Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put prema oporavku

Italija na raskrižju nakon epidemije koronavirusa. Na stolu 120 prijedloga za budućnost

Giuseppe Conte
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/3
09.06.2020.
u 14:11

Vittorio Colao predao je rezultat više od dvomjesečnog rada u kojem ima 102 prijedloga za pokretanje Italije

U trogodištu 2020.-2022. Italija bi trebala izmijeniti svoj dosadašnji društveni izgled. Nalazi se na raskrižju, kao uostalom sve države pogođene koronavirusom i s epidemijom povezanom ekonomskom krizom. Potrebne su promjene. Početkom ožujka premijer lijevog centra (Pokret 5 zvijezda, Demokratska stranka, Italija živa i Slobodni i jednaki) Giuseppe Conte angažirao je ekonomske stručnjake na čelu s međunarodnim menađerom (bio je, primjerice, u Vodafoneu) Vittoriom Colaom da pripreme program za poslije pandemije.

Sada je Vittorio Colao predao rezultat više od dvomjesečnog rada u kojem ima 102 prijedloga za pokretanje Italije. Izvješće ima 53 stranice plus 121 stranicu raznih shema. Neki su odmah nazvali taj prijedlog “knjigom snova”, jer više se puta pokušalo provesti reforme, ali se uvijek posrnulo s njihovom realizacijom.

Prijedlozi su podjeljeni u tri skupine: digitalizacija i inovacija javnog i privatnog sektora; zelena revolucija; paritetnost spolova (za Italiju to znači davati veću ulogu ženama) i uključivanje.

Na poduzeća i rad treba gledati kao na “motor ekonomije”, što znači bez međusobnog sučeljavanja. Na infrastrukture i okoliš kao na “upravljač pokretanja”, a na turizam i kulturu kao na “brand zemlje”. Javna administracija treba biti saveznikom poduzeća i građana. Obrazovanje, istraživanje i sposobnosti su ključevi razvoja. Pojedinci i obitelji u inkluzivnom i pravednom društvu. Možda će se to smatrati kao nešto što bi trebalo biti sasvim normalno u državi, ali u Italiji su upravo to bile kočnice razvitka. Javna uprava je uglavnom kočila tvrtke svojom papirologijom, primjerice, i nije bila od pomoći kao što bi trebala biti.

Dakako, želi se zaštiti zaposlenike, posebno u ovoj fazi, pa se produžuju neki dekreti u tome smislu koji su doneseni na početku epidemije. No, potaknut će se i povratak novca u Italiju, kao i tvrtki koje su odselile svoja sjedišta u one s nižim porezom. Uvest će se zakon za rad na daljinu u svim sektorima. Na ostvarenje nacionalnih infrastruktura ne bi smijele utjecati (kočiti njihovu izgradnju) mišljenja nekih lokalnih ustanova. Pojednostavljenje primjene europskih direktiva u natječajima. Jedinstvena mreža od optičkog vlakna za javnu administraciju. Razvitak mreže 5G (pete generacije) kojom će se smanjiti elektromagnetsko odašiljanje, te omogućenje svim građanima pristup brzoj mreži. Poticati upotrebu zelenih izvora energije. Pokrenuti nova istraživanja itd.

Što će od svega toga usvojiti vlada i predložiti parlamentu, te što će na koncu biti izglasovano? To su pitanja na koja je nemoguće odgovoriti, jer stranke i dalje gledaju svaka svoj interes, odnosno žele udovoljiti samo nekima u društvu kako bi dobile njihove glasove, a ne promišljaju općenito o zajednici, budućnosti, napretku. Koronavirus je, čini se, najmanje izmijenio stranke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije