Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sklonište

Istražuju zlostavljaju li se psi

psi
11.03.2010.
u 10:07

Direktor Đuro Bugarin demantira optužbe o mučenju i ubijanju četveronožaca puškom te zakapanju lešina u “sumnjivim rupama”.

Policija istražuje ima li u radu Veterinarske stanice u Sisku, odnosno njezina direktora i vlasnika Đure Bugarina, elemenata kaznenog djela mučenja životinja, i to nakon što su prašinu oko ustanove u sklopu koje djeluje i sklonište za pse podigli medijski napisi te prijava Prijatelja životinja.  

– Istražne radnje su u tijeku. Konzultiramo se s veterinarskim inspektorima i gradskim odjelom za komunalne djelatnosti – kazala nam je Iva Hranitelj, glasnogovornica Policijske uprave sisačko-moslavačke. 

Veterinarska inspekcija, pak, potvrdila nam je da su uočene neke nepravilnosti vezane uz prilagodbu pravilniku o radu skloništa za životinje, ali ne i uz optužbe za mučenje i ubijanje pasa puškom te zakapanje lešina. 

– Riječ je o nepravilnostima oko nepotpunih evidencija ulovljenih, udomljenih i eutaniziranih pasa. Upozorili smo i na obvezu informiranja građana putem javnih glasila – rekao je inspektor Luka Grbeša. 

Policija je istragu pokrenula temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Sisku, koje je primilo kaznenu prijavu Prijatelja životinja protiv Đure Bugarina. Podnijeli su je na temelju novinskih napisa u kojima je on prozvan za usmrćivanje pasa puškom, mučenje životinja te zakapanje njihovih lešina, i to najčešće na prostoru iza Veterinarske stanice. Novinski su napisi, pak, temeljeni na anonimnim dojavama koje su dobili članovi Udruge za zaštitu životinja Patronus Sisak. 

– Nemamo još konkretnih dokaza, ali zaista je puno indicija, poput brojnih anonimnih prijava i neobjašnjivih slučajeva nestanaka pasa. Nekih nepravilnosti ondje u svakom slučaju ima – kazao je Kristijan Cavrić, potpredsjednik udruge. 

Direktor Đuro Bugarin demantirao je sve optužbe. Rekao je da se u stanici psi ubijaju isključivo ubrizgavanjem injekcije sredstva T 61 te da lešine jesu bile zakopavane, ali prije više od šest godina. Danas, pak, Veterinarska stanica ima ugovor s Agroproteinkom, kojoj plaća odvoz lešina u kafileriju u Sesvetskom Kraljevcu. Te i ostale troškove s oko 16.000 kuna mjesečno financira Grad Sisak. I Vjekoslav Menjak, prvi susjed Veterinarske stanice, rekao nam je da nikada nije čuo pucnjeve ni vidio zakapanja lešina. No, rupe na zemljištu Veterinarske stanice koje su budile sumnje građana, zanimljivo, ovih su dana zakopane. 

Nakon što je sisački šinteraj u sklopu Veterinarske stanice krajem 2009. postao sklonište za životinje, morao se prilagoditi posebnom pravilniku. Udruga Patronus i mediji skrenuli su pažnju na njezin rad, pa se od tada intenzivnije pridržavaju pravilnika. Počeli su se, primjerice, objavljivati oglasi o radnom vremenu stanice, a još se, među ostalim, mora postaviti zvučna i vizualna izolacija od okolnih kuća.

Komentara 1

KF
kfilipcu
20:15 15.03.2010.

Ovo je prestrašno, naravno ako je istina. Moji kućni ljubimci su već godinama pacijenti Vet.ambulante Kutina, i ne mogu da ne iskoristim i ovaj put da ih pohvalim za njihov trud, razumijevanje i posvećenom vremenu. Dr. Slivar Željko, je mojj \"izabrani liječnik\" za moje kućne ljubimce, koji se prema svakoj mojoj životinji odnosi kao da je najljepša na svijetu, iako i ostali njegovi kolege su vrhunski liječnici, ali najviše mi se sviđa kod njih što svakom kućnom ljubimcu pristupaju sa razumjevanjem i urednošću. Kada sam prošle godine morala dati uspavati jednu micu nakon 14 godina zajedničkog života, zato što je bila jako bolesna, samo čovijek koji poznaje i ljude i životinje može biti tako pažljiv. Još jednom svaka pohvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije