Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNO MNIJENJE

Istraživanje pokazalo koji bi praznik Hrvati ukinuli, a koji im je najvažniji

Slavljenje državnih praznika i blagdana
Foto: Dnevnik Nove TV
1/17
14.10.2019.
u 20:41

Samo bi 2 posto građana kao praznik ukinulo blagdan Svih svetih te Novu Godinu, a 1 posto građana smatra kako kao praznike treba ukinuti Uskrs te Božić.

Vlada je nedavno predstavila na sjednici novi kalendar obilježavanja blagdana i spomendana obilježavanja prema kojem će Hrvatska dobiti dva nova državna praznika, a ukinut će se dva dosadašnja. Istraživanje Dnevnika Nove TV pokazalo je koji je praznik građanima najvažniji, koji praznik ne treba obilježavati, ali i koji osobno smatraju najvažnijim.

Istraživanje je provedeno telefonskom metodom na uzorku od 602 ispitanika. Sve je provela agencija IPSOS 11. i 12. listopada 2019. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

Dan Državnosti

Kada se građanima ponude tri datuma na koja su se slavila ili se slave obljetnice stvaranja moderne Hrvatske, većina, odnosno njih 40 posto, smatra kako bi 30. svibnja trebao biti novi Dan državnosti. Istodobno dosadašnji Dan državnosti, koji se slavio 25. lipnja, za 24 posto ispitanika je važan datum koji se treba slaviti i dalje. Dan neovisnosti važnim smatra 26 posto ispitanika, a njih 10 posto ne zna.

Foto: Dnevnik Nove TV

Novi Dan državnosti 30. svibnja za 68 posto birača HDZ-a je najvažniji. SDP-ovi birači su oko tih datuma podijeljeni, pa tako njih 35 posto smatra najvažniji 25. lipnja, njih 31 posto pak važnim smatra 30. svibnja, a Dan neovisnosti važnim smatra 25 posto birača te oporbene stranke, navodi se u istraživanju Dnevnika Nova TV. 

Građanima najvažniji dan oslobođenja Knina

Kada se građane pita koji je njima osobno najvažniji datum, njih 22 posto to je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza. Nakon njega je i budući praznik Dan sjećanja za koji je 21 posto ispitanika reklo da im je osobno važan datum.

Potom dva praznika koja se ukidaju. Tako po 17 posto ispitanika podjednako važnim smatra dosadašnji Dan neovisnosti i Dan državnosti koji se posljednji put slavio 25. lipnja. I na kraju za 13 posto ispitanika osobno je važan datum 30. svibnja, koji bi ubuduće trebao biti i novi Dan državnosti.

Slavljenje državnih praznika i blagdana
1/17

Čak 39 posto ispitanika smatra da ne treba slaviti Dan antifašističke borbe. Većinski da se slavi taj praznik žele birači SDP-a, ali zato većina birača HDZ-a ne želi da se taj praznik slavi. Na drugom mjestu je praznik koji se ukida, 25. lipnja kao Dan državnosti koji nepotrebnim smatra njih 38 posto. Još jedan praznik koji se ukida, a to je Dan neovisnosti koji je za većinu građana, točnije njih 36 posto, nepotreban.

Za novi praznik Dan državnosti, koji će se obilježavati 30. svibnja, 27 posto ispitanika smatra da se ne bi trebao slaviti kao praznik. Tijelovo se slavi kao praznik od 2001., a tako će i ostati, iako 25 posto građana to ne želi.

Foto: Dnevnik Nove TV

Svaki peti ispitanik ili njih 20 posto ne želi slaviti Dan domovinske zahvalnosti. Da se ne slavi kao praznik, 19 posto građana misli za Dan sjećanja koji se obilježava na godišnjicu pada Vukovara, a 19 posto ispitanika ne želi da se kao praznik slavi Sveti Stjepan. 15 posto ispitanika ne bi da praznicima ostanu ni Uskrsni ponedjeljak ni Sveta tri kralja.

Većina bi i dalje slavila kao praznik Veliku Gospu, ali je i 9 posto ispitanika koji to ne žele. Na kraju, samo bi 2 posto građana kao praznik ukinulo blagdan Svih svetih te Novu Godinu, a 1 posto građana smatra kako kao praznike treba ukinuti Uskrs te Božić.
 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar raco
raco
08:28 15.10.2019.

sva sreća pa zakon ulice ne odlučuje.

NK
Najam krova
07:28 15.10.2019.

Praznike donijeti konsenzusom. Neka druga stranka će kada dođe na vlast sa svojom većinom izmijeniti po svojem nahođenju. Onda oni drugi opet po svom... cirkus

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:35 14.10.2019.

ma ukinite sve praznike jer hdz ovcima je svaki dan blagdan dok ostali ne slave niti jedan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije