Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali odaziv birača?

Istraživanje: Hrvatski građani nezainteresirani za euroizbore

EU Parlament
08.04.2013.
u 21:09

Najviše ispitanih koji neće izlaziti na izbore smatra da nemaju kome dati svoj glas, to misli 14,4 posto ispitanika, "ne glasujem" kaže 12%, "protivnik sam EU" 10,9%, "umoran sam od izbora" 10,5%

Ako je suditi prema istraživanju deset dana prije održavanja izbora, hrvatski građani nisu baš zainteresirani za izlazak na izbore. Naime, agencija Promocija Plus za HRT-ov Dnevnik je ispitala kako dišu hrvatski birači - za koga bi glasovali i koliko bi ih izašlo na izbore. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1300 građana.

Sigurno će glasovati 39,1 posto birača, a vjerojatno njih 8,1 posto. Vjerojatno neće glasovati njih 11,9 posto, a sigurno neće glasovati njih 36,5 posto.

Najviše ispitanih koji neće izlaziti na izbore smatra da nemaju kome dati svoj glas, to misli 14,4 posto ispitanika, "ne glasujem" kaže 12%, "protivnik sam EU" 10,9%, "umoran sam od izbora" 10,5%

Ukupni rezultati pokazuju da će na izbore izaći manje od 50 posto, odnosno 47 posto onih koji će glasovati, a to neće učiniti čak 48 posto birača.

Prema rezultatima istraživaja, pobjednik na izborima bit će je koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a sa 29,5 posto glasova. Na drugom je mjestu koalicija HDZ-a HSP-a Ante Starčević i BUZ-a sa 22,2 posto, a na trećem Hrvatski laburisti sa 7,5 posto glasova. Sve ostale liste dobivaju manje od 3 posto.

Kad se ovi postoci pretvore u mandate, našu delegaciju u Europskom parlamentu s 12 mjesta činit će koalicija oko SDP-a koja bi dobila 6 mandata, koalicija oko HDZ-a 5, a u Europski parlament ušli bi još samo laburisti s jednim mandatom.

>>Na izbore za europski parlament i poslovno nesposobni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije