Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAL LEGALIZACIJE

Istraživali povezanost marihuane i prometnih nesreća pa otkrili nešto uznemirujuće

marihuana
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
18.10.2018.
u 17:09

Problem kod marihuane je taj što psihoaktivni sastojak ostaje u tijelu tjednima, odnosno dugo nakon što prestane utjecati na osobu

Trenutno 30 saveznih država SAD-a ima legaliziranu marihuanu za medicinske svrhe, a Oklahoma je najnovija država koja se pridružila popisu. Devet država i okrug u Columbiji legalizirali su 'travu' za osobnu upotrebu. S obzirom na veliku javnu potporu i druge države bi uskoro mogle učiniti isto. 

S valom legalizacije stručnjaci za sigurnost i zdravlje pokušavaju istražiti utjecaj koji bi ta legalizacija mogla imati na sigurnost na autocestama. Dosadašnji rezultati bili su nedosljedni, a u nekim slučajevima i kontradiktorni, piše NBC news.

Ovo je druga godina za redom da američki institut IIHS pronašao zabrinjavajući trend. Prije godinu dana pratili su države Colorado, Oregon i Washington, a ove godine na popis su dodali i Nevadu. David Harkey, predsjednik instituta, rekao je i kako su gledali podatke iz okolnih država kako bi kontrolirali čimbenike poput vremena i gospodarstva.

Studije su istraživale policijska izvješća i potraživanja osiguranja te su otkrili kako je broj nesreća porastao između 5.2 i 6 posto u državama gdje je legalizirana marihuana za osobnu upotrebu u odnosu na države gdje marihuana nije legalizirana. 

Harkey je kazao i kako su otkrili nešto uznemirujuće. Dok su vozači koji su konzumirali alkohol najčešće bili sami u automobilu ili s drugim odraslim osobama, čak 14 posto korisnika marihuane u automobilu je prevozilo djecu. Rekao je kako to znači da upotreba marihuane nije ograničena na večernje sate ili drugo vrijeme kada je vjerojatnije da će odrasle osobe konzumirati alkohol.

Tvrdi i da postoji 'korelacija' koja odražava činjenicu da su nesreće porasle nakon legaliziranja marihuane, no upozorava i da postoje ograničenja u tome što studija otkriva. Upozorava i da korelacija nije isto što i 'uzročnost' što znači da bi mogli postojati i neki drugi, nevidljivi, čimbenici.

Problem kod marihuane je taj što psihoaktivni sastojak ostaje u tijelu tjednima, odnosno dugo nakon što prestane utjecati na osobu pa je teško utvrditi kada je netko vozio pod utjecajem marihuane. Kod alkohola nije teško to utvrditi.

Harkey upozorava kako će regulatori, policija i liječnici morati riješiti taj izazov i otkriti bolje načine utvrđivanja kada vozač upravlja automobilom pod utjecajem marihuane, piše NBC.

Pogledajte i video: Prometne nesreće u Zagrebu

Komentara 6

WW
wwwcroxx
19:35 18.10.2018.

Kod nas je uznemirujuće kada državni službenici voze auta ili plovila. Svi su u strahu isto kao da vide cigane sa oružjem. Užas.

DU
Deleted user
19:18 18.10.2018.

Nisam za ni protiv. Zanimljivo je kada kazu "Dosadašnji rezultati bili su nedosljedni, a u nekim slučajevima i kontradiktorni" Znaci 5.2 i 6 posto, ali nisu sigurni jeli to zbog cannabisa, znaju samo da su to savezne drzave gdje jee legalno. kazu - nema veze, idemo plasirati informaciju. svaka institucija ce izbaciti neke 'rezultate' koji idu u prilog neciji lobij. idemo ovako: Seattle, San Francisco i Boston. Tri grada gdje je cannabis legalan. Gradovi gdje su zivotni standardi i place puno vece nego Americki projek. Jeli gradski uspjeh iskljucivo zato sto su ljudi napuseni? Sigurno nije...isto kao ovih 5.2 i 6 posto vjerojatno nisu samo zbog cannabisa. Ja osobno ne pusim to, ali me nije briga ako imaju zakone u okvirima svega toga. Koliko vidim, Kanadani kazu da je zabranjeno voziti, a mogu si misliti kakve su kazne. Mozes jednom, drugi put si na autobusnom kolodvoru ili u taxi.

Avatar prahrvat
prahrvat
19:23 18.10.2018.

Legalizirati u hrvatskoj. Volio bih nekad doma zapaliti džoint i slušati glazbu, ali ne želim ići kod dilera. Imam osjećaj da ću dok umirem gledati vijesti da se legalizira u Hrvatskoj. I da U ime obitelji sprema referendum protiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije