Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJNA PRIJETNJA

Istraživanje pokazalo: Britanski soj značajno smrtonosniji od ostalih

Search for British Corona Mutant
Foto: Andreas Arnold/DPA/PIXSELL
1/3
10.03.2021.
u 12:29

Britanski soj je zarazniji i sposobniji za brže širenje od dominantnih varijanti koronavirusa, a rezultati istraživanja britanskih znanstvenika pokazali su da je i daleko smrtonosniji.

Visokozarazna varijanta covida-19 koja se proširila svijetom otkako je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, smrtonosnija je između 30 i 100 posto u odnosu na ostale varijante, objavili su u srijedu britanski znanstvenici.

Rezultati istraživanja kojim se uspoređivala stopa smrtnosti među stanovnicima Britanije zaraženima novom varijantom SARS-CoVa-2, poznatom kao B.1.1.7, u odnosu na stopu među zaraženima drugim sojevima, pokazali su da je smrtnost od nove varijante "znatno veća", objavili su znanstvenici.

Varijanta B.1.1.7 prvi je put otkrivena u Britaniji u rujnu 2020. godine, a od tada je pronađena u više od 100 zemalja.

U svom genetskom kodu ta varijanta ima 23 mutacije, što je relativno velik broj promjena, a neke od njih sposobnije su za brže širenje.

Britanski znanstvenici kažu da je između 40 i 70 posto zaraznija od ranije dominantnih varijanti cirkulirajućeg koronavirusa.

 

Rezultati britanske studije, objavljeni u srijedu u stručnome časopisu British Medical Journal, ukazuju na to da je infekcija novom varijantom dovela do 227 smrtnih slučajeva na uzorku od 54.906 pacijenata s covidom-19, u usporedbi sa 141 smrtnim slučajem na istome broju pacijenata zaraženih drugim varijantama.

"U kombinaciji sa sposobnošću bržeg širenja, varijanta B.1.1.7 predstavlja prijetnju koju trebamo ozbiljno shvatiti", rekao je Robert Challen, znanstvenik sa sveučilišta Exeter i jedan od koautora istraživanja.

Ključne riječi

Komentara 4

RU
ruma
08:31 11.03.2021.

Današnje novinarstvo, ali njih Faktograf nece ispraviti.. Dio zakljucka iz spomenutog članka koji su sami spomenuli jasno pokazuje da nije smrtonosniji nego zato jer se više širi će doći do povećanja smrtnosti, ali koja ce i dalje biti relativno niska: "The increased hazard ratio between 1.32 and 2.04, higher than for other variants, translates to a 32% to 104% increased risk of death, with the most probable hazard ratio estimate of 1.64, or a 64% increased risk of death. The absolute risk of death in this group of community identified participants, however, remains relatively low, increasing from 2.5 to 4.1 deaths per 1000 cases."

VI
vidum
18:55 10.03.2021.

Što ti je kvaliteta! A ne onaj češki.

DU
Deleted user
13:51 10.03.2021.

Smrtnost je u cijeloj Europi u siječnju i veljači pala u odnosu na 2020. ... Kako to objašnjavate pogotovo kroz prizmu da su navodno svi "novooboljeli" zaraženi upravo tom grozno opasnom i tako smrtonosnom mutacijom??? Ta covid-propaganda je prevršila sve mjere!!! Medije bi za ovakve fake-news trebalo najstrože kažnjavati i zabraniti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije