Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR NA CAMORRU

Italija: Dosad najveća zapljena mafijaške imovine

uhićenje
AFP
09.04.2010.
u 12:19

Talijanska policija zaplijenila je nekretnine napuljskog mafijaškog klana Casalesi vrijedne oko 700 milijuna eura.

U operaciji kodnog imena "Nemesis" dvjestotinjak policajaca krenulo je u zapljenu imovine od nasljednika Dantea Passarelija, mafijaškog šefa klana Casalesi koji je "poginuo od pada" 2004. čekajući suđenje u velikom antimafijaškom procesu.

Taj veliki desetogodišnji proces nazvan "Spartacus" (po poznatom gladijatoru koji je svoju pobunu robova započeo baš blizu Napulja) predstavljao je bitan udarac napuljskoj Camorri, danas najjačoj i najbrojnijoj mafijaškoj organizaciji u Italiji (koja je višestruko jača od sicilijanske Cosa Nostre, kalabreške 'Ndranghete i puglijske Sacre Corone Unite).

Passarelijeva kriminalom stečena imovina bila je zaplijenjena kad je on uhićen, ali nakon njegove smrti policija ju je morala predati njegovim nasljednicima. Međutim, zakon koji je Berlusconijeva vlada donijela 2008. omogućio je zapljenu imovine članova mafijaševe obitelji, i tako je mafijaševa rodbina u akciji "Nemesis" ostala bez stanova, kuća, poljoprivrednih zemljišta i agencija za nekretnine vrijednih oko 700 milijuna eura.

Osnivanje nacionalne agencije za upravljanje zaplijenjenom mafijaškom imovinom samo je jedan od antimafijaških poteza vlade Silvija Berlusconija, koji se iznimno ponosi uspjesima u borbi protiv organiziranog kriminala, naročito u posljednje dvije godine. Talijanski je premijer najnoviju zapljenu mafijaške imovine nazvao "najbitnijom zapljenom dosad".

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:12 09.04.2010.

to je zato jer se mi još nismo obračunali s HDZ-om...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije