Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Italija osudila svog generala zbog atentata u Iraku

21.12.2008.
u 11:15

Italija je osudila generala svojih oružanih snaga pod optužbom da nije dobro organizirao obranu talijanske vojarne u Iraku, koju su napali teroristi i tom prilikom usmrtili devetnaest Talijana. Vojni sud u Rimu osudio je u subotu generala talijanske vojske Bruna Stana na dvije godine zatvora, koje neće odslužiti u zatvoru, jer nije primijenio potrebne mjere za obranu talijanske baze Maestrale u iračkom gradu Nassiriyi, gdje je bio glavni stožer karabinjera i koji su 12. studenoga 2003. napali teroristi samoubojice usmrtivši sedamnaest talijanskih vojnika, dva talijanska civila i devet iračkih državljana.

Istodobno sud je oslobodio generala Vincenza Lopsa jer nije počinio nikakvo krivično djelo, te je na proces s redovnim postupkom upućen pukovnik karabinjera Georg Di Pauli. Naime, general Stano je izabrao skraćeni postupak, dok je pukovnik Di Pauli izabrao redovni postupak.

Odvjetnik Franco Coppi, branitelj generala Stana, je izjavio kako je presudom "ogorčen", dok je Alessandra Merlino, supruga podčasnika Filippa Merlina, jedne od žrtava atentata, izjavila kako je "pravda učinjena".

- Zadovoljni smo i presudu posvećujemo palima - izjavio je odvjetnik Francesco Conte, koji zastupa veći dio obitelji žrtava atentata u Nassiriyi, dok je vojni tužitelj Antonino Intelisano kazao kako presuda potvrđuje ono što je tužiteljstvo vidjelo.

Rimsko vojno tužiteljstvo pokrenulo je istragu nakon što je Abu Omar Al Kurdi, čovjek teroriste Abu Musaba al-Zarqawija, priznao da je proveo 36 atentata uključujući i onaj na talijansku bazu Maestrale. Rimski tužitelji su Abu Omara Al Kurdija, koga je zatim irački sud osudio na smrt i objesio, saslušali u ljeti 2006. Upravo je taj njegov iskaz u kojem je kazao kako je Al Qaeda naredila napad poslužio za podizanje optužnice protiv talijanskih generala.

Abu Omar Al Kurdi je kazao kako je pripremio napad s kamionom punim eksploziva zajedno s drugim teroristom koji je kasnije ubijen u Falluji. Prije negoli su napali talijansku bazu dugo su promatrali svoj cilj i odlučili ga napasti jer ga je bilo "dosta lagano napasti, budući da nije bio dovoljno dobro branjen", objasnio je terorist Abu Omar Al Kurdi talijanskoj istrazi razloge koji su ga naveli da napadne upravo talijansku vojarnu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije