broju osoba koje svojim rizičnim ponašanjem direktno i indirektno dovode do sve većih financijskih problema u zdravstvu. Danas 1,1 milijarda ljudi puši duhan, a 80% ih se nalazi u zemljama niskog i srednjeg dohotka; pretilost je poprimila razmjere globalne epidemije od koje godišnje umire najmanje 2,8 milijuna ljudi.

Ključne riječi

Komentara 14

AA
aabbcc
23:04 05.06.2019.

..trajanju života naziva se prilagodbom za „dobnu inflaciju“. To je isto kao i prilagođavanje vrijednosti dolara __ Ovme strucnjaku je izlapio mozak i tu mu nema pomoci !!!!!

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
00:14 06.06.2019.

svi trebaju raditi do barem 87-e... osim hdz-ovskih branitelja, oni mogu u mirovinu sa 35......ako imaju potvrdu i dva svjedoka....

ST
stefj
23:01 05.06.2019.

He, još jedna ljestvica gdje smo visoko. Na žalost, postotak starog stanovništva nije velik zato jer nešto puno duže živimo, već zato što su svi mladi otišli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije