Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom u 2

Isusovac koji skrbi za izbjeglice: Duh Sveti je prisutan u svim religijama

Tvrtko Barun
Foto: screenshot HRT
08.10.2017.
u 18:46

Čovjek ako živi po svojoj savjesti, ostvaruje svoj Božji poziv, rekao je Tvrtko Barun

Isusovac Tvrtko Barun, svećenik poznat po skrbi za izbjeglice iz arapskih zemalja, danas je u Nedjeljom u 2 na HTV-u govorio o tome zašto se bojimo drukčijih i drugih te kako pomoći najsiromašnijima.

- Dok djelujem kao svećenik, djelujem najprije kao čovjek - rekao je Barun.

Rovove i žice koji dijele ljude trebamo rušiti, a ne graditi, poručuje.

- Susret s izbjeglicom je susret s čovjekom u potrebi. Ono što me najviše potiče na rad s izbjeglicama su djeca. Razmišljam kako im je uništeno djetinjstvo, ostavili su svoje prijatelje, članove obitelji, moraju svoj život početi iz početka - kaže Barun. U tom smislu  posebno mu smeta, kaže, izjava mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao da brani kršćansku Europu podižući žicu, jer kršćanstvo to nije.

- Duh Sveti je prisutan u svim kulturama i religijama. Čovjek ako živi po svojoj savjesti, ostvaruje svoj Božji poziv. Čak ako mi Crkva kaže nešto, a savjest drugo, trebamo slijediti svoju savjest - rekao je Barun.

Otkrio je i da nije imao duboke sumnje po pitanju vjere, ali da je imao trenutke koji su bili "malo dvojbeni".

- Imao sam dva trenutka koja su bila malo dvojbena - početak studija filozofije gdje sam imao neka nova prijateljstva, između ostaloga i ženska koja su me radovala, no znao sam da mogu živjeti kao redovnik i imati takva ženska prijateljstva. Na teologiji nisam odmah osjećao neki žar, imao sam neke sumnje trebam li se posvetiti teologiji, ali sam ušao dublje u teologiju, upoznao sam više radova i shvatio sam - rekao je Barun.

Komentara 55

DU
Deleted user
19:02 08.10.2017.

Jovo_Čaruga: Imaju li krscani u Egiptu pravo na zivot? Ako je krscanstvo naselit teroriste koji su kako isusovac kaze u potrebi e onda.... Europo vidjet cemo ove godine hoce li opet poljski kamion na bozic berlinom provozati.

M3
Miške 3
18:58 08.10.2017.

To nasmijem komentirati jer će me opet brisati na 48 sati. Lako je njemu lupetati bez odgovornosti za ono što radi

DU
Deleted user
18:58 08.10.2017.

Tu treba biti vrlo oprezan.....glede izbjeglica - fanatično pomaganje nije dobro, prvo mora biti sigurnost onda tek pomaganje! Tako moja savjest kaže!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije